Junts ha avisat aquest dijous que presentarà batalla per intentar suprimir l’impost de successions a Catalunya. Ho ha fet el vicepresident Puigneró després que aquest dimecres el president Aragonès ho descartés per complet al·legant que no figura al pla de Govern que ERC i Junts van pactar al principi del mandat. Segons Puigneró, el seu partit "té tot el dret" a plantejar-ho i "s’haurà de parlar i negociar" perquè "és la voluntat de Junts". El tema promet generar controvèrsia. Els comuns, soci potencial del Govern amb els pressupostos, ja ha avisat que exigirà que no es toqui ni una coma del tribut.
Augmenta la pressió a Borràs perquè actuï contra Dalmases
El diputat de Junts admet ara una "discussió encesa" però critica el "linxament"
BarcelonaPrimeres declaracions del diputat de Junts Francesc de Dalmases des que va transcendir la seva esbroncada a una periodista de TV3 que ha originat un bon rebombori político-mediàtic. Han sigut aquest dijous des del faristol del Parlament i amb l'objectiu de denunciar que "fa tres dies" que viu "en un circ que cada cop evoluciona més cap a un linxament difícil de justificar". La seva denúncia no només no ha estovat el PSC, ERC, la CUP i els comuns, sinó ben al contrari, ja que minuts després aquests grups han fet pública una carta dirigida a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, reclamant-li que li apliqui el codi de conducta de la cambra i, si es determina que l'ha incomplert, emprengui "accions" contra ell.
Dalmases ha parlat del tema per defensar-se del PP i Cs, que una estona abans l'havien acusat de tenir una actitud "mafiosa" per dedicar-se a "acoquinar" periodistes. El diputat s'ha defensat assegurant que ja s'ha ofert a donar totes les explicacions al seu partit i recordant que ha renunciat a ser portaveu de la comissió parlamentària de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Tot i això, ha mantingut que no té "res" de què amagar-se i que continuarà exercint de diputat. "Si alguna passió he tingut a la meva vida és per la premsa, per la llibertat de premsa, pel periodisme i pel bon periodisme", ha conclòs. També ha exposat que no ha negat "mai" que va tenir una "discussió encesa" amb la periodista, però el cert és que en la primera piulada que va fer dimarts va rebaixar els fets assegurant que havia sigut una "conversa breu i des d'una perspectiva periodística" en la qual va "plantejar discrepàncies professionals". Sigui com sigui, ha afegit que coneix des de fa més de deu anys la periodista que va esbroncar i que estima i valora el periodisme que fa.
Fins ara el PSC, ERC, la CUP i els comuns s'havien mostrat crítics amb el cas, però aquest dijous han fet el pas d'unir-se sota una mateixa iniciativa: pressionar Borràs perquè li apliqui el codi de conducta de la cambra. En concret, segons expliquen fonts parlamentàries a l'ARA, els articles 7 i 8. El primer parla de l'actitud "exemplar" que han de tenir sempre els diputats, mentre que el segon regula que les relacions amb els mitjans han d'estar sempre al servei del "dret a la informació". El règim sancionador del codi va des de l'amonestació verbal fins a multes de 600 a 12.000 euros. Els quatre partits reclamen a Borràs vetllar, no només pel compliment del codi de conducta de la cambra, sinó també pel compliment "del reglament" del Parlament. Aquesta última part es pot llegir també com una indirecta a la presidenta i a la seva situació processal: està a les portes de ser jutjada per la seva gestió de quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i s'ha de decidir si se li aplica el reglament i se la suspèn.
La defensa de la presidenta
Borràs no ha donat cap senyal de voler canviar la defensa encesa que fins ara ha fet de Dalmases, un dels seus col·laboradors més estrets. De fet, quan s'han escoltat les crítiques de Cs i el PP durant el ple, Borràs ha retret que els comentaris eren "condemnes de fets" que "ni tan sols coneixien". La qüestió ha arribat fins i tot al Govern. A Ràdio Estel, el president Aragonès ha considerat que eren "pressions inacceptables", mentre que, a RAC1, el vicepresident Puigneró no ha volgut pronunciar-se argumentant que primer s'han d'esclarir els fets, ja que a vegades després hi ha "sorpreses".