Un sector de la CUP pressiona el partit per no aprovar els pressupostos si inclouen "mesures antisocials"
Endavant exigeix una "revisió crítica" de l'acord amb Junts pel Sí perquè el pacte "no ha desencallat la situació política en un sentit favorable per a un procés real d'independència"
BarcelonaSuperat l'escull de la investidura –la CUPva votar 'no' a Artur Mas i, en un moviment 'in extremis', Carles Puigdemont va ser investit president de la Generalitat–, el partit de l'esquerra anticapitalista s'aboca ara a un nou debat intern: l'aprovació o no dels pressupostos que presenti el conseller d'Economia, Oriol Junqueras. Quan encara està refent-se de les ferides obertes al si del partit després dels mesos de negociacions, la CUP ja ha avisat que no aprovarà els comptes si són "injustos", però un sector de la formació, en concret l'organització Endavant, ja pressiona obertament perquè el partit "asseguri per activa i per passiva" que mai afavorirà l'aprovació de "mesures antisocials, destructores del territori o encobridores de la corrupció". Aquest matí l'expresident de la Generalitat Artur Mas i la portaveu de CDC, Marta Pascal, han avisat la CUP que el pacte inclou l'aprovació dels pressupostos.
En un dur comunicat, Endavant –organització de la qual forma part la diputada cupaire Anna Gabriel– avisa que si s'avalen retallades "en nom del procés", la CUP "deixaria de ser útil com una eina política i organitzativa" al servei de les classes treballadores del país i de la independència. De fet, fan una crida a les bases i les altres nou organitzacions (Corrent Roig ha abandonat Crida Constituent) a "pressionar" perquè la dinàmica parlamentària "no traspassi determinades línies". De fet, al principi del comunicat diuen que ara el "repte gegantí" del partit és demostrar si continuen sent "un instrument al servei de la classe treballadora" o bé si l'acord amb Junts pel Sí els converteix en un "instrument de CDC per sotmetre la CUP als seus designis i a la seva estratègia".
El text, però, se centra a fer autocrítica per la gestió del debat intern i, per això, demana una "revisió crítica" de l'acord amb Junts pel Sí. Entre altres coses, reclama "considerar paper mullat" totes les clàusules de l'acord destinades "explícitament a humiliar" la CUP. "No podem acceptar unes clàusules imposades sota xantatge", diuen al comunicat, en al·lusió al punt que obliga els cupaires a "no votar en cap cas" en el mateix sentit que els partits contraris al procés quan estigui en risc l'estabilitat parlamentària. De fet, avisen també que la CUP "farà caure el Govern" si considera que les passes cap a la independència són en realitat "caminar en cercles per perpetuar el processisme".
Autocrítica interna
Per a Endavant, és "difícil rebatre la versió que diu que la CUP ha acabat cedint i renegant dels seus compromisos electorals", ja que considera que hi ha clàusules de l'acord que busquen només "humiliar" l'esquerra independentista en una "lògica de capitulació i submissió política inacceptable". Encara a nivell intern, aquesta organització anticapitalista considera que la CUP ha quedat retratada com una formació "amb objectius polítics confusos, sense un discurs clar i coherent, sense aliances polítiques i socials clares i fortament dividida".
Per això, admeten que el procés de debat intern previ a les negociacions amb Junts pel Sí "no va ser suficientment efectiu per impregnar-se en el conjunt de la militància". En aquest punt, Endavant critica que la CUP "rebaixés" les línies vermelles per negociar amb CDC i ERC, en relació al full de ruta independentista i al pla de xoc social.
I és que a Endavant consideren que el pacte amb Junts pel Sí "no ha aconseguit desencallar" i "clarificar" el camí "efectiu i real" cap a la independència, perquè no hi ha cap proposta acordada que prevegi la "desobediència". A més, lamenten que la CUP no hagi "desplaçat" CDC de la direcció del procés ni hagi "imposat" el discurs antiausteritat.
Què ha aconseguit la CUP amb l'acord?
En canvi, Endavant celebra la "victòria" que suposa, diuen, "resistir l'embat polític i mediàtic sense precedents". "Tota la maquinària de l'establishment sobiranista va fracassar en l'intent de fer agenollar la CUP-CC i entronitzar el líder del processisme", asseguren.
A més, aplaudeixen haver "trencat el lideratge suprapartidista" d'Artur Mas, encara que avisen que "pot reaparèixer", i "haver posat en evidència" l'ANC.