El PP aparta el número 2 a Catalunya per la presumpta agressió sexual

Daniel Serrano també renunciarà a ser diputat si surt elegit el 14-F

3 min
El secretari general del PP a Catalunya, Daniel Serrano

BarcelonaA tres dies que comenci la campanya electoral pel 14-F, el PP refà el seu equip a correcuita tot just 24 hores després que es fes públic que l’actual número dos de la formació, Daniel Serrano, està sent investigat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) arran d’una presumpta agressió sexual a una companya del partit. El fins ara secretari general dels populars catalans va deixar ahir totes les seves funcions al PP per, tal com va explicar el partit en un comunicat, “preparar la seva defensa i poder demostrar així la seva innocència”. La comissió de garanties dels conservadors també ha obert un expedient informatiu per “aclarir” els fets i Serrano no ocuparà el seu escó al Parlament si és elegit a les eleccions del 14-F.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, el dirigent popular s’aparta de les seves principals responsabilitats al partit: renuncia a la secretaria general i també a dirigir la campanya electoral, ja que n’era el principal responsable. Segons fonts consultades, l’actual regidor del PP a Barcelona Óscar Ramírez el substituirà com a cap de campanya. Ramírez és un dels homes que formen part del cercle més estret del líder dels populars catalans, Alejandro Fernández. Com ho és també Daniel Serrano, considerat la mà dreta de Fernández i persona de la seva màxima confiança.

El dirigent popular investigat no prendrà possessió de l’escó si és escollit diputat, però el partit el mantindrà com a número quatre de la llista del PP per Barcelona perquè el termini per presentar i corregir candidatures ja ha acabat i no se’l pot “excloure formalment”. Serrano ja era actualment diputat al Parlament, després que substituís Andrea Levy el maig del 2019, quan ella va fer el salt a Madrid per presentar-se a la candidatura dels populars per a les eleccions municipals.

L’ordre de la direcció estatal

Tot i que en el comunicat s’explicitava que el fins ara secretari general del partit havia deixat els òrgans per voluntat pròpia, algunes fonts de la formació apunten que va ser la direcció estatal del PP, presidida per Pablo Casado, qui va apartar Serrano de les seves funcions a la formació. La sintonia entre la direcció estatal i la catalana ha sigut plena des de l’inici i s’ha mantingut més o menys intacta fins ara, però això no treu, apunten les mateixes fonts, que mentre la investigació segueixi en curs, la demanda sigui “prou greu” per apartar de les funcions el número dos dels conservadors catalans. De fet, la decisió arribava ni un dia després que El Periódico fes públic el cas i el mateix Serrano fes un comunicat en què negava els fets, sense anunciar que abandonaria les seves funcions a la formació. “Confio plenament en la justícia”, va afirmar.

Segons va informar diumenge el TSJC, la sala civil i penal està investigant el dirigent popular des del 2 de novembre de l’any passat, quan va rebre el cas procedent del jutjat d’instrucció número 30 de Barcelona. Serrano va ser citat a declarar el 18 de desembre i contra ell no pesa cap mesura cautelar perquè no ho van sol·licitar ni la Fiscalia ni la denunciant. La causa continua oberta per un delicte d’agressió sexual arran d’uns fets que van passar el 2016 i que, segons la denúncia publicada per El Periódico, la víctima -la secretària de dones i igualtat del PP a Catalunya- sosté que va rebre “maltractaments físics, verbals i psíquics”. Davant el jutge, Serrano va negar els fets i, en el comunicat de diumenge, va assegurar que es tractava d’un “xantatge” per “erosionar” la seva imatge a les portes d’una campanya electoral.

Absència en campanya

Precisament, Serrano s’apartarà de la primera línia política durant els pròxims mesos i, especialment, els quinze dies vinents per intentar que el partit es ressenti el mínim d’aquest cas de cara a les pròximes eleccions catalanes. Fins ara, el dirigent conservador havia acompanyat el líder del PP, Pablo Casado, en la majoria de visites que havia fet a Catalunya des del mes de novembre, quan els populars van iniciar la seva particular precampanya amb visites setmanals de Casado a algun punt del territori català.

Les visites del líder estatal continuaran en els pròxims dies de cursa electoral i el partit confia que tot aquest escàndol no els passi factura el 14-F. Algunes veus hi veuen un complot per apartar el secretari general i perjudicar el partit, però també n’hi ha d’altres que consideren que aquest cas demostra la mala praxi d’alguns dirigents que a la llarga, avisen, tindrà conseqüències polítiques per al PP.

stats