NOVA ETAPA
Política10/11/2015

La CUP no canviarà el seu vot per “coherència”

L’oposició titlla el president de “cínic” per obviar la corrupció i virar a l’esquerra per satisfer els cupaires

Laia Vicens / Roger Tugas
i Laia Vicens / Roger Tugas

BarcelonaJust quan Artur Mas va acabar el discurs, totes les mirades van centrar-se en els deu diputats de la CUP. I només Antonio Baños, tímidament i durant escassos segons, va aplaudir les paraules del candidat a la reelecció. Era la prova que el gir social que Mas va voler donar al discurs no va estovar la CUP, que, apel·lant a la “coherència”, va deixar clar que no canviarà el seu posicionament sobre la investidura de Mas. Si bé el diputat de la CUP Albert Botran va resistir-se a aclarir el sentit del vot, si res no canvia a última hora els deu diputats de l’esquerra independentista votaran no a investir Mas. I això que, va admetre Botran, el discurs del president en funcions i candidat a la reelecció va tenir “elements positius”.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, la CUP va celebrar que Mas donés per enterrada l’etapa de la Catalunya autonòmica i parlés sense complexos d’assolir l’estat independent. Va ser gairebé l’única concessió que la CUP va fer ahir a Mas: agrair-li el seu reconeixement a la “lluita històrica” de l’independentisme. Botran també va destacar, en aquesta línia, que el discurs de Mas repassés les promeses “incomplertes” dels governs espanyols, que evidencien que els tractes amb l’Estat són “paper mullat”. Flanquejat per la resta de diputats cupaires, Botran va aplaudir també la voluntat “tímida” de Mas d’esmenar les retallades i la política d’austeritat, però ho va atribuir al gir a l’esquerra de la coalició de Junts pel Sí més que no pas a una “picada d’ullet” a la CUP. De fet, Botran va afirmar que el contingut social del discurs de Mas no era res més que el programa social que van acordar CDC i ERC.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, el que la CUP va criticar amb duresa va ser l’absència “clamorosa i injustificada” de qualsevol referència a la corrupció. Uns escàndols que, a més d’esquitxar CDC, també poden afectar “fins a cert punt” la credibilitat del procés independentista. “Ha sigut clarament decebedor per a nosaltres”, va resumir. Per això, Botran va reconèixer que el sentit del vot de la CUP a la investidura de Mas “no variarà en funció del discurs”. “Serà coherent amb el que hem estat dient fins ara”, va dir.

Tot i l’avís de Mas que el procés podria “encallar-se” si no és reelegit president, la CUP considera que el camí cap a la independència tirarà endavant “hi hagi qui hi hagi al capdavant”. Un cop més, els cupaires van demanar un president de la Generalitat que reflecteixi “la pluralitat” del sobiranisme. Així, si les negociacions amb Junts pel Sí no fan un gir in extremis abans de la votació, Mas no serà investit.

Cargando
No hay anuncios

La resta de grups parlamentaris van censurar el discurs de Mas. Per què? L’oposició va criticar que el president vulgui liderar el procés independentista quan els sobiranistes no tenen el 51% dels vots, va posar en entredit el viratge a l’esquerra del discurs d’investidura, que considera que només serveix per aconseguir els vots a favor de la CUP, i, sobretot, va carregar contra Mas per no haver fet autocrítica pel que fa la corrupció. “No ha sigut capaç en una hora i mitja de discurs de dir la paraula corrupció tot i tenir el seu tresorer a la presó i liderar el partit del 3%”, va criticar el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, que va qualificar Mas d’“esgotat, resignat i fracassat”.

Mas, el “principal problema”

Cargando
No hay anuncios

Una idea semblant va deixar anar la portaveu del PSC, Eva Granados, que va definir el cap de l’executiu en funcions com un “candidat que no sap on va i arrossega les institucions no sabem ben bé on”. De fet, Granados va definir Mas com el “principal problema per al futur polític” de Catalunya, i el va acusar de lluitar només per la seva “supervivència personal” i portar els catalans a la “divisió”. La dirigent socialista va titllar Mas de “cínic” per haver anunciat lleis d’esquerres que, va dir, no impulsarà mai. És, precisament, el que va dir el portaveu del PP, Enric Millo. “Ha semblat un afiliat més de la CUP”, va dir. El popular va recórrer a la ironia per descriure la seva evolució: “Va presentar-se com el president business friendly i ara és el president campi qui pugui ”. Millo va exigir que abandoni tant el full de ruta independentista com la voluntat de liderar el Govern.

Com havien fet Granados i Millo una estona abans, qui també va titllar Mas de “cínic” va ser el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela. “És una intervenció mancada de tot tipus d’autoritat moral”, va afirmar, molt dur. Segons va ironitzar, Mas ja es veu d’expresident perquè va proposar tot el que cal fer però que CDC no ha impulsat quan governava. Sense cap suport més enllà de Junts pel Sí, Mas no serà investit, almenys avui, president.