CUP, 'non-priority class' de camí a Sardenya

El vol de les 6.40 de Ryanair està farcit de polítics independentistes que es desplacen per Puigdemont

3 min
Imatge de l'expresident Carles Puigdemont arribant a l'aeroport de l'Alguer

SàsserLa fila del vol FR8977 de Ryanair en direcció a l’Alguer és una combinació entre gent que torna a casa, algú que aprofita els últims dies de vacances i polítics independentistes amb motxilla que es desplacen a Sardenya per donar suport a Carles Puigdemont. Són les 6.40 i el vol està previst que aterri cap a les vuit del matí a l’illa italiana, amb prou temps per desplaçar-se a Sàsser, on, a les 11.30 l’expresident declara al Tribunal d’Apel·lació sobre la seva possible extradició. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dolors Sabater (CUP) conversa amb dirigents d’Òmnium a les portes de la sortida U35 de la terminal 2 de l’aeroport mentre espera que el seu company de files Pau Juvillà arribi. Albert Batet (JxCat) també apareix a la cua amb la seva mà dreta al Parlament mentre que Aurora Madaula, de Junts, opta per esperar-se amb la comitiva del Consell per la República: Carme Garcia i Antoni Castellà. Més enllà, arriben els exconsellers d’ERC Meritxell Serret i Chakir el Homrani, que seran la delegació del partit a Sardenya, i Elisenda Paluzie, de l’Assemblea, arriba amb el president de l’AMI, Jordi Gaseni, després d’un cap de setmana de marxes per commemorar l’1 d’Octubre. A Itàlia ja hi són una delegació de Junts que va posar rumb a Sardenya ahir diumenge: el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, i els membres del partit Josep Rius (diputat) i Joaquim Jubert. Com a representant de Junts al Govern hi haurà la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. 

L’hostessa de Ryanair intenta posar ordre –“No entenc per què li costa tant a la gent fer una cua”, renega– i demana que només embarquin, de moment, els que tenen bitllet priority. Tothom comença a mirar el mòbil per comprovar què li marca el tiquet per volar –ningú ho acaba de tenir clar–, ja que és determinant per les maletes que es poden portar: si tens bitllet prioritari, dues maletes; si no, una bossa de mà.

Només els cupaires tenen la segona opció i s’hauran d’esperar una mica més per pujar a l’avió. “Som non-priority class”, diu entre rialles Dolors Sabater, que embarcarà amb Juvillà uns minuts després només amb una petita bossa a l’esquena. Tot i això, aconsegueixen arribar a dalt abans que la consellera de Presidència i republicana, Laura Vilagrà, que pujarà quan tothom ja estarà situat a lloc. S’asseurà a les files de davant de tot –darrere de Batet, que és als seients prèmium de l’avió– quan el pilot estarà a punt d’arrencar.

Taxi, cotxe llogat o independentistes sards –Paluzie i Gaseni viatgen amb membres del partit Independèntzia Repùbrica de Sardigna a qui la presidenta de l'ANC coneix de l’època de les consultes– seran el mitjà de transport dels polítics i periodistes fins al Tribunal d’Apel·lació de Sàsser. La vista no ha de portar complicacions per a Carles Puigdemont, que va arribar ahir diumenge a l’illa sense cap problema: va travessar les portes de control acompanyat de l’exconseller Toni Comín –eurodiputat contra el qual el Tribunal Suprem també manté una euroordre– i el seu amic Jami Matamala. L’exconsellera Clara Ponsatí ja els esperava a l’Alguer. L’últim cop que havia trepitjat l’illa, Puigdemont havia estat detingut tan bon punt va baixar de l’avió i traslladat des de les pistes de l’aeroport a la presó de Bancali.

Els advocats de l’expresident –Gonzalo Boye i l’italià Agostinangelo Marras– s’han mostrat optimistes durant tot el cap de setmana sobre la vista i han descartat que la justícia prengui mesures cautelars. I tot els ha sortit com havien planejat: després de la declaració al tribunal de Sàsser, hi ha hagut una roda de premsa amb Puigdemont i tot el seu equip jurídic on han pogut airejar un nou triomf contra el Tribunal Suprem a Europa. 

stats