La CUP demana crear un òrgan de coordinació pel referèndum amb el Govern, les entitats i els comuns

Els cupaires volen que la consulta s'organitzi seguint les bases de la Comissió de Venècia: garantir el dret de vot, el recompte dels resultats i una campanya lliure i equitativa

Els portaveus del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat i Núria Gibert
Mireia Esteve
11/05/2017
3 min

BarcelonaFa temps que la CUP demana data i pregunta per al referèndum. Ara ja no només es conforma amb aquesta exigència al Govern -que ha promès concretar durant aquest mes de maig- sinó que ahir també va demanar a l’executiu català que creï tres òrgans que serveixin per fer seguiment de l’organització del referèndum, independentment del futur del Pacte. Els cupaires volen que els comuns també formin part de dos d’aquests òrgans. La voluntat de la CUP és clara: ampliar els suports al referèndum unilateral i que els comuns se’n sentin també partícips. El gest dels cupaires cap a la confluència d’esquerres no va ser l’únic. En una conferència política al Museu d’Història de Barcelona, també van demanar que el referèndum s’organitzi d’acord amb el que estableix la Comissió de Venècia. Una petició que reclamen els comuns per donar-hi total legitimitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això sí, tot i demanar que s’apliquin les directrius de la Comissió de Venècia, els cupaires van deixar clar que no demanaran “permís” a aquest organisme per fer el referèndum, ni tampoc a l’estat espanyol, com han dit en incomptables ocasions. De fet, des de Brussel·les, on va participar en un acte organitzat per l’ANC, la portaveu de la CUP, Anna Gabriel, va insistir en la “via unilateral” com a única solució.

Els anticapitalistes volen que el Govern posi fil a l’agulla i materialitzi l’organització del referèndum. Tot i que Gabriel va admetre que “no existeix cap manual sobre com s’accedeix a la independència”, creuen que el Govern no va per bon camí perquè les últimes trobades amb Carles Puigdemont, segons el portaveu del secretariat nacional, Quim Arrufat, “no han sigut satisfactòries”. “Lluny de secretismes i confusions, la determinació ha de ser clara”, va subratllar Arrufat, al mateix temps que va deixar clar que per a la CUP “no hi ha cap pla B que valgui” que no sigui el referèndum.

Per fer un seguiment dels passos que fa l’executiu català , els cupaires demanen que es creï un òrgan tècnic per “verificar” la feina feta, però també un òrgan polític de coordinació del qual haurien de formar part el mateix Govern, les entitats i els partits que defensen la consulta (PDECat, ERC, CUP, Demòcrates i comuns). Els anticapitalistes han adoptat la proposta, que originalment havia fet l’ANC, demanant que sigui “transparent i sense partidismes ni ambigüitats”. D’entrada, la secretària general d’ERC i portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, va veure amb bons ulls la proposta. “Ho veiem bé: com més espais transversals, millor”, va dir en una entrevista a RAC1.

El tercer òrgan que vol la CUP és jurídic, amb “experts juristes nacionals i internacionals”. De fet, segons va explicar la també portaveu del secretariat nacional, Núria Gibert, és el comitè que els cupaires i el Govern van acordar en l’últim debat de política general, que encara no s’ha posat en marxa. La CUP demana que es materialitzi el compromís de crear aquest “ legal team”, que ha de fer un “seguiment jurídic dels passos previs, dels passos durant i dels resultats” del referèndum, d’acord amb les directrius de la Comissió de Venècia.

Garanties

Els cupaires també s’han basat en aquest òrgan consultiu del Consell d’Europa per establir les garanties que hauria de tenir el referèndum: garantir el dret de vot, el recompte dels resultats i una campanya lliure i equitativa. A la pràctica, això significa assegurar que “tothom pugui votar als col·legis electorals” catalans, però també fora del Principat, i que es pugui fer una campanya pel sí i pel no com a mínim durant quinze dies. Durant el recompte de vots, els funcionaris públics també haurien de ser a les meses electorals, juntament amb els voluntaris. D’aquesta manera es garantiria, asseguren, la imparcialitat.

La CUP va insistir en la mobilització ciutadana com a eina imprescindible per assolir el referèndum. Tot, acompanyat del compromís del Govern. Gibert va exigir a l’executiu de Puigdemont “transparència i dir les coses pel seu nom”. És “l’única via”, va assegurar, per “avançar”, ja que “ser cauts o hàbils, sovint amaga opacitat”, va dir, en referència al secretisme amb què el Govern fa els preparatius. L’executiu ha obert el concurs per comprar urnes -emparant-se en una possible convocatòria electoral- però per a la CUP va tard. Els anticapitalistes no afluixaran la pressió fins que no vegin data, pregunta, urnes i papereta per al referèndum.

stats