La CUP vol evitar que el PSC presideixi el Parlament

Esquerra veu amb bons ulls la proposta dels cupaires i el PSC exigeix "respecte" pels resultats electorals

2 min
Laia Estrada, en un míting d'aquesta campanya

BarcelonaAmb les negociacions sobre la mesa del Parlament en marxa, la CUP posa les cartes sobre la taula i proposa un pacte per evitar que el PSC presideixi la cambra catalana. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la diputada Laia Estrada ha explicat que estan "explorant la possibilitat d’aconseguir una mesa antirepressiva" que no estigui liderada pels socialistes, que aspiren a ostentar aquest càrrec després d’haver guanyat les eleccions (tot i que tampoc no el situen com a línia vermella). Els cupaires ja han tingut contactes amb ERC i Junts i aquesta mateixa setmana volen mantenir una trobada telemàtica amb el seu líder, Carles Puigdemont. També ho aprofitaran per preguntar-li com planteja aconseguir l’abstenció del PSC per ser investit, ha detallat Estrada. Esquerra ha donat la benvinguda a la proposta dels cupaires. Fonts del partit asseguren que els "agrada" i aposten per continuar-hi treballant. 

Illa reclama "no bloquejar"

A qui no ha agradat la iniciativa cupaire és al PSC, que reclama que la mesa del Parlament reflecteixi el resultat de les eleccions del 12 de maig. Una mesa en què, a parer seu, no hi hauria d’haver una majoria independentista, com tampoc n’hi ha ara al ple de la cambra catalana. En declaracions aquest dimecres des de Terrassa, el candidat del PSC, Salvador Illa, ha demanat "respecte pel que van expressar els ciutadans a les urnes" i ha alertat que apartar-se’n és anar "pel mal camí". "Les formacions que vulguin bloquejar i destorbar s’equivoquen", ha afegit. El secretari general de Junts, Jordi Turull, li ha replicat recordant-li l’aliança dels socialistes, el PP i els comuns per evitar que Xavier Trias fos alcalde a Barcelona, malgrat que el juntaire va guanyar les eleccions. "Illa fa servir els arguments de Feijóo contra Sánchez", ha afegit, en referència a les queixes dels populars pel fet que el PSOE governi malgrat haver quedat en segon lloc a les eleccions generals –com Junts a Catalunya.

En aquest escenari, els comuns són claus per decantar la balança en favor d’una majoria que doni la presidència al PSC o l'hi arrabassi. Fonts de la formació de Jéssica Albiach rebutgen valorar qualsevol dels dos escenaris i es limiten a demanar "discreció" perquè les converses arribin a bon port.

stats