Política01/08/2016

ERC i la CUP fan una crida a desacatar el tribunal

Puigdemont cenyeix el seu deure a “obeir” el Parlament

S. González / G. Pruna
i S. González / G. Pruna

BarcelonaAmb l’enèsim pronunciament del Tribunal Constitucional (TC) sobre el procés sobiranista, l’independentisme veu reafirmada la via unilateral avalada per majoria al Parlament com l’única manera de donar continuïtat al seu full de ruta. ERC i la CUP, però, van anar aquest dilluns un pas més enllà i parlen ja de “desacatar” directament les ordres del tribunal i posar en pràctica una emancipació institucional que pot tenir unes conseqüències per ara desconegudes. A l’espera d’acordar com es dóna resposta al nou embat judicial, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va refermar el compromís del Govern amb el procés sobiranista. “Obeirem, i tant que sí. Obeirem el Parlament, complirem el compromís amb els ciutadans i bastirem un estat lliure, modern i pròsper”, va dir via Twitter.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si bé la CUP sempre ha deixat clar que s’ha de desoir un tribunal al qual consideren “deslegitimat”, ahir també ERC es va sumar a aquesta crida a la rebel·lia. “Nosaltres ens mantindrem fidels al Parlament de Catalunya. Si cal desacatar, desacatarem”, va sentenciar el portaveu dels republicans al Congrés, Joan Tardà, en declaracions a Catalunya Ràdio. Serà avui quan el Govern donarà resposta, però el seu discurs pivota en el fet que ha de ser el Parlament qui decideixi si es presenten al·legacions i com. Junts pel Sí no va fer un pronunciament conjunt, però les declaracions de la coordinadora general del Partit Demòcrata Català (PDC), Marta Pascal, van anar en la mateixa línia que les de Puigdemont: “Res no ens farà renunciar a seguir sent fidels al mandat que la gent va expressar a les urnes el 27 de setembre”. També les entitats sobiranistes van instar el Parlament a seguir endavant amb el full de ruta, reclamant que s’hi incorpori la celebració d’un referèndum unilateral d’independència.

Cargando
No hay anuncios

Davant la suspensió d’unes conclusions sobre el procés constituent a les quals van votar en contra, Catalunya Sí que es Pot va tornar a repetir que només amb un govern espanyol que aposti pel diàleg i doni veu als catalans es podrà resoldre un conflicte que està en un “carreró sense sortida” si s’encara per la via judicial o penal. “El PP s’obstina a tirar d’amenaces. Al final, pesi a qui pesi, caldrà donar-li la paraula a la ciutadania”, va assegurar el president del grup al Parlament, Lluís Rabell.

No sembla, però, que per ara els populars tinguin intenció de modificar el seu discurs. El coordinador general del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, va protagonitzar la relliscada del dia en afirmar que “ni Franco havia generat tanta inestabilitat institucional” ni havia “posat en risc l’autonomia i l’autogovern”. Unes paraules que van aixecar polseguera i que van obligar el dirigent popular a rectificar més tard, precisant a través de Twitter que el que volia era acusar el PDC, ERC i la CUP de provocar una crisi institucional que situa Catalunya “quasi en el franquisme”.

Cargando
No hay anuncios

Un ball de recursos

Amb un to més serè, el PSC i Ciutadans (C’s) van apuntar que la decisió del TC era “previsible”. Tant la diputada socialista Alícia Romero com el diputat de C’s i vicepresident segon del Parlament, José María Espejo-Saavedra, van considerar raonable la resolució. Espejo-Saavedra, a més, va apuntar que presentaria el seu propi escrit d’al·legacions al TC en què denunciarà que la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, “va incomplir” el seu deure i va permetre “un frau de llei”. Ho farà aprofitant que en la resolució el tribunal obre la porta a les al·legacions separades, ja que reclama que Forcadell, tots els membres de la mesa i el secretari general de la cambra informin sobre l’incompliment de l’avís que els instava a impedir el debat de les conclusions del procés constituent.