La CUP: la tercera pota de l’estabilitat marca distàncies

Subratlla que l’acord amb ERC és només per a la investidura

Concentració de l’esquerra independentista contra la reunió de la taula de diàleg dimecres als voltants de la plaça Sant Jaume.
i XAVI TEDÓ
19/09/2021
4 min

BarcelonaNomés dotze hores després de prendre possessió del càrrec de president, Pere Aragonès es va trobar amb el primer avís de la CUP pel polèmic desallotjament d’un bloc del Poble-sec, en el que va suposar el primer gran xoc després de l’acord d’investidura a què van arribar. La participació de la Brimo va provocar que els cupaires carreguessin contra els republicans perquè el pacte estableix que no pugui intervenir en desnonaments que afectin persones amb risc d’exclusió social. Els retrets es van traduir en fets i alguns diputats es van concentrar davant de l’edifici, mentre que Arran, organització juvenil vinculada a la CUP, va ocupar la seu d’ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quatre dies abans, la CUP ja havia avisat durant el debat d’investidura que els seus nou vots favorables al candidat republicà no eren “un xec en blanc” i havia demanat senyals de compliment del pacte des del primer dia perquè si no ho tindria molt difícil per sostenir la majoria parlamentària. “Els acords es compleixen”, va etzibar Carles Riera. En aquests quasi quatre mesos de legislatura, els cupaires no s’han cansat de repetir que l’acord és de “mínims” i que no va més enllà de la investidura. La CUP, doncs, ni es postula com a soci ni garanteix l’estabilitat al nou Govern. “Defugim l’etiqueta de soci preferent perquè vam subscriure únicament un pacte d’investidura i hem vist un Govern més preocupat pel que diu Foment que no pas pels nostres plantejaments. Ens falta veure la plasmació dels acords d’investidura per sentir que som un soci prioritari”, avisa la diputada Eulàlia Reguant. I reitera: “L’acord es limita a la investidura i en la mesura que els acords es vagin desplegant podem avançar en el compromís de garantir estabilitat i plantejar anar més enllà, però no estem donant suport al Govern”.

De fet, Reguant recorda que en tots aquells aspectes que no estan recollits a l’acord, la CUP té la seva pròpia intervenció política. “Tenim les mans lliures”, ressalta. Els anticapitalistes deixen clar que sostindran l’actual executiu si hi ha un gir cap a l’esquerra i una aposta clara per generar un nou embat amb l’Estat.

Eulàlia Reguant, en un acte de precampanya de la CUP

En clau nacional, la formació independentista va demostrar el seu distanciament amb ERC dimecres convocant una concentració contra la taula del diàleg. El marge de dos anys que van acceptar donar a aquest òrgan en l’acord no és, a parer dels cupaires, contradictori amb el fet de manifestar-s’hi en contra com han fet des de l’inici de la legislatura, perquè diuen que no donen validesa a la taula però accepten que ERC provi aquest recorregut. “A l’acord diem que la CUP hi és escèptica, que no hi participarà i que no l’utilitzarà en contra del Govern però sí en contra l’Estat. Entenem que reivindicar que l’únic al·licient per negociar seriosament és amb un moviment organitzat al carrer no és contradictori, perquè la mobilització és la que ha empès les coses aquests últims anys”, opina Reguant.

Tampoc veu fora de lloc que Arran cremés durant la Diada una fotografia de Sánchez amb Aragonès. “Històricament s’ha utilitzat la crema de fotografies per mostrar desacords, però no condicionarem el nostre suport a una reunió de la taula de diàleg”, diu en qualsevol cas.

Lluny de secundar els comptes

El Govern prioritza els cupaires per aprovar els pressupostos, tot i que davant dels seus atàvics recels ha obert la porta a parlar-ne amb el PSC i els comuns. A l’espera que l’executiu els passi un esborrany, la formació anticapitalista adverteix que el seu suport anirà lligat a l’acció política. “Estem lluny si mirem cap on vira la legislatura. L’acord d’investidura marcava un marc polític concret. Sense veure les polítiques que volen implementar és difícil. Allò mínim que han de recollir els comptes són els acords subscrits; si no queda recollit es fa més difícil”, avisa la diputada.

El rumb de la legislatura complica el suport dels cupaires, que només van validar els del 2017 a canvi del referèndum. “Els dubtes del Govern amb l’aeroport, la defensa dels Jocs d’Hivern o la inversió continuada al Circuit de Catalunya són polítiques que van en contra de la transició ecològica o la transformació econòmica del país que defensava el president”, alerta Reguant.

A l’espera que la renda universal es concreti i que la Generalitat es retiri com a acusació particular en els judicis pendents contra independentistes, els cupaires també insten a aprovar el nou protocol antidesnonaments abans que s’acabi la moratòria per la pandèmia; una patata calenta amb què ja van mostrar el seu malestar el primer dia d’Aragonès com a cap de l’executiu i aquest mateix divendres en un altre desallotjament a Sarrià. “El Govern ha de decidir si està al costat del dret a l’habitatge o de l’especulació i dels fons voltors”, van reiterar.

stats