Política23/12/2015

Com serà l'assemblea de la CUP per decidir si s'investeix Mas?

Els 3.577 cupaires amb dret a vot es reuniran a Sabadell i decidiran, abans de començar el debat, si voten a mà alçada o prefereixen fer-ho en secret, a través de 50 urnes

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaTots els ulls estaran posats diumenge, 27 de desembre, sobre els militants de la CUP i de les altres formacions de la Crida Constituent. Seran ells els que decidiran si hi ha acord i s'investeix o no Artur Mas com a president de la Generalitat. Aquesta tarda els membres del secretariat nacional de la CUP Xevi Generó i Natàlia Sànchez han explicat els detalls d'una assemblea extraordinària decisiva. Potser la més decisiva que ha tingut mai la CUP.

On serà l'assemblea?

El nombre d'inscrits força un segon trasllat: serà a Sabadell

Cargando
No hay anuncios

La CUP celebrarà finalment l'assemblea extraordinària a la pista d'atletisme coberta de Sabadell. Primer es va anunciar que es faria al teatre de La Passió d'Esparreguera, però per falta d'espai la van traslladar al Pavelló Palau 2 de Girona. El nombre d'inscritss'ha enfilat fins a 4.022, molt per sobre de les previsions inicials, i ha acabat forçant un segon trasllat, en aquest cas a Sabadell.

Generó ha negat que hi hagi hagut "pressions" per forçar un canvi de lloc i ho ha atribuït al fet que el nombre d'inscrits superava l'aforament permès a Girona.

Quants inscrits hi ha?

4.022 inscrits, 3.577 amb dret a votació

Cargando
No hay anuncios

Encara que en el formulari d'inscripció s'hi van apuntar 4.022 persones, finalment tindran dret a participar a la trobada 3.577 persones. És el nombre que ha sortit després del cribatge que s'ha fet per eliminar els noms duplicats, errors al formulari i els noms d'aquelles persones que no tenien l'aval de cap assemblea municipal.

Segons han explicat en roda de premsa, les assemblees locals han hagut de confirmar que els inscrits en el primer formulari participen activament al projecte municipalista de la CUP, que no té militants a nivell nacional. El mateix s'ha demanat a les altres organitzacions de la Crida Constituent que participaran al debat.

Generó ha afirmat que l'assemblea estarà formada per "la base de la CUP, el múscul de la CUP", i ha dit que el secretariat "s'enorgulleix" que 3.577 persones hagin volgut participar al debat.

Cargando
No hay anuncios

No votaran ni els deu diputats de la CUP ni tampoc els alliberats de la formació, entre ells els tres exdiputats cupaires, Quim Arrufat, David Fernàndez i Isabel Vallet.

Com es votarà?

Els militants decidiran si es fa a mà alçada o amb urnes

Cargando
No hay anuncios

A l'hora de recollir les acreditacions, els militants de la CUP també hauran de posicionar-se sobre si volen votar a mà alçada o prefereixen vot secret. Si el 25% de l'assemblea demana que sigui secret, la CUP ha descartat "per qüestions tècniques" repartir comandaments a distància com havia dit en un primer moment, sinó que col·locarà 50 urnes per efectuar el vot a través d'unes paperetes que recullen els 4 escenaris

Si, en canvi, la militància accepta el vot a mà alçada, voluntaris de totes les assemblees territorials comptaran per trams els vots dels 3.577 militants que es reuniran a Sabadell.

Com s'estructurarà l'ordre del dia?

Un debat obert a la militància i fins a tres rondes de votació

Cargando
No hay anuncios

L'assemblea començarà a les 9 h del matí, amb la presentació dels informes de l'equip negociador, que s'enviaran abans a la militància i es publicaran a la web de la CUP. Posteriorment, s'obrirà un torn de debat obert. Es donaran 50 torns de paraula: uns 10 seran per a les organitzacions de la Crida Constituent i els altres 40 seran per als militants de la CUP que vulguin participar en el debat.

Aquestes 40 intervencions es dividiran entre territorials i gènere, de manera que es reservaran 26 torns (13 dones de cada territorial i 13 homes de cada territorial) i la resta es faran per sorteig aleatori.

Abans de dinar es farà la primera votació dels quatre escenaris. Després de dinar, es procedirà a la segona ronda i, si s'escau, una tercera. Es preveu que l'assemblea acabi cap a les 20.30 h, i després representants de la CUP faran una breu roda de premsa per anunciar els resultats.

Cargando
No hay anuncios

Quins són els quatre escenaris?

Dos preveuen investir Mas i dos aboquen a noves eleccions

La primera idea anunciada pel secretariat nacional ha canviat força. Finalment la militància no haurà de puntuar del 0 al 5 l'eventual acord de Junts pel Sí, perquè no hi ha temps per fer la votació. El que sí que es manté, però, és el sistema de "votacions eliminatòries successives". Això significa que es votaran d'entrada els quatre escenaris i s'eliminarà l'opció amb menys suports, fins que només en quedi una o fins que una de les opcions obtingui directament el 50% dels vots.

Cargando
No hay anuncios

Els quatre escenaris són aquests:

  1. Amb acord i amb Mas al capdavant: el primer escenari accepta la proposta d'acord a partir d'un full de ruta per a la ruptura democràtica, un pla de xoc d'emergència social i un procés constituent, així com el consell de presidència encapçalat per Mas; ja ho va avançar l'ARA.
  2. Sense acord, sense Mas i buscar un candidat alternatiu: la segona opció proposa refusar el consell de presidència liderat per Mas i la proposta d'acord, però "esgotar el termini de negociació" per a una presidència de consens sobre el pla de xoc, la ruptura i el procés constituent. Si Junts pel Sí no presenta un candidat alternatiu, s'assumiria anar a unes noves eleccions.
  3. Amb Mas però sense acord: el tercer plantejament és afavorir la investidura de Mas per "evitar unes noves eleccions" i "desbloquejar la situació actual" però rebutjar la proposta d'acord polític de pla de xoc, procés constituent i ruptura democràtica, de manera que Junts pel Sí ho tindria molt complicat per garantir-se l'estabilitat parlamentària.
  4. Sense acord, sense Mas i buscar altres abstencions: l'últim dels escenaris és rebutjar tant el consell de presidència encapçalat per Mas com l'oferta de Junts pel Sí i buscar una abstenció "més enllà del grup parlamentari de la CUP", en relació a Catalunya Sí que es Pot, per desbloquejar la situació. Si Junts pel Sí no obtingués més suports, anar a noves eleccions al març.