La CUP no posa el referèndum unilateral com a condició per donar suport a la qüestió de confiança
Anna Gabriel diu que no hi haurà “cap escull” amb la qüestió de confiança “si es visualitza que s’enceta la recta final” en clau de “ruptura”
BarcelonaLa diputada de la CUP al Parlament Anna Gabriel ha assegurat que el referèndum unilateral d'independència (RUI) no és una condició indispensable ni necessària per donar suport a la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de l'estiu. Segons Gabriel, no hi haurà “cap escull” amb la qüestió de confiança “si es visualitza que s’enceta la recta final” en clau de “ruptura”.
"No ha d'haver-hi cap inconvenient ni problema a donar suport al president si es visualitza al país que aquesta qüestió de confiança comença el final de la legislatura en clau d'excepcionalitat", ha recalcat aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons Gabriel, el referèndum unilateral és un instrument que té bona acollida i que s'ha d'acompanyar d'una adhesió molt explícita, i ha negat que suposi recular pantalles: "La resta és saber si podem implementar-lo i fer vinculants els resultats".
Tot i que demanaran a Puigdemont que presenti vies alternatives al referèndum unilateral, la diputada de la CUP ha deixat clar que no és patrimoni de la seva formació, per la qual cosa no faran "fetitxisme" d'aquest instrument.
També ha explicat que han mantingut contactes amb JxSí i les entitats sobiranistes sobre la possibilitat d'incloure el referèndum unilateral al full de ruta, i que la sintonia "és bona perquè no és partidista ni orgànica, és un instrument democràtic". Tot i això, ha apuntat que "això no va d'imposar dates, va de trobar-se i readaptar el full de ruta".
ERC reclama que un eventual RUI sigui posterior a la desconnexió
En aquest sentit, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha subratllat que ja hi ha "un full de ruta", el qual "ha passat per les urnes i té mandat", tot i que ha assegurat que els republicans no es negaran "mai a posar les urnes". "El RUI no pot ser un referèndum autonòmic, ha de ser un referèndum amb conseqüències imminents, no es pot fer amb legislació autonòmica", ha apuntat, en línia amb el que ja va avançar l'ARA d'acord amb el fet que la cúpula del partit tem que si la consulta es planteja abans de la desconnexió –l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica–, això pugui allargar el procés.
En tot cas, Sabrià veu "positiu l'enfocament d'Anna Gabriel", ja que reclama "un punt ruptura", un gest que afirma que coincideix amb el full de ruta vigent. "Si tenim clar que no fem un referèndum autonomista, busquem aliats, però això no impedeix el fet que ja tenim un full de ruta", ha resumit, ja que creu que reformar els acords vigents "requereix consens i majories". Per això, va demanar clarificar "de què es parla quan es parla del RUI", ja que no acaba de veure clar en la proposta de l'ANC si cal fer-lo en la legalitat autonòmica, si ha d'implicar un trencament immediat...
Malgrat tot, ha deslligat la qüestió del RUI de la moció de confiança, ja que "no hauríem d'afegir complexitat" a la votació de després de l'estiu i, per tant, celebra que els cupaires no ho considerin "una condició 'sine qua non' per votar-hi a favor". Els anticapitalistes, però, sí que reclamen que Puigdemont celebri una cimera per pactar els detalls del referèndum unilateral. En canvi, ERC no ho veu imprescindible, més enllà que "el diàleg ha de ser obert de manera permanent amb tots els actors", polítics i socials.
De fet, Sabrià creu que, en tot cas, primer caldria assegurar que els 'comuns' –algunes veus dels quals reclamen un acostament a ERC– estiguessin en l'acord pel RUI, perquè afirma que és a ells a qui "els toca moure's", ja que "s'ha fet evident a ulls de tothom que el que proposaven no és viable", en referència al referèndum pactat.
Pel que fa al PSC, el consell nacional del qual ha deixat en dubte la proposta inicial de llei de claredat similar a la canadenca per regular un eventual referèndum en cas que Catalunya rebutgi una reforma de la Constitució –proposta defensada ja per dirigents com el mateix Miquel Iceta–, el dirigent republicà ha ironitzat: "No ens atreviríem a fer cap comentari sobre com de curiós pot semblar que el primer secretari d'un partit no conegui els documents d'un congrés abans no arribin al consell nacional".
Demòcrates vol una reunió pel RUI però no reclama que la convoqui Puigdemont
Al seu torn, Demòcrates de Catalunya ha coincidit amb la CUP a reclamar una reunió dels partits sobiranistes per parlar de la incorporació al full de ruta d'un RUI. Antoni Castellà, portaveu polític de Demòcrates, ha recordat que el seu partit ja fa més d'un mes que va fer aquesta proposta, però no comparteix que aquesta cimera l'hagi de convocar el president de la Generalitat, com reclamen els cupaires.
En aquest sentit, l'escissió d'Unió ha coincidit amb ERC que aquest referèndum hauria de ser el "primer acte de sobirania" del Parlament després d'aprovar la llei de transitorietat jurídica. Ho ha afirmat després de la reunió de la comissió delegada de Demòcrates, quan ha recordat que el seu partit ja va proposar el 30 de maig reunir la taula de partits i entitats sobiranistes per parlar de la possibilitat de convocar aquest referèndum. "Des de fa mesos ens hem estat reunint la mesa de partits i no ens ha hagut de convocar el president", ha argumentat.
En aquesta mesa hauria d'integrar-se, ha dit, l'espai que forma Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem, especialment després de constatar amb els resultats del 26-J que el referèndum acordat no és viable, tal com també ha dit Sabrià. D'altra banda, ha tornat a defensar el RUI com la "garantia per eliminar el risc de 'processisme'" en què pot caure el món sobiranista.
Per altra banda, ha diferenciat el RUI del 9-N pel fet que aquell procés participatiu es va fer dintre del marc jurídic espanyol, mentre que el nou referèndum es convocaria apel·lant a una nova legalitat catalana que substituís l'espanyola. En tot cas, ha reconegut que seria un "acte de ruptura" convocat pel Parlament.