El debat d'investidura

La CUP reclama "valentia" i "confrontació democràtica" a ERC i JxCat per iniciar una "legislatura de conflicte"

Sabater treu pit pel preacord amb els republicans: "Aquest cop hem estat els primers"

"Aquesta ha de ser una legislatura de conflicte i enfrontament". La candidata de la CUP, Dolors Sabater, ha fet una crida a les dues grans forces independentistes a posar les bases per iniciar una nova etapa de confrontació amb l'Estat i ha defensat "no girar full de l'1-O ni del 3-O, sinó seguir anant-hi per preparar un nou embat". Després de recordar que les urnes han dibuixat "una majoria independentista i d'esquerres", ha reclamat a ERC i JxCat "valentia i confrontació democràtica" per obrir un nou cicle tant en l'àmbit nacional com social, dues lluites que, ha recordat, són "inherents". "«Com més obeíem més ens maltractaven», com deia Rosa Parks", ha subratllat per exigir determinació als grans partits independentistes.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Cal recuperar la iniciativa de l'independentisme amb una estratègia unitària que superi rancors i ferides", ha afegit en la seva intervenció en el debat d'investidura. L'exalcaldessa de Badalona ha instat les dues grans forces independentistes a deixar enrere les desavinences per teixir una estratègia conjunta en la consecució de drets socials i en aquest nou embat amb l'Estat: "Cal acabar amb les batalletes i els retrets perquè aquesta no sigui una legislatura de retrocés com la passada". Així, la CUP ha plantejat la legislatura en dues fases: una primera, fins al 2023, per fer front als problemes socials, i una segona per aprofundir en la resolució del conflicte polític.

Cargando
No hay anuncios

Sabater ha advertit que el preacord amb els republicans és només "un acord de mínims i un punt de partida", però ha reiterat que pensen votar favorablement a la investidura de Pere Aragonès després que aquest dijous ho ratifiqués la militància. En un missatge explícit a JxCat, que refusa de moment sumar-se a l'entesa, la candidata de la CUP ha tret pit pel preacord subscrit amb ERC. "Aquesta vegada portem els deures fets. Hem estat els primers a fer-los, tot i que molts ens acusen de torpedinar les decisions pel nostre caràcter assembleari", ha reblat Sabater. En aquest sentit, ha exposat quin serà el rol dels cupaires. "Venim a condicionar i empènyer el nou Govern en la consecució de drets que el marc jurídic espanyol esclafa", ha etzibat, i ha instat els comuns a lluitar per enderrocar el règim i no per apuntalar-lo.

Aragonès es compromet a ser "fidel" a l'acord subscrit

Després d'agrair el vot favorable de la militància de la CUP a la seva investidura, Aragonès, en el torn de rèplica, ha reconegut que el pacte amb els cupaires és "un acord de mínims" perquè prové de "punts distants", però ha subratllat que obre les portes a la transformació social, tot i que ha admès que cal desenvolupar-lo millorar-lo i que "no és un xec en blanc". En qualsevol cas, Aragonès s'ha compromès a "ser fidel a l'acord signat" per revertir les desigualtats. Picant l'ullet als cupaires amb un discurs molt crític amb el sistema capitalista, tot i presentar-se com a socialdemòcrata, Aragonès ha equiparat el pacte amb la CUP amb el Front Ampli de Tabaré Vázquez a l'Uruguai i ha defensat el rescat social que planteja la CUP. "Cal una reforma profunda del sistema", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

En la segona intervenció, la cap de llista de la CUP per Tarragona, Laia Estrada, ha avisat Aragonès que reclamen un canvi d'arrel del sistema. "No venim a fer que les coses es facin igual però millor, venim a fer una esmena a la totalitat a un règim i esperem que compleixin l'acord i que Junts el millori", ha afirmat de manera irònica. Als de Carles Puigdemont, en clau nacional els ha retret la seva gestió posterior a l'1-O al qüestionar la seva determinació a l'hora d'assolir la independència. "Parlen dels errors del passat, però el 3-O no es va proclamar la República com estava acordat i el 10-O es va suspendre set segons després", ha etzibat l'exregidora per Tarragona, en el discurs públic més crític dels cupaires amb el Procés. "Tampoc depenia de la CUP que Jordi Turull no anés a la presó, però sí que depenia de vostès deixar de represaliar independentistes", ha conclòs en els seus retrets a JxCat.