Política12/05/2016

La CUP demana apujar l'IRPF a les rendes altes i recuperar l'impost de successions

En una conferència de premsa per definir les línies mestres dels comptes, els cupaires també reclamen incorporar als pressupostos les taxes suspeses pel Tribunal Constitucional

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaCom haurien de ser els pressupostos que presenti el Govern perquè la CUP hi doni el seu vistiplau i els aprovi? La formació anticapitalista ha presentat aquest dijous les línies vermelles en què basaran la negociació amb Junts pel Sí. Entre les idees que han avançat, demanen incorporar totes les taxes i impostos suspesos pel Tribunal Constitucional, fer canvis en el tram "alt i baix" de l'IRPF, en la línia del que proposa Oriol Junqueras, i recuperar l'impost de successions.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb un to molt més conciliador que en les negociacions per a la investidura, la CUP ha desgranat les línies mestres del que consideren uns pressupostos "de ruptura". La diputada Eulàlia Reguant ha estat l'encarregada de traslladar el missatge a Junts pel Sí, i ha començat afirmant que la predisposició de la CUP a negociar (i donat el cas, aprovar) els comptes és deguda al fet que són els pressupostos d'una "legislatura excepcional". "En unes altres circumstàncies, la CUP no es plantejaria entrar a negociar un pressupost segrestat per l'austeritat, la troica i el FLA i gestionat per un Govern més favorable a polítiques neoliberals que anticapitalistes", ha reconegut.

Cargando
No hay anuncios

La CUP ha plantejat les línies mestres en cinc eixos:

Recuperació de drets

Reduir el nombre i els sous dels alts càrrecs

Han demanat que a banda dels 270 milions d'euros "miserables" previstos en el pla de xoc social de Junts pel Sí, calen "mesures visibles i efectes rellevants" que puguin ser percebuts per la ciutadania. Per exemple, han proposat reduir els alts càrrecs i els seus sous.

Cargando
No hay anuncios

Sobirania econòmica i social

"Desobediència" a Montoro per tenir uns pressupostos postautonòmics

Reguant ha denunciat que el principal creditor de la Generalitat és l'Estat, que "gestiona políticament l'accés a la liquiditat". Per tant, els pressupostos també acaben depenent del ministeri d'Hisenda, ara tutelat per Cristóbal Montoro. "Si volem avançar cap a la ruptura, cal que els pressupostos siguin lliures de Montoro, que siguin uns pressupostos postautonòmics", ha demanat. Segons ha dit, l'única via per decidir els pressupostos és "la desobediència i la independència".

Cargando
No hay anuncios

En aquest punt, i tenint en compte que el Constitucional "no pot ser un topall infranquejable", Reguant ha exigit que s'incorporin totes les taxes i impostos actualment suspesos pe TC, com l'impost de dipòsits bancaris, el de nuclears o el d'habitatges buits.

L'ARA ha avançat aquest dijous que la Generalitat es prepara per impulsar tres lleis per tramitació urgent per intentar recaptar els impostos vetats pel TC. Es tracta de les lleis d'igualtat de dones i homes i de creació de l’impost als pisos buits, i la de creació de l’impost a les nuclears.

Cargando
No hay anuncios

El deute

Ajornen el debat sobre l'impagament

En aquest punt, la CUP ha rebaixat tímidament les seves exigències. "Som realistes, i malgrat que l'única solució és 'impagament del deute, reconeixem les dificultats tecnicopolítiques a curt termini", han començat, i per això demanen que el Parlament i el Govern "reconeguin la insostenibilitat de la situació" i s'ajorni el debat sobre el fet de no pagar el deute i els interessos en el procés constituent.

Cargando
No hay anuncios

Tot just la setmana passada, la CUP va registrar una moció al Parlament que demana una auditoria ciutadana i popular del deute i, en cas que n'hi hagi d'il·legítim i il·legal, plantejar la possibilitat d'impagar-lo.

Construcció de la República

Partides per estructures d'estat i procés constituent

Reguant ha demanat també que la construcció d'estructures d'estat i l'inici del procés constituent siguin presents en els pressupostos. De fet, Reguant ha cridat a entomar aquesta negociació com una "oportunitat per posar les bases del futur país" i no com un "tràngol".

Cargando
No hay anuncios

Diputats de JxSí i Catalunya Sí que es Pot

La conferència de premsa, sense preguntes, ha comptat amb la presència dels deu diputats de la CUP, l'exdiputat Julià de Jòdar i representants de Junts pel Sí (Maria Senserrich i Roger Torrent) i de Catalunya Sí que es Pot (Albano Dante-Fachin).

Cargando
No hay anuncios

Hi ha intervingut l'exdiputat i membre del grup de sobirania econòmica de la CUP Josep Manel Busqueta, que ha centrat la seva intervenció en els efectes del sistema capitalista sobre el dia a dia de les persones. "El model capitalista imposa restriccions fonamentals que defineixen la realitat econòmica i social dels Països Catalans i determinen de forma gairebé total l'escenari pressupostari", ha dit, tot carregant contra el projecte del TTIP, entre d'altres. En relació al deute –la CUP proposa no pagar el que sigui "il·legítim"–, Busqueta ha afirmat que l'endeutament públic s'ha convertit en un "mecanisme legal d'espoli a les classes populars i ha convertit els estats en gestors impotents de la misèria".

Del mateix grup de treball econòmic, Ricard Torné s'ha centrat en les conseqüències per a Catalunya del fet que Espanya entrés a Europa, com la potenciació del sector de la construcció, "l'impuls del sector privat" i el fet de tenir un model de baixa productivitat.