Allau de reaccions després del 'no' a Mas: Forcadell carrega contra la CUP
Oriol Junqueras (Junts pel Sí): "Mai ens cansarem, mai abandonarem, mai ens rendirem. No ho hem fet mai. I mai ho farem"
BarcelonaEl 'no' de la CUP a facilitar la investidura d'Artur Mas ha provocat les primeres reaccions de forma immediata. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha estat dura a l'hora de valorar la decisió de l'esquerra anticapitalista. A través de Twitter ha assegurat que "sempre havia pensat que la CUP ajudaria a fer realitat el mandat democràtic del 27-S", però que amb el 'no' d'avui a la investidura reconeix que es va "equivocar".
Per part de Junts pel Sí, Oriol Junqueras ha expressat les seves ganes de tirar endavant després del 'no' de la CUP: "Mai ens rendirem. Seguim".
El republicà Joan Tardà ha piulat aquesta tarda que "com que la CUP no ha sabut trobar desllorigador, per patriotisme tothom hauria de fer el que calgués per evitar noves eleccions".
Per la seva banda, l'actual conseller en funcions Santi Vila ha piulat que cal "reflexionar" i "deixar enrere els despropòsits".
El 'no' de la CUP també ha generat rebuig, en determinats casos, a les seves pròpies files. L'alcalde d'Argentona,Eudald Calvo, ha demanat disculpes perquè considera que el seu partit "no ha estat a l'altura del moment", mentre que el regidor cupaire d'Arenys de Mar, David Caldeira, ha dit que la CUP "enterra el procés i s'alinea amb l'espanyolisme". Els diu "adéu". De fet, l'assemblea de la CUP ha fet públic un comunicat en el qual asseguren que la decisió presa pel consell polític "no representa la voluntat de la militància". Afegeixen, a més, que a Arenys i a la comarca del Maresme el posicionament majoritari era fer Mas president i lamenten que "el qui hagi passat per sobre de la construcció de la república catalana".
El regidor de la CUP a Girona Lluc Salellas ha expressat que des de la seva territorial s'ha "treballat internament per un altre escenari". "No ho hem aconseguit", ha reconegut, i ara s'ha d'"assumir la responsabilitat", ha conclòs.
El cap de files de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha reclamat una "majoria de progrés" que "faci possible el rescat ciutadà, procés constituent i referèndum".
D'altra banda, els independentistes d'ICV han celebrat la "coherència" de la decisió dels cupaires:
El tercer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha demanat "més respecte" per la "sobirania de la CUP". "Cal menys insults i menys actitud paternalista", ha dit a través de Twitter.
El convergent Ferran Falcó ha asseverat que la CUP no l'ha sorprès:
Des de les files de l'unionisme, el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, ha demanat el suport de la ciutadania per "tornar Catalunya a la normalitat". La cap de files de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, ha lamentat la "pèrdua de temps" del debat sobiranista: "Ja hem perdut prou temps, diners i oportunitats a Catalunya amb aquest debat que ens divideix".
Albert Rivera, per la seva banda, ha piulat que els ciutadans tenen ara l'"oportunitat" de posar fi a la "corrupció, a les retallades i la divisió".
L'entitat espanyolista Societat Civil Catalana (SCC) ha fet un comunicat en què valora "positivament" el 'no' de la CUP a la investidura d'Artur Mas com a president en la mesura, consideren, que "accelera el fracàs del full de ruta" independentista de Junts pel Sí.
Esperen també que en les properes eleccions el debat se centri en com afrontar "de veritat" els problemes socials i econòmics dels ciutadans i no es discuteixi sobre consultes. "La societat catalana necessita amb urgència girar full d'aquesta etapa estèril políticament", ha dit.
En el marc de l'allau de reaccions, l'exeurodiputat Aleix Vidal-Quadras ha lloat l'actitud "coherent" de la CUP a través de Twitter.
La CUP, una fuerza antisistema cuyas bases ideológicas son un puro disparate, ha dado una lección de moral a todos los aduladores de Pujol.
— Alejo Vidal-Quadras (@VidalQuadras) 3 gener, 2016
Paral·lelament, el PSC ha valorat a través de la seva portaveu del partit Esther Niubó que la "paràlisi del Govern i els tres mesos perduts només tenen un responsable: Artur Mas".
Per la seva banda, la diputada del PSC Assumpte Escarp ha carregat contra el "desgovern" a Catalunya i l'encadenament de convocatòries electorals. "És un fracàs d'Artur Mas i la responsabilitat és seva", ha dit coincidint amb Niubó. Així, ha afirmat que després del no de la CUP la decisió és ara de Junts pel Sí, que encara seria a temps de presentar un candidat alternatiu a Mas i no anar eleccions al març -ha assegurat.
També han reaccionat altres opinadors del moment com la periodista Pilar Rahola, que ha augurat un "replegament" de forces per afrontar els fets que vindran i, alhora, ha considerat que "és evident que amb gent com aquesta", en al·lusió a la CUP, no es podia "anar gaire lluny".
Una setmana més tard del previst i sentint ja el pes del calendari, la CUP ha decidit: votarà en contra que Artur Mas sigui president. Els 57 representants de les 13 assemblees territorials i els 11 representants de les organitzacions vinculades a la CUP que tenien dret a vot han apostat finalment per no investir l'actual president en funcions. Han optat per l'opció de les 10 abstencions en una eventual sessió d'investidura. Mas haurà de decidir ara si se sotmet a un altre debat d'investidura o bé espera al dia 10, en què es convocarien eleccions automàticament si no hi ha cap president investit.
El veto a Mas era, de fet, la postura que la CUP havia mantingut fins ara. Durant la campanya electoral del 27-S, la CUP va prometre que faria tot el possible per no reelegir Artur Mas, una posició que va anar refermant les setmanes posteriors a les eleccions tot i les "pressions" que denunciaven de CDC perquè facilitessin la investidura. En una jornada de debat a Manresa, les bases de la CUP van tancar files amb els diputats que negociaven amb Junts pel Sí i van reforçar el veto al president en funcions, tot i que van emplaçar-se a seguir negociant per trobar un candidat de consens. El cap de setmana passat, en l'assemblea de Sabadell, el 'no' va imposar-se (encara que per poc) en les dues primeres rondes de votació, mentre que en la tercera el 'sí' i el 'no' a la investidura van quedar empatats.
Si Junts pel Sí no canvia un candidat a última hora –un fet que seria inesperat, ja que la coalició de CDC i ERC ja ha avisat que no farà cap més proposa a la CUP–, Catalunya celebraria unes noves eleccions al mes de març.