LA INCERTESA DE LA INVESTIDURA
Política31/12/2015

La CUP redueix la decisió definitiva a Mas sí o no

El consell polític, fixat ara per diumenge, es posicionarà sobre la investidura i defugirà l’acord parlamentari

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaLa CUP va establir aehir com decidir si finalment investeix Artur Mas com a president de la Generalitat o no. I és que al final serà aquest l’autèntic debat al qual s’enfrontaran els cupaires en la reunió a caixa o faixa que implicarà el consell polític i el grup d’acció parlamentària (GAP) diumenge a Barcelona. Després de constatar l’empat a l’assemblea de Sabadell, la CUP va decidir convocar els 57 representants de les assemblees territorials i els portaveus de les 11 organitzacions vinculades a la CUP-Crida Constituent per desencallar l’insòlit bloqueig que va provocar el resultat de l’assemblea del cap de setmana passat. Després de dues llargues i “intenses” reunions del secretariat nacional -dilluns i dimarts a la nit-, l’òrgan que gestiona el dia a dia de la CUP va llançar aquest dimecres la proposta definitiva sobre quins escenaris debatran les assemblees locals i territorials i també el consell polític.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’aposta que el secretariat ha enviat a la militància redueix de quatre a dues les opcions per votar i simplifica els escenaris. Ras i curt, les bases de la CUP hauran d’escollir entre investir Mas o no. Res més: a la proposta enviada als militants i feta pública als mitjans a través d’un comunicat, el secretariat ja no planteja donar suport a la proposta d’acord proposada per Junts pel Sí, que inclou un pla de xoc d’emergència social de 270 milions i el full de ruta cap a la independència.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, les opcions que la militància té sobre la taula són les següents: traslladar l’empat de l’assemblea a un eventual ple d’investidura de Mas a través de cinc vots a favor i cinc en contra o bé 10 abstencions -cosa que no permetria investir Mas- o bé concedir dos vots a favor i vuit abstencions, una opció que sí que permetria reelegir el president, encara que fos en segona volta i per la mínima. De fet, aquesta és la proposta que va plantejar l’exdiputat de la CUP David Fernàndez en un article a l’ARA el 2 de desembre.

Sense estabilitat parlamentària

Cargando
No hay anuncios

Si aquesta opció prosperés, Mas seria investit president de la Generalitat -amb tota probabilitat dijous de la setmana que ve-, però en cap cas Junts pel Sí (JxSí) tindria assegurada l’estabilitat parlamentària. I és que no són poques les veus dins del partit que troben “escàs”, “insuficient” o, fins i tot, “de misèria” les mesures socials que JxSí va posar sobre la taula, de manera que en una negociació encallada i portada al límit, la CUP podria cedir amb Mas però es guardaria el suport parlamentari com un as a la màniga per continuar sent decisiva.

El calendari de la CUP -i també de la resta de partits polítics- va saltar pels aires diumenge després de constatar que la divisió interna de la formació s’havia evidenciat del tot en el resultat de l’última votació a l’assemblea. Amb la convocatòria d’un consell polític calia engegar el procés assembleari del partit. Però la setmana, marcada per la festa de Cap d’Any i el festiu de l’1 de gener, no facilitava als militants reunir-se en assemblea, de manera que el secretariat va anunciar aquest dimecres que ajornava un dia el consell polític i, per tant, la decisió final, per donar més marge a les 155 agrupacions locals i a les 13 territorials per trobar-se.

Cargando
No hay anuncios

Votaran només els militants

Així doncs, fins divendres les seccions locals es reuniran per debatre les dues propostes. Dissabte serà el torn de les 13 assemblees territorials, que serviran per posar en comú les idees sorgides als nuclis locals. Hi podran votar només els militants de la CUP i de les candidatures municipalistes que donen suport al partit, al contrari que diumenge passat, en què també van votar els simpatitzants de la formació i també els de les 11 organitzacions de la Crida Constituent -gairebé totes són contràries a investir Mas.

Cargando
No hay anuncios

Una altra cosa són les territorials, força més dividides. Aquests 13 òrgans es regiran pel criteri d’“una persona, un vot” i sotmetran per primera vegada a votació el debat sobre la investidura de Mas. L’endemà, diumenge, s’elevaran els diferents resultats al consell polític a través d’un sistema de ponderació de vot: cada assemblea enviarà al consell polític entre tres i sis representants en funció dels militants, els nuclis locals i els regidors que té al territori. Serà determinant, per tant, com es converteixen els resultats de les assemblees -que s’auguren força dividits- en vots dels representants territorials. Els deu diputats de la CUP i els membres del secretariat seran presents a la trobada, però no tindran dret a votar.

El decisiu consell polític se celebrarà just una setmana després de l’assemblea de Sabadell i una setmana abans que expiri el termini per arribar a un acord. Si diumenge que ve, 10 de gener, no hi ha cap president investit, es convocaran automàticament noves eleccions. La CUP, que fins ara demanava prioritzar el debat del què i el com per sobre del qui, s’aboca ara a una decisió binària i incòmoda que fins ara defugia: Mas o març.