Política04/10/2016

La CUP planteja fer el referèndum abans del juliol però no s'enrocarà amb la data

Albert Botran apunta que hi ha un "principi d'acord" amb Junts pel Sí per votar una proposta de resolució conjunta sobre el referèndum

Laia Vicens / Aleix Moldes
i Laia Vicens / Aleix Moldes

BarcelonaLa CUP ha plantejat que el referèndum vinculant sobre la independència, que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va situar a la tardor, se celebri abans del juliol del 2017. Així ho han concretat els anticapitalistes en una de les propostes de resolució que han entrat al Parlament de cara al debat de política general, que se celebrarà entre dimecres i dijous. Tot i això, fonts de la CUP han precisat que no s'enrocaran en la data perquè prioritzaran arribar a una entesa amb Junts pel Sí perquè hi hagi només un text.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu, la CUP demanen que el Parlament convoqui un referèndum abans del juliol amb una pregunta binària sobre la independència i insta el Govern a "posar-se a treballar des d'ara mateix" per engegar "els dispositius legislatius i executius" per dur a terme la votació. Així, proposen elaborar una llei de referèndum per regular el cens, els col·legis i les juntes electorals, i també convocar una cimera de totes les forces polítiques i socials a favor del dret a decidir.

Cargando
No hay anuncios

El diputat Albert Botran ha afirmat que estan compromesos a negociar amb Junts pel Sí, i ha indicat que hi ha un "principi d'acord" perquè només es voti un sol text, encara que no s'hi inclogui la data que ells proposen. "La nostra proposta inicial és que al juliol es pugui celebrar el referèndum, perquè tenim tota la legitimitat política i la força per fer-ho. A més, és quan finalitzarien els 18 mesos", ha recordat.

A banda del text que negocien Junts pel Sí i la CUP, la coalició independentista també negocia un text amb Catalunya Sí que es Pot (CSQP) per demanar un referèndum pactat, al qual la CUP podria abstenir-se i aconseguir que "el votin 83 diputats". "Votar a favor, no hi votarem", ha dit Botran, perquè demanar el permís de l'Estat "són energies que són en va".

Cargando
No hay anuncios

Revertir retallades i redistribuir la riquesa, en matèria econòmica

En matèria econòmica, la CUP presentarà una proposta de resolució que proposa al Govern "modificar el límit del tram alt" de l'IRPF. En el text 'Per a la sobirania fiscal i la redistribució de la riquesa', concreta una petició al Govern per modificar la regulació de la fiscalitat "a través de la llei de mesures fiscals i administratives financeres i del sector públic del 2017".

Cargando
No hay anuncios

Així, la CUP proposa fer l'IRPF més progressiu, "afegint nous trams o modificant els que ja existeixen i els seus límits per la part superior i reduint les deduccions existents". A més, sol·licita "eliminar el mínim exempt" de l'impost de patrimoni i retornar l'impost de successions i donacions a la regulació del 2008, és a dir, recuperar-lo.

El diputat Benet Salellas ha explicat que també han registrat propostes per revertir les retallades, "blindar" el sector públic i "redistribuir" la riquesa, en relació amb l'augment de l'IRPF, i recuperar l'impost de successions. Davant les paraules de la portaveu del Govern, Neus Munté, que ha assegurat que a Catalunya "hi ha un nivell de pressió fiscal excessiu", Salellas ha dit que seria "deslleial" revelar la posició que té el departament d'Economia en relació amb els impostos. "El que hem de fer és donar-nos temps i oxigen", ha dit, i ha demanat que el Govern "busqui la fórmula perquè qui més té, pagui més".

Cargando
No hay anuncios

El debat sobre apujar l'IRPF ja va tensar el Govern en la negociació dels comptes d'aquest any, que la CUP va acabar tombant. El conseller d'Economia i vicepresident, Oriol Junqueras, es va obrir a "estudiar" una pujada de l'impost per a les rendes més altes. Puigdemont va donar per tancada la polèmica dies més tard en assegurar que els comptes no inclourien una pujada a les rendes altes, però sí que es reduirien les baixes.