La CUP planteja a Guanyem Catalunya que s'integri a la candidatura com una organització més
La plataforma de Sabater vol tenir autonomia i que els espais de decisió siguin compartits
BarcelonaNegociacions a contrarellotge entre la CUP i Guanyem Catalunya per bastir una candidