El 'no' de la CUP als pressupostos situa el procés en terreny desconegut
Els anticapitalistes mantenen l’esmena a la totalitat i es resisteixen a donar per acabada la legislatura
BarcelonaPoques hores abans que el Govern defensi el seu projecte pressupostari al Parlament, la CUP va decidir ahir mantenir l’esmena a la totalitat i enterrar els comptes de Junts pel Sí. El soci parlamentari de la coalició de CDC i ERC impedirà, amb la resta de l’oposició, que els pressupostos es debatin. La decisió de tombar a la primera els comptes, sense precedents a Catalunya, pot suposar un abans i un després en les relacions entre Junts pel Sí i la CUP, ja convulses des del principi de la legislatura tot i el pacte signat entre les dues formacions. El procés entra ara en terreny desconegut, un cop l’estabilitat que havia de garantir un mandat de 18 mesos queda en qüestió.
Després de tres llargues hores de debat entre els representants del consell polític –format per delegats de les 13 assemblees territorials– i el grup d’acció parlamentària –integrat per portaveus de les nou organitzacions afins–, la CUP va decidir per 29 vots a favor, 26 en contra i 3 abstencions mantenir l’esmena a la totalitat. “No vetem res”, va expressar la diputada de la CUP Eulàlia Reguant en la roda de premsa posterior al conclave, i va emplaçar el Govern a “treballar conjuntament” pensant ja en els comptes del 2017. “Volem fer-ho bé”, va justificar Reguant, que també va insistir, com ha estat dient la CUP aquestes últimes setmanes, que la pròrroga no liquida la legislatura. Veus de l’executiu insistien els últims dies que, tot i el veto, era possible seguir negociant i assegurar els comptes del 2017, però el malestar ahir a la nit entre dirigents de CDC i ERC era evident.
Sigui com sigui, la decisió presa per la CUP situa la legislatura –i també el procés independentista– en una nova etapa. El Govern vol visualitzar que la CUP trencarà el pacte mantenint el ple de pressupostos d’avui i afrontant una derrota inèdita fins ara que impedirà que els comptes es puguin negociar a la cambra. Això aboca a una pròrroga dels pressupostos del 2015, que CiU va pactar amb ERC.
Més enllà de les conseqüències en els comptes –i de la limitació de la despesa que comporten–, la decisió de mantenir l’esmena pot implicar un replantejament del pacte d’estabilitat que els cupaires i Junts pel Sí van signar a principis de gener. La portaveu del Govern, Neus Munté, ja va avisar després de la reunió cupaire que s’obrirà un període de reflexió.
“El procés tira endavant”
Això significa anar a unes noves eleccions? Abans de començar el conclave, la CUP va tornar a desvincular l’aprovació dels pressupostos del pacte d’estabilitat. El portaveu del secretariat, Xevi Generó, va assegurar que “passi el que passi el procés tira endavant” perquè, segons va dir, els anticapitalistes només se senten lligats a la declaració rupturista del 9-N. A Junts pel Sí, però, el discurs no és tan contundent. Mentre que ERC descarta anar a uns nous comicis, a CDC ja hi ha veus, enfadades pel comportament de la CUP, que aposten per avançar les eleccions i deslliurar-se dels anticapitalistes.
En qualsevol cas, el Govern va intentar l’acord amb la CUP fins a l’últim moment. De fet, segons va avançar l’ARA, dilluns i ahir van fer-los arribar dues ofertes d’última hora. D’una banda, l’executiu va elaborar una actualització del document lliurat dijous amb propostes per incloure als pressupostos que incorpora com a principal novetat una reforma de la llei d’estabilitat parlamentària pactada el 2012 per CiU i el PP i ja modificada dos anys més tard per la federació i ERC. En concret, el canvi serviria per “redefinir l’objectiu d’estabilitat pressupostària” i situar com a prioritat “la reversió de les retallades i la recuperació dels drets socials” per sobre de l’objectiu de dèficit.
De l’altra, l’executiu va plantejar la creació d’un comitè de seguiment del full de ruta cap a la desconnexió i les eleccions constituents perquè totes les parts verifiquessin que s’estan fent els passos acordats en el termini fixat. Fonts de la CUP van lamentar que la proposta arribés només una hora abans de començar la reunió, de manera que les assemblees no van poder debatre-la. Des del Govern insisteixen que els cupaires van optar per negociar els comptes després de presentar-los en públic.
Reapareixen els dos blocs
El resultat de la votació evidencia el nivell de divisió interna a la CUP, partida per la meitat. Les negociacions pels pressupostos han tornat a situar la formació de l’esquerra independentista al centre del focus polític i, com ja va passar per la investidura, la divisió interna s’ha evidenciat de nou, fins i tot entre el grup parlamentari. “Els dos blocs s’han reproduït gairebé calcats”, admetien ahir fonts del conclave.
Els favorables a retirar l’esmena admetien que els números presentats pel Govern no són els que faria la CUP, però van fer una crida a “aprofitar” l’oferta de Junts pel Sí i a “no caure en gesticulacions”. En canvi, el sector contrari al pacte –molt reforçat per les organitzacions afins– va argumentar que els comptes “no són desobedients” amb l’Estat i, per tant, no compleixen les demandes “més bàsiques” que van exigir en les negociacions. Algunes d’aquestes veus van apel·lar a la “coherència” per mantenir el veto. Tot i les crides a escenificar unitat, a la sortida de la reunió membres de la CUP lamentaven que, internament, van “cap al precipici” perquè el partit està “totalment partit en dos”. No només és el procés el que entra en un terreny desconegut: també ho fa la CUP, un actor clau de l’independentisme.