Aragonès topa amb la CUP per la Brimo el dia de la seva estrena

El president respon que treballarà per evitar la presència dels antiavalots en desnonaments amb ordre judicial

Diputats de la CUP davant la línia policial aquest dimarts
25/05/2021
4 min

BarcelonaNi dotze hores li ha durat la tranquil·litat a Pere Aragonès després de prendre possessió ahir del càrrec com a president de la Generalitat. Si en l'estrena buscava mostrar el seu compromís amb la salut mental visitant l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, el cap de l'executiu s'ha trobat amb el primer avís de la CUP pel polèmic desallotjament del Poble-sec en el que suposa el primer gran xoc entre les dues formacions després de l'acord d'investidura a què van arribar. El desnonament del bloc Llavors, amb la participació de la Brimo i de l'empresa Desokupa, ha provocat que la CUP hagi carregat amb duresa contra els republicans perquè el pacte estableix que els antiavalots no puguin intervenir en desnonaments que afectin persones amb risc d'exclusió social. Els retrets s'han traduït en fets i els diputats de la CUP Dolors Sabater, Carles Riera, Xavier Pellicer i Eulàlia Reguant s'han concentrat davant de l'edifici en contra de l'actuació policial, mentre que Arran, organització juvenil vinculada a la formació anticapitalista, ha ocupat durant diverses hores la seu d'ERC amb la col·laboració d'entitats en defensa de l'habitatge.

"Un govern que fa polítiques de dretes és un govern de dretes, perquè s’està desnonant gent vulnerable amb la col·laboració de l’empresa d’extrema dreta Desokupa, amb qui la policia catalana no pot col·laborar", ha denunciat la portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí. "Això no és un canvi de cicle, senyor Aragonès", ha etzibat abans de reclamar-li un gir de 180 graus en matèria d’habitatge. "Hem donat 100 dies al govern de Pere Aragonès, però la realitat s'imposa. Calen polítiques públiques d'habitatge ara", ha subratllat la dirigent cupaire en una roda de premsa a la cambra baixa, en què ha reclamat canviar el protocol per evitar la presència de la Brimo encara que ho requereixi el jutge.

El president Pere Aragonès no ha trigat a reaccionar i ha explicat que un dels primers encàrrecs que farà al Govern serà elaborar un "nou protocol" per evitar desnonaments fets per ordre judicial, com el d'aquest dimarts, després d'argumentar que la intervenció policial ha estat reclamada "directament pel jutge" i que, per tant, la Brimo no ha actuat avui per mandat policial ni de la direcció política del cos, sinó per "ordre judicial". En declaracions a Catalunya Ràdio, Aragonès ha explicat que el Govern només té "marge d'actuació" quan pot decidir quines unitats del cos poden actuar: "Quan és decisió nostra tenim molt clar que la Brimo no hi ha d'anar, però aquesta era una decisió judicial", ha assegurat.

En aquest sentit, ha avisat que és "imprescindible" que l'administració de justícia "s'involucri" per evitar que la Brimo actuï en casos com el d'aquest dimarts. El cap del Govern ha afegit que un desnonament no fa "amable ni feliç" ningú i que tampoc garanteix drets, com a rèplica a les paraules de la diputada cupaire Laia Estrada a Twitter. L'exregidora de la CUP Tarragona ha denunciat el desnonament fent referència a les paraules que Aragonès va utilitzar en la presa de possessió com a president. "No es fa més fàcil, amable i feliç la vida de la ciutadania enviant la Brimo a desnonar-la, sinó garantint el dret a l'habitatge", ha escrit Estrada.

Aragonès ha demanat temps perquè els consellers prenguin possessió del càrrec. "Estem en un impàs i necessitem uns dies", ha dit per reclamar més marge. A la tarda, des del Parlament, Estrada ha admès que el nou executiu encara no està en funcionament però ha advertit que això "no pot ser una excusa": "El país espera respostes i les espera ara", ha reblat abans d'emplaçar el Govern a "transformar les declaracions de bones intencions en fets". En aquesta línia, Estrada ha avisat que "si cal desobeir, es desobeeix", i ha apel·lat a la "confrontació amb l'Estat" que es recull en el document subscrit entre republicans i cupaires. La diputada tampoc ha desaprofitat l'ocasió per criticar el nomenament de Jaume Giró com a nou conseller d'Economia per la seva "trajectòria a La Caixa i Repsol", i de Lourdes Ciuró com a consellera de Justícia per haver estat promotora, a instàncies del PDECat, de la llei de desnonaments exprés aprovada el 2018 amb el suport del PP, Cs i el PNB.

Suport de Junts i retrets del PDECat

Precisament Junts i el PDECat han diferit en la seva valoració dels fets. La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha mostrat la seva "plena confiança" en el nou Govern i ha dit que està convençuda que serà capaç de resoldre el "problema endèmic" dels desnonaments. Així, ha assenyalat que fa molt temps que s'intenta resoldre aquesta qüestió i que "tot ve d'ordres judicials i no polítiques". Sobre la presència de diputats de la CUP en primera línia de la protesta, Nogueras s'ha limitat a expressar la "total confiança" en el nou executiu i en el departament d'Interior.

El portaveu del PDECat al Congrés, Ferran Bel, en canvi, ha dit que era "previsible" que la CUP pressioni el nou Govern amb els desnonaments. "Si un signa uns compromisos de difícil compliment, és previsible que aquell amb qui els has signat te'ls exigeixi", ha dit Bel, que ha criticat que en aquesta matèria l'acord pretén "debilitar el cos dels Mossos d'Esquadra". Segons el portaveu del PDECat, limitar l'actuació dels Mossos en els desnonaments "perjudica la institució", que és "un dels pilars de Catalunya". "Si no actuen els Mossos, hauran d'actuar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Ens sembla un error", ha dit. L'oposició ha aprofitat la polèmica per qüestionar el suport de la CUP al nou govern. "No entenem com amb la mà dreta s'investeix un president i amb l'esquerra es protesta al carrer", ha dit la líder dels comuns, Jéssica Albiach.

stats