Política21/03/2015

La CUP impulsarà un doble procés "sobiranista i constituent" que incorpori els partits a favor del "canvi democràtic"

La formació presenta un full de ruta cap a la independència i un document de bases que crida formacions no independentistes com Podem a sumar-se al "procés constituent"

Laia Vicens
i Laia Vicens

ManresaNo forçar els partits que no són independentistes a sumar-se al projecte però, a la vegada, buscar esquemes per no "paralitzar" el procés. És la idea base amb què la CUP ha presentat aquest dissabte a Manresa el seu full de ruta cap a la independència després que la taula de partits per l'estat propi presentés el seu la setmana passada. La manera d'aconseguir aquesta majoria social és impulsar i articular dues vies: d'una banda, el procés independentista (de ruptura amb l'Estat), i de l'altra, el procés constituent. Es tracta, segons han explicat els diputats Quim Arrufat i David Fernàndez, de dues majories que en alguns partits "coincideixen" però cadascun per separat pot "ampliar" la majoria. I és que segons han dit les cares visibles de la CUP, "la independència no es guanyarà amb dos partits i tres entitats socials", en un clar avís a CDC, ERC i les entitats sobiranistes ANC, Òmnium i l'AMI.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que han presentat són dos documents que, segons diuen, són més "concrets" que el que van aprovar CDC, ERC i les entitats: un "full de ruta cap a la independència" amb el títol 'Per la ruptura' i un segon "document de bases per un ampli acord polític i social per la independència, el procés constituent i un paquet de mesures d'urgència". Aquest segon document afirma que "la majoria social a Catalunya comparteix alhora un anhel sobiranista amb un altre anhel encara més ampli no necessàriament independentista, que malda per provocar un canvi democràtic a la societat". És en aquest punt on Fernàndez i Arrufat han cridat formacions que no són independentistes, com Podem, però que sí que volen "entregar el poder polític a la gent". "Això és el procés constituent", han afirmat. Per tant, la CUP començarà a treballar ara a partir d'una "doble via" per convertir les eleccions del 27-S en doblement plebiscitàries.

Cargando
No hay anuncios

En concret, la via independentista preveu cinc propostes concretes: "habilitar un espai més ampli que la taula per l'estat propi" que inclogui partits, sindicats i entitats, acordar "una fórmula explícita" sobre quines són les candidatures que aposten pel sí, "comprometre's a declarar la independència" en cas que el 50% dels vots el 27-S hi estiguin a favor, convocar una taula de diàleg amb l'Estat si no reconeix la independència i "activar espais de mobilització" per conscienciar la societat "en favor del resultat" del plebiscit.

D'altra banda, la via del procés constituent, clau per rebre el suport de partits no independentistes, proposa convocar un "pacte social per al procés constituent" a partir del poder municipal i en què se sumin entitats civils, socials i partits que, siguin independentistes o no, vulguin "entregar el poder polític a la gent" per decidir el futur polític del país. Això, diu el document, ha de ser un punt programàtic en els programes electorals que manifestin "la voluntat compartida d'obrir un procés constituent de forma unilateral a Catalunya".