ESTABILITAT DEL GOVERN

La CUP manté la pressió sobre Jané però la desvincula dels pressupostos

Els cupaires demostren que els Mossos van actuar d’ofici contra els que van cremar les fotos del rei

Jordi Jané, ahir, al Palau de la Generalitat amb Puigdemont i Junqueras.
Jordi Mumbrú / Marc Toro
14/12/2016
4 min

BarcelonaLa nova topada entre Junts pel Sí i la CUP no podia ser més inoportuna per als interessos del Govern. Dimarts vinent al Parlament es discutiran i votaran les esmenes a la totalitat que els partits de l’oposició han presentat a la proposta de pressupostos per al 2017. El paper de la CUP serà decisiu perquè els comptes segueixin la seva tramitació parlamentària i s’acabin aprovant o no durant el ple del mes de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La confirmació que van ser els Mossos d’Esquadra els que, per iniciativa pròpia, van enviar a l’Audiència Nacional les imatges dels cinc independentistes que van cremar les fotos del rei aquest Onze de Setembre, va disparar la irritació de la CUP. Els anticapitalistes van mantenir ahir la seva pressió per demanar la dimissió del conseller d’Interior, Jordi Jané. “Si el conseller d’Interior no dimiteix tenim un problema de país”, va advertir la diputada anticapitalista Mireia Vehí, que també va assegurar que “la política és un tot” i no es pot “separar en parcel·les”. Tot seguit, però, Vehí va abaixar el to i va deixar clar que la CUP està “fermament compromesa amb la legislatura excepcional i el referèndum”.

Els comptes, a part

Fonts de la CUP van confirmar que la formació “no condicionarà els pressupostos” a la dimissió del conseller, “de la mateixa manera que el referèndum no depèn de l’aprovació dels pressupostos”, van afegir. Encara no queda clar quin òrgan de la CUP prendrà la decisió final, si l’assemblea nacional o el consell polític, tot i que, probablement, serà aquest segon.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va qualificar de “greu error” que la CUP acusi els Mossos d’Esquadra però va confiar que es mantindrà la “cadena de confiances” per seguir governant. Però des dels partits que formen el Govern no tothom ho veia amb tant optimisme. “Comences a dubtar de tot”, va explicar un dirigent del PDECat, consultat pel diari ARA. La mateixa font va assegurar que “la dimissió del conseller Jané és inassumible”.

El president Carles Puigdemont, en declaracions a Ràdio 4-RNE, també va tancar files: “No només no hi ha motius per a la dimissió del conseller, sinó que hi ha motius per estar al costat del conseller i dels Mossos, que només compleixen la seva feina”. A les paraules del president s’hi va afegir també una imatge molt simbòlica, quan va entrar a la Sala Tàpies del Palau de la Generalitat amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras i el conseller d’Interior, Jordi Jané.

Tot i la defensa aferrissada del conseller, els cupaires van insistir ahir a mantenir la pressió. “No està a l’altura del moment polític”, va criticar Vehí en roda de premsa al Parlament, per després acusar el titular d’Interior de col·laborar amb l’aparell repressiu de l’Estat i “torpedinar el procés”. “Cada cop que hi ha un avenç, els Mossos mouen peça”, va dir.

La formació anticapitalista va acompanyar aquestes afirmacions de la publicació d’un informe de la policia catalana que demostra que es va actuar d’ofici en l’obertura d’una investigació per la crema de banderes i fotos del monarca durant la manifestació de la Diada. Un document que, va subratllar Vehí, “posa negre sobre blanc” i assenyala qui va liderar l’“operació repressiva” contra l’esquerra independentista.

La CUP també va fer públics els informes que els Mossos van remetre a l’Audiència Nacional i al jutjat d’instrucció de guàrdia de Barcelona l’endemà de “monitoritzar” -en paraules de Vehí- la marxa de la Diada. En els dos casos es fa constar que diverses persones encaputxades van cremar tres banderes (una d’espanyola, una de francesa i una de la Unió Europea) i que, en l’acte polític que va tenir lloc al final de la protesta, algunes persones van cremar un full de paper amb la fotografia de Felip VI en una banda i la portada de la Constitució a l’altra. Dues accions que els Mossos consideren que podrien ser constitutives de delictes “d’ultratge a Espanya” i d’“ultratge a la Corona”, respectivament. La policia catalana informa en els dos documents que procedirà a identificar els autors de les accions denunciades.

“Tirarem endavant”

Vehí va insistir que la voluntat de la CUP no és “posar contra les cordes” la policia catalana, però va qualificar d’absurd que, en ple procés cap a la independència, els Mossos siguin “els primers de la classe en la judicialització de la política”. En aquest sentit, es va preguntar què passarà quan el govern espanyol veti el referèndum sobre el futur de Catalunya, previst per al setembre del 2017. “¿Els Mossos seran els primers que aniran a retirar urnes? Això és intolerable […]. Tirarem endavant amb el referèndum malgrat les accions repressives, ens vinguin d’on ens vinguin”, va reblar.

Fonts del departament d’Interior van confirmar a l’ARA que els agents dels Mossos d’Esquadra van enviar les imatges de la crema de fotografies del rei a l’Audiència Nacional sense haver rebut prèviament cap ordre en aquest sentit. Va ser després de rebre aquesta informació que la Fiscalia va demanar als agents que iniciessin una investigació i n’identifiquessin els autors. El PP també va moure peça i Xavier García Albiol va viatjar fins a Madrid quatre dies després dels fets per reunir-se amb el fiscal en cap de l’Audiència Nacional, Javier Zaragoza, i presentar-li una denúncia per la crema de fotos i banderes. Quan el PP va presentar la denúncia, els Mossos ja estaven investigant els fets.

Finalment, els agents van identificar cinc persones que van ser citades a declarar dimecres passat per videoconferència a l’Audiència Nacional. Cap d’elles ho va fer. Arran d’aquest acte de desobediència, els Mossos van detenir, entre ahir i abans-d’ahir, els cinc joves i els van traslladar fins a Madrid perquè declaressin a l’Audiència Nacional. Tots van quedar en llibertat amb càrrecs i hauran de comparèixer quan els cridi el tribunal. L’advocat de dos dels detinguts, Eduardo Cáliz, va criticar que “un govern de Catalunya que es denomina independentista tingui un departament d’Interior amb una persona al capdavant que persegueix militants d’ofici”.

stats