Un sector de la CUP planteja un front d'esquerres amb En Comú Podem si hi ha noves eleccions al març
La formació de l'esquerra independentista fa públic un document amb reflexions diverses sobre els efectes d'investir Mas o de forçar unes noves eleccions per promoure la reflexió i el debat de cara a l'assemblea de diumenge a Sabadell
Barcelona"Davant els resultats del 20 de desembre es visualitza una oportunitat de bastir un front d'esquerra transformadora –CUP + En Comú Podem– per esdevenir la força majoritària en unes noves eleccions al mes de març". La frase s'extreu d'un extens document d'anàlisi que la CUP ha fet arribar a la militància sobre les conseqüències de l'acord o el desacord amb Junts pel Sí, per tal de fomentar el debat i la reflexió, a tres dies perquè els 3.577 militants i simpatitzants de la formació de l'esquerra anticapitalista es reuneixin a l'assemblea extraordinària a Sabadell.
Consulta el document intern de reflexió de la CUP de cara a l'assemblea de Sabadel
El posicionament de les formacions de la Crida
Poble Lliure a favor de la investidura, Lluita Internacionalista i Corrent Roig, en contra
El document inclou el posicionament de diferents assemblees territorials –no especifica quines– i també d'algunes formacions que integren la Crida Constituent. A grans trets, Poble Lliure –un corrent intern de la CUP– i el Col·lectiu Drassanes defensen l'acord amb Junts pel Sí –i investir Artur Mas– per impulsar el procés cap a la independència i "afeblir" Convergència i En Comú Podem.
En canvi, Lluita Internacionalista, Corrent Roig i Alternativa d'Esquerres del Prat afirmen en un contundent escrit que acceptar la presidència d'Artur Mas posaria en dubte la continuïtat de la CUP com a força rupturista i anticapitalista.
Al mig se situa el document firmat per la Crida Constituent, En Lluita i l'UM9 de Sant Pere de Ribes, que tot i firmar conjuntament un "document de reflexió", avisen que l'opinió no és unànime, perquè segons concreten a l'inici, mentre hi ha membres de la Crida i de la UM9 que defensen investir Mas i d'altres que opten per noves eleccions, En Lluita defensa anar directament a nous comicis. El document dóna pros i contres tant pel que fa a la investidura de Mas com anar a noves eleccions.
Per exemple, afirmen que "assumir les contradiccions" i formar govern amb Junts pel Sí suposaria "consolidar i tancar el procés electoral del 27-S" i mantenir la "confrontació institucional amb l'estat espanyol". Per contra, creuen que anar a noves eleccions serà "fer efectiva l'hegemonia de l'esquerra" en el procés. És en aquest punt que la part signada per Crida Constituent, En Lluita i l'UM9 planteja un front d'esquerres que preveu assumir "certes rebaixes del discurs", que resumeixen en "la convocatòria d'un referèndum no avalat per l'estat espanyol".
Segons el que preveuen, aquest nou projecte polític hauria d'assumir "la possibilitat real" d'encapçalar el nou govern de la Generalitat, formant un "equip humà capacitat", un programa electoral i un pla de govern "en un temps rècord d'un mes".
El document també inclou un capítol anomenat "Encarant l'assemblea de la CUP-CC", que planteja els inconvenients i els avantatges de cada opció. Segons reconeix la formació, tant investir Mas com anar a noves eleccions suposaria un "incompliment" de part del programa electoral. Per exemple, si hi ha pacte amb Junts pel Sí, s'incompleix la promesa proclamada "als quatre vents durant la campanya" de no investir Mas, així com el no-pagament del deute i la majoria de mesures del pla de xoc del seu programa polític.
En canvi, si hi ha noves eleccions, s'incompliria el fet d'impulsar un govern "de ruptura nacional", impulsar les majories parlamentàries i impulsar el procés independentista. "Els dos escenaris tenen riscos", admeten.
Escenari 1: Investidura de Mas
Els avantatges
La CUP assegura que els "punts forts" de pactar amb Junts pel Sí és "mantenir la confrontació" amb l'Estat, assegurar la "capacitat d'incidència" dels deu escons, "allunyar" les properes eleccions per tenir temps de "revertir la pèrdua de suport" d'una part de l'esquerra anticapitalista i mantenir l'establishment en posicions sobiranistes.
Els inconvenients
Els punts "febles" d'investir Mas són fer president una persona "amb vestigis d'un partit involucrat en multitud de processos de corrupció i una motxilla de retallades i privatitzacions" o donar suport a una legislatura de "com a mínim 18 mesos" amb molta pressió mediàtica, entre altres.
Les conseqüències
Si l'assemblea de la CUP vota a favor d'investir Mas, caldrà veure com s'escenifica l'acord. El document intern preveu "cedir només l'imprescindible per poder investir", encara que en últims termes això serà una decisió del consell polític de la formació. En tot cas, deixen clar que "no són vots a Mas ni a CDC", sinó vots al procés –en línia amb el que va dir l'exdiputat David Fernàndez– i sempre evidenciant, afirmen, que cedeixen la "responsabilitat" de la gestió del suport cupaire a ERC i les persones independents d'esquerres de Junts pel Sí.
Escenari 2: Noves eleccions
Els avantatges
Entre els punts forts d'anar a noves eleccions, segons la CUP, hi ha "afeblir" CDC, que podria "perdre l'hegemonia política" en favor d'ERC, trencar amb el "xantatge polític" de CDC, i eixamplar la base independentista per l'esquerra, ja que, segons auguren, la CUP tindria un "previsible creixement electoral" pel flanc esquerre.
Els inconvenients
Entre els arguments en contra d'anar a noves eleccions hi ha "la invalidació" del caràcter plebiscitari del 27-S, la "pèrdua de l'oportunitat" de dur a la pràctica la declaració aprovada el 9-N, el "perill" que CDC retorni a "posicionaments moderats i pactistes" i un creixement de Ciutadans, entre altres.
Les conseqüències
Si els militants de la CUP tomben la proposta d'acord de Junts pel Sí, els cupaires donen per fet que la coalició de CDC i ERC no es repetiria i, per tant, es podria "clarificar" la majoria d'esquerres. I en aquest sentit, la CUP treballaria per "generar una nova fórmula il·lusionant a través d'articular un front ampli".
Encara que el document de la CUP no és tan específic com el de la Crida Constituent, l'UM9 i En Lluita en relació amb un front amb En Comú Podem, també parla d'un Front Popular per la República Catalana amb la CUP, les organitzacions de l'Espai per la Ruptura, les candidatures municipals on la CUP participa i les persones signatàries dels manifestos que han emplaçat la CUP darrerament, en una al·lusió claríssima als fundadors de Proces Constituent, Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, que van signar el manifest 'Per un gir a l'esquerra' i que al seu dia van declinar participar al 27-S.