PROCÉS SOBIRANISTA

El curs polític s’acomiada amb el preludi del xoc

Avui la llei de l’1-O entra al registre del Parlament i el TC suspèn el reglament

Els diputats de JxSí i la CUP van presentar la llei del referèndum el 4 de juliol.
Gerard Pruna
31/07/2017
3 min

BarcelonaEl penúltim dia del curs polític a Catalunya -demà encara hi haurà l’última reunió del Govern- serà el preludi del xoc que ha d’arribar després de les vacances d’estiu. D’una banda, l’independentisme seguirà fent passos cap a l’1-O entrant al registre del Parlament la llei del referèndum. De l’altra, l’Estat evidenciarà el seu afany de bloquejar qualsevol via que faciliti la votació reunint d’urgència el plenari del Tribunal Constitucional (TC) per admetre a tràmit el recurs del govern espanyol i suspendre la reforma del reglament del Parlament. Una reforma que havia de servir, precisament, per aprovar en lectura única la llei que avui registraran JxSí i la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Parlament i Constitucional, doncs, abaixaran avui la persiana per uns dies anticipant la pugna entre la Generalitat i l’Estat, que s’albira per a després de les vacances. Al matí, representants de JxSí i la CUP portaran al registre de la cambra catalana la llei del referèndum que els dos grups ja van presentar en societat el 4 de juliol. La norma, que busca empara en els tractats internacionals i que preveu -en cas de victòria del sí- declarar la independència dos dies després de l’1-O, arribarà a la cambra catalana signada per pràcticament tots els diputats de JxSí i la CUP. Una signatura col·legiada -només els representants de JxSí a la mesa del Parlament han evitat signar el text- amb què l’independentisme vol mostrar unitat davant l’embat judicial de l’Estat.

L’entrada de la llei del referèndum al registre, però, no tindrà efectes pràctics. No serà fins que la mesa l’admeti a tràmit -ja el 16 d’agost, quan el Parlament reobri la porta- que l’Estat podrà actuar, bé a través del Constitucional o bé a través d’un nou requeriment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ja investiga cinc membres de la mesa per haver permès el debat de propostes de resolució relacionades amb el referèndum.

La judicialització ha convertit el Palau de Justícia en un altre dels escenaris clau d’aquesta fase final del Procés. De fet, si avui no apareix a la fotografia d’aquest final de curs és perquè el TSJC va anunciar ahir que per problemes d’agenda de l’advocat de la defensa posposava la declaració com a testimoni en el cas Forcadell de l’ara conseller de la Presidència, Jordi Turull, prevista inicialment per avui dilluns.

Qui sí que es reunirà a la tarda de forma extraordinària és el plenari del Tribunal Constitucional. En una demostració de la velocitat amb què tenen previst actuar en tot allò que tingui a veure amb el Procés, els magistrats admetran a tràmit avui el recurs contra l’apartat de la reforma del reglament del Parlament que permet als grups tramitar lleis en lectura única. Amb l’admissió a tràmit, aquesta via per aprovar la llei del referèndum en un únic debat quedarà suspesa i obligarà l’independentisme a desobeir o trobar una fórmula alternativa per poder validar la norma abans de l’1-O.

Pendents de cada moviment

Tot això arribarà, però, a partir de la segona quinzena d’agost. Si no hi ha canvis d’última hora, ara venen dues setmanes de calma tensa abans que a la tornada de vacances tot es precipiti. D’entrada, amb l’admissió a tràmit al Parlament de la llei del referèndum el dia 16, però també amb la presentació en societat de la llei de transitorietat jurídica -havia de fer-se pública al juliol però els partits han decidit ajornar-ho- i la resolució del Govern d’aspectes logístics com la compra d’urnes. Un calendari comprimit i condicionat també a l’actuació de cadascuna de les parts. Generalitat i Estat avancen mentre s’observen de reüll i adapten cada pas a la resposta de l’altre. A l’espera d’un xoc imminent -i amb la Guàrdia Civil perseguint els preparatius de l’1-O-, Generalitat i Estat tanquen avui el curs polític amb les espases enlaire.

Terricabras proposa una vaga de fam

L’eurodiputat per ERC Josep Maria Terricabras està disposat a fer “una vaga de fam davant del Parlament Europeu” si l’estat espanyol impedeix el referèndum de l’1-O o fa “alguna bogeria”. “Cal una reacció contundent en defensa de les llibertats”, va afirmar ahir en una entrevista a l’ACN. L’eurodiputat republicà confia que la ciutadania catalana “respondria donant la cara no només pels seus representants sinó per si mateixa” si el govern espanyol optés per “mesures extremes” per aturar el referèndum o l’aplicació del resultat

que surti de les urnes l’1-O.

stats