Política21/05/2013

Daniel Fernández diu al jutge que només va "opinar sobre un càrrec de confiança"

L'exsecretari d'organització del PSC assegura que l'elecció de Carmina Llumà era compartida amb l'alcadessa de Montcada i que desconeixia que hi hagués un procés de selecció. Està imputat per tràfic d'influències en una peça separada del cas Mercuri

L. Díaz-roig / Sara González
i L. Díaz-roig / Sara González

BarcelonaL'exsecretari d'organització del PSC i diputat al Parlament, Daniel Fernández, ha assegurat aquest dimarts que només va donar la seva opinió sobre la contractació de Carmina Llumà a l'Ajuntament de Montcada a l'alcaldessa, María Elena Pérez, perquè ella així li havia demanat. En una compareixença davant els mitjans després de declarar com a imputat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), ha afegit que en tot moment va pensar que es tractava d'un càrrec de confiança i que desconeixia que hi havia un procés de selecció.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La meva opinió -que l’Ajuntament de Montcada contractés Carmina Llumà, ex alt càrrec del tripartit i dona d’un estret col·laborador de Manuel Bustos- coincidia clarament amb la de l'alcaldessa", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Fernández, junt amb els germans Manuel i Francisco Bustos i Pérez, està acusat de tràfic d'influències en una peça separada del cas Mercuri. De les converses telefòniques es desprén que haurien intervingut i pressionat perquè l'alcaldessa de Montcada i Reixac modifiqués un concurs públic i col·loqués a l’Ajuntament Llumà.

Fernández ha explicat que l'alcaldessa es va reunir amb ell per comentar-li que l'ajuntament tenia "problemes urbanístics" i necessitava una persona que pogués donar resposta a aquest problema. En tot moment, ha assegurat, va pensar que es tractava d'un càrrec de confiança.

"Truca-li, truca-li, no te’n fiïs perquè aquesta nena és tonta del cul", li va etzibar Bustos a Fernández en una conversa telefònica referint-se a l’alcaldessa de Montcada el 16 de maig del 2012. "Doncs jo he dit, escolta’m, que agafin a l’empresa i del no apta hi treguin el no, d’acord?", li responia l’exsecretari d’organització a l’exalcalde de Sabadell dos dies més tard. "A vegades en converses privades un s'expressa en un to determinat, dins d'un context", ha dit Fernández aquest dimarts per justificar aquestes gravacions.

Cargando
No hay anuncios

El diputat del PSC assegura que està molt tranquil i que espera que "el convenciment personal es converteixi en una realitat jurídica".

Aquest matí també ha declarat davant el TSJC l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos que, en la mateixa línia, ha assegurat que ningú va intervenir ni pressionar en la decisió de l'alcaldessa.

"Ningú va pressionar ningú", ha afirmat Bustos als mitjans a la sortida de la declaració, que ha durat poc menys d'una hora. Tot i que no ha volgut respondre totes les preguntes dels periodistes, l'exalcalde de Sabadell ha recordat que un màxim càrrec polític té "capacitat per escollir un càrrec de confiança", precisament, ha dit "per raons de confiança tècnica i política". Ha assegurat que Llumà era "la candidata preferida" de l'alcaldessa i que ni ell nin ningú va interferir.

Cargando
No hay anuncios

"Quan parles per telèfon les converses no tenen un altre intenció que la de traslladar preocupacions", ha assegurat Bustos. Segons fonts judicials, ha justificat les converses explicant que eren en un to col·loquial.

A més, ha explicat que moltes vegades els alcaldes li traslladaven els seus dubtes com a president de la Federació de Municipis de Catalunya, però ha dit que no va ser el cas.

La fiscalia no descarta demanar també la imputació per un delicte de prevaricació, a banda del de tràfic d'influències.

Cargando
No hay anuncios

A més, ha declarat el seu germà i exregidor d'espai públic, Francisco Bustos, que ha admès que va anar a veure l'alcaldessa de Montcada per ordres del seu germà, tal i com es desprèn també de les converses telefòniques.

Els germans Bustos han arribat aquest dimarts passades les 10 del matí al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), acompanyats per bona part de l'equip de govern de la ciutat -nou regidors- per declarar per tràfic d'influències.

L'actual alcalde, Joan Carles Sánchez, i la tintent d'alcalde Montserrat Capdevila són els dos únics membres del govern municipal que no han acompanyat els germans Bustos perquè havien d'assistir a un acte institucional, segons fonts municipals.

Cargando
No hay anuncios

Cop dur al cor del PSC

Les imputacions de Manuel Bustos i Daniel Fernández en el cas Mercuri per tràfic d’influències van suposar un cop dur al cor del PSC.

El 27 de novembre del 2012, tot just dos dies després d’encaixar una greu caiguda electoral, el PSC quedava commocionat per l’abast de la trama urbanística del cas Mercuri. Al matí es donava a conèixer la imputació del llavors alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, en la trama de corrupció urbanística. A la tarda era l’aleshores secretari d’organització del PSC, Daniel Fernández, qui rebia una citació del jutge, que demanava la seva imputació en la peça número 5 del cas Mercuri per presumpte tràfic d’influències en un procés de contractació a Montcada i Reixac. Fernández va renunciar al seu càrrec orgànic al partit des del primer moment però no al seu escó al Parlament. La direcció del PSC li ha mantingut sempre la confiança i demana, sobretot, celeritat en la resolució del cas.

Cargando
No hay anuncios

La imputació de Fernández, que per la seva condició de diputat i, per tant, d’aforat, va haver de ser ratificada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Exculpat per María Elena Pérez

Tot i el contingut de les converses, María Elena Pérez, que va declarar davant del jutge divendres passat també com a imputada per tràfic d’influències, va exculpar Daniel Fernández i va assegurar que no havia tingut “res a veure” amb la manipulació del procés de contractació de Llumà.

Cargando
No hay anuncios

De fet, l’alcaldessa de Montcada va defensar que el procés de contractació va ser totalment legal i que si, al final, es va escollir Carmina Llumà, tot i haver estat considerada no apta prèviament en el procés de selecció, va ser perquè s’havia fet amb un criteri de valoració que no es corresponia amb el de directora de l’àrea territorial de l’Ajuntament. “Quan vaig rebre el currículum de Llumà vaig tenir la convicció que era la millor”, va dir l’alcaldessa al jutge. Tot i això, la psicòloga que va intervenir en el procés de selecció va confessar que s’havia sentit pressionada durant el procés.

Sigui com sigui, el PSC confia en la innocència tant de Daniel Fernández com de Manuel Bustos i espera que la justícia resolgui de pressa la situació dels dos dirigents socialistes imputats. I és que Fernández havia estat fins ara una peça clau de l’engranatge de l’executiva de Pere Navarro, que ha de pilotar una de les pitjors etapes de crisi que ha viscut el partit.

Pautes de conducta cada cop més estrictes

Cargando
No hay anuncios

El PSC està estudiant mesures de transparència i de comportament encara més exigents per als membres del partit. La setmana passada els socialistes van presentar un document en què es proposa que sigui obligatori per als dirigents imputats per corrupció deixar els càrrecs tan orgànics com electes si se’ls obre un judici oral sense esperar que el jutge dicti sentència. Per ara, Fernández i Bustos no han estat processats i, seguint el codi ètic del partit, han plegat dels seus càrrecs orgànics però segueixen sent diputat i regidor, respectivament.

secretari d’organització del PSC, Daniel Fernández,