Política26/09/2019

Tensió al Parlament arran de l'empresonament dels set membres dels CDR

El sobiranisme fa una declaració conjunta per denunciar la "criminalització del moviment independentista"

M.toro / M.esteve / N.orriols
i M.toro / M.esteve / N.orriols

BarcelonaDesprés de conèixer la decisió de l'Audiència Nacional d'enviar a la presó set membres dels CDR acusats "d'organització terrorista", la CUP ha abandonat el ple del Parlament en símbol de protesta. El diputat de la CUP Carles Riera ha demanat interrompre el ple del Parlament per "donar una resposta institucional" als fets al president de la cambra, Roger Torrent, per sol·licitar la suspensió de la sessió i la reunió de la Junta de Portaveus.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Torrent ha contestat que un cop començades les votacions no es poden aturar i ha emplaçat els grups a trobar-se, si així ho acorden, després de la sessió en una trobada de la Junta de Portaveus. Més tard s'hi han afegit JxCat i ERC, que també han demanat una trobada pel context "d'excepcionalitat". "No podem normalitzar una situació excepcional i de repressió", ha dit Riera.

Cargando
No hay anuncios

La petició dels grups independentistes, que ha rebut l'aval dels comuns, ha generat enervament a la bancada de Ciutadans, que ha acusat els diputats de defensar el "terrorisme". "En quin precepte del reglament s'empara la convocatòria de la Junta de Portaveus. No procedeix", ha exclamat Carrizosa, assegurant que sent "immensa vergonya i pena" en veure que des del Parlament "s'empara a persones que mitjançant una resolució judicial han entrat a presó per fets gravíssims com és atemptar contra tots els catalans". Aquestes paraules han generat una protesta a la bancada independentista, mentre Carrizosa ha seguit parlant fora de micròfons. "Ens sentim amenaçats pels que donen suport al terrorisme", ha afirmat el diputat taronja.

Davant dels fets, el president del Parlament, Roger Torrent, ha cridat dues vegades a l'ordre el president del grup de Cs, Carlos Carrizosa, i després d'això ha decidit expulsar-lo. En motiu de protesta, el grup de Ciutadans ha abandonat l'hemicicle. Abans de fer-ho, Carrizosa s'ha encarat amb el diputat d'ERC Ernest Maragall, amb qui s'han fet un intercanvi de retrets. El diputat taronja ha retret a l'independentisme sentir-se amenaçat per "un cop d'estat". Carrizosa ha marxat cridant de l'hemicicle i l'han acompanyat la resta de diputats del grup.

Cargando
No hay anuncios

Declaració conjunta de JxCat, ERC, la CUP i comuns

Poca estona més tard, s'ha reunit la Junta de Portaveus, després de la petició de la CUP, a la qual s'hi sumessin els grups de JxCat, ERC i els comuns. En la reunió, s'ha acordat una declaració conjunta entre els quatre grups per denunciar la "criminalització del moviment independentista". Abans de consensuar-la, però, els representants del PSC i el PP han marxat de la reunió perquè no estaven d’acord en tirar endavant aquesta declaració. En aquest sentit, Ferran Pedret, diputat del PSC, ha considerat un "error" fer una declaració de rebuig a l’empresonament de les persones dels CDR detinguts dilluns aquesta tarda perquè posa “en dubte els poders de l’Estat”.

Cargando
No hay anuncios

Al començar la reunió, el president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat a tots els grups que fessin una "reflexió conjunta", segons han explicat fonts parlamentàries, sobre la imatge que ha projectat el Parlament aquesta tarda.

En la declaració conjunta que han signat JxCat, ERC, la CUP i els comuns denuncien "l'intent d'equiparar independentisme amb terrorisme" i rebutgen l'empresonament dels set membres dels CDR, que consideren que vulnera "drets fonamentals" com la presumpció d'innocència. En el text, tots quatre grups sobiranistes rebutgen "la violència" i es refermen en les "vies democràtiques per aconseguir objectius polítics legítims". En aquest sentit, exigeix la llibertat de "les persones perseguides i preses per les seves idees polítiques".

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la CUP ha signat aquesta declaració conjunta, també n'ha registrat una de pròpia en què a banda d'exigir la llibertat dels set membres dels CDR detinguts, demana que s'arxivi la causa. A més, també demana al Parlament que es conjuri per defensar "l'exercici de drets civils i polítics" i treballar de "forma incansable" fins a l'alliberament de les set persones empresonades aquesta tarda, així com per fer "efectiu" l'exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya.

La CUP afirma que els CDR són "víctimes del terrorisme d'estat"

Un cop suspès el ple i mentre la Junta de Portaveus estava reunida -sense cap membre de Cs-, la CUP ha comparegut en roda de premsa per denunciar l'empresonament dels membres dels CDR detinguts i explicar els motius pels quals ha abandonat el ple. "Hem passat de 9 a 16 presos polítics, set víctimes més del terrorisme d'estat, de l'Estat espanyol", ha dit el diputat Carles Riera. Convençut que l'Estat "ja ha dictat sentència", ha fet una crida a tots els agents polítics i socials de Catalunya a començar "ja" la resposta a la sentència del judici del Procés. Al marge de les mobilitzacions al carrer, Riera també ha anunciat que els cupaires presentaran a la junta de portaveus una proposta de declaració institucional contra la presó dels activistes independentistes.

