La CUP refusa fer valoracions polítiques de la proposta de JxSí i emplaça l'assemblea de Girona a pronunciar-s'hi
Els deu diputats de la CUP, que no votaran a l'assemblea, es limitaran a explicar el document a la militància però no el defensaran
BarcelonaLa CUP ha descartat fer "valoracions polítiques" sobre la proposta d'acord presentada per Junts pel Sí en relació al pla de xoc social, la ruptura amb l'Estat, el procés constituent i la presidència del Govern perquè és una decisió que correspon a l'assemblea extraordinària del proper diumenge 27 a Girona. Així ho ha assegurat el portaveu de la CUP al Parlament, Albert Botran, en una roda de premsa al Parlament.
Abans de començar, Botran ha aclarit que no es tracta de cap acord, sinó d'una "proposta d'acord cap a la independència" que ha de ser sotmesa al debat i a la votació de l'assemblea. El diputat Benet Salellas ha volgut intervenir per matisar que d'una banda hi ha el programa de la CUP i de l'altra el de Junts pel Sí. Segons ha dit, la CUP va fer un "esforç d'aproximació" que es va materialitzar en el document 'Fil a l'agulla', mentre que la proposta presentada avui s'ha d'entendre com "l'esforç d'aproximació" de Junts pel Sí.
Per això, han explicat que els 10 diputats (que no es posicionaran per cap dels escenaris) no aniran a l'assemblea a "defensar" el document, sinó que seran simples "intermediaris" per presentar-lo a la militància. "Podem explicar tota la dinàmica, però no podem defensar un document que no és nostre", ha dit Salellas, que ha emplaçat l'assemblea a decidir si "accepta com a suficient o no" la proposta a canvi de la investidura.
Els cupaires valoren així la proposta d'acord presentada per Junts pel Sí aquest migdia. El document passa per incloure la paralització del complex d’oci BCN World, aturar els desnonaments i "revertir concessions i retallades" en matèria de salut. Pel que fa a la presidència del Govern, Junts pel Sí planteja una presidència "de transició" encapçalada per Mas i tres presidències de comissions de Govern, que ocuparien Oriol Junqueras, Neus Munté i Raül Romeva.
El postassemblea
Botran ha explicat que després de l'assemblea de diumenge el consell polític de la CUP es reunirà "amb la màxima urgència possible" (serà dilluns al matí) per decidir com "tradueix la voluntat de l'assemblea en els 10 diputats parlamentaris". Si hi hagués acord amb Junts pel Sí, el consell polític, l'òrgan que fa d'intermediari entre les territorials i el secretariat nacional, haurà de decidir la fórmula per investir Artur Mas, mentre que si l'assemblea tomba la proposta d'acord haurà de marcar els passos a seguir.
La CUP entén que la proposta presentada aquest dimarts és "l'última" per part de Junts pel Sí i, en cas que l'assemblea voti que no, "no hi ha possibilitat d'acord" i l'escenari seria de noves eleccions al març. Preguntat per si hi hauria temps d'acordar un candidat alternatiu a Mas, Botran ha dit que "és una possibilitat" però s'ha mostrat poc convençut que sigui possible perquè Junts pel Sí "no ho ha fet fins ara".
Endavant opta per març
El corrent Endavant-OSAN en el si de la CUP-Crida Constituent ha emès un comunicat posicionant-se sobre la dicotomia entre Artur Mas o avançament electoral. Prefereixen eleccions al març abans que acceptar una proposta de Junts pel Sí, en al·lusió al pla de xoc social i al procés de ruptura.
"La contundència del resultat [del 20-D] negatiu per a CDC, creiem que valida l’opció d’anar a noves eleccions al març abans que acceptar l’oferta totalment rebaixada i sense presidència de consens que ha fet JxSí".
"Si fem el contrari, estarem regalant tot el nostre capital polític al projecte regeneracionista de Podem i estancarem el vot explícitament independentista per sota del 40%", afegeixen.