Cargando
No hay anuncios

En la reunió de la junta -on participen tots els grups normalment-, els representants del PSC i el PP han marxat de la junta de portaveus perquè no estaven d’acord en la declaració conjunta que volen impulsar JxCat, ERC, la CUP i els comuns. Ciutadans ja no hi ha participat d'entrada. Ferran Pedret, diputat del PSC, ha considerat un “error” fer una declaració de rebuig a l’empresonament de les persones dels CDR detinguts dilluns aquesta tarda perquè posa “en dubte els poders de l’Estat.

El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, en roda de premsa després del ple, ha acusat Ciutadans de buscar la "bronca" i convertir la cambra en una "taverna". "Rebutgem la crispació", ha dit Pujol, acusant el partit taronja de tenir una "manca de respecte" per a la institució. "No caurem en les provocacions. El Parlament ha de servir per fer política", ha dit, "som una societat pacífica", s''ha reafirmat. "No ens mourem del civisme pe aconseguir nous horitzons polítics", ha asseverat preguntat per si avalava la "lluita armada". Pujol ha demanat "prudència" a l'hora de valorar les declaracions dels CDR -que haurien dit, segons la Guàrdia Civil, que han manipulat substàncies per fer sabotatges- recordant el cas de la Tàmara Carrasco que també va ser acusada de terrorisme i després es va "rebaixar". "Gat escaldat amb aigua tèbia es crema", ha dit Pujol.

Cargando
No hay anuncios

Des d'ERC, Sergi Sabrià ha acusat Cs de creuar "totes les línies vermelles" i de buscar cada dia "generar odi". "La seva actitud ens fa fàstic", ha dit. El republicà ha assegurat que el partit taronja no els "arrossegarà" allà on volen: la violència. "Només concebem vies polítiques per aconseguir els objectius polítics", ha reiterat, deixant clar que els "insults" que diputats d'ERC han rebut al ple per part de Cs no els mouran d'aquesta posició. "Que facin servir el terrorisme que tan mal ha fet la societat catalana ens repugna", ha sentenciat.

Sabrià ha afirmat que aquest dijous s'ha entrat una "nova fase de la causa general contra l'independentisme", denunciant que no s'hagi respectat la presumpció d'innocència dels detinguts. I el diputat i cap dels republicans a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha emmarcat l'actitud de Cs en un "intent de conduir el debat polític al terreny de la violència" i associar-la a l'independentisme. "Seguirem cridant llibertat per als presos i exiliats, i també per tots els acusats, inclòs alguns de terrorisme", ha dit, deixant clar que en el passat hi ha hagut diversos casos semblants que han acabat amb la innocència dels acusats.

Cargando
No hay anuncios

Per part dels comuns, la presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach, també ha convingut que no s'està respectant la presumpció d'innocència en aquest cas i ha carregat contra Ciutadans per utilitzar la situació com a "eina electoral". Albiach ha fet referència a casos anteriors com els titelles de Madrid o el de la Tamara Carrasco en què les acusacions, a priori, també van ser de terrorisme i després es van rebaixar. "Probablement no haurien d'estar davant l'Audiència Nacional ni a la presó per càrrecs de terrorisme", ha afirmat. "Sentim vergonya per com Ciutadans ha convertit el Parlament en un circ i una bronca permanent", ha dit.

Cs reclama a Sánchez aplicar el 155 perquè el Govern "ovaciona el terrorisme"

Per la seva banda, el president del grup de Cs, Carlos Carrizosa, ha reclamat al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, que apliqui el 155 a Catalunya perquè el Govern "ovaciona el terrorisme". "Ha de morir algú perquè es revoquin els poders als que fan servir l'autonomia per donar suport al terrorisme?", s'ha preguntat Carrizosa. Preguntat per si parlava de "terroristes" o "presumptes terroristes" en relació a les persones empresonades -ha combinat les dues expressions-, el diputat ha matisat que s'havia de "respectar la presumpció d'innocència", però ha afegit que l'independentisme ha abraçat "terroristes com Otegi".

Cargando
No hay anuncios

Des del PP, Alejandro Fernández ha advertit a l'independentisme que està "creuant una línia vermella" si defensa "persones acusades de greus delictes de violència", entrant així a una "dimensió desconeguda". "Reflexionin", els ha dit, recordant-los que darrere la presó preventiva dels membres dels CDR hi ha una "investigació molt llarga i avançada". Dit això, Fernández també ha fet una crida a la "prudència" i a la "presumpció d'innocència", al temps que demanava respecte per la "dignitat" dels jutges i les forces i cossos de seguretat de l'Estat, "No tolerarem cap assetjament a jutges o forces de seguretat de l'Estat, i estarem molt atents perquè això no passi", ha sentenciat. En la seva intervenció, també ha lamentat "l'espectacle lamentable" del ple i ha apostat perquè cada grup defensi les seves idees amb "respecte".

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, també ha volgut comparèixer després de l'empresonament dels membres dels CDR. El líder socialista ha deixat clar que "cal respectar les decisions judicials" i que "cap decisió judicial que no sigui una sentència no vulnera la presumpció d'innocència de les perosnes afectades". "Els fets investigats són greus, i no hauríem de minimitzar l'esforç de les forces de seguretat de l'estat per intentar prevenir o esclarir la possible comissió d'un delicte", ha afegit. Iceta insistit en no vulnerar la presumpció d'innocència, però ha volgut "condemnar tot tipus de violència, planificada o exercida" i, en una crida velada a l'independentisme, ha destacat la necessitat de "traçar línia molt clara" contra la violència. Iceta ha acabat fent una crida a la "serenor", la "tranquil·litat" i el "respecte de la legalitat i dels procediments judicials en curs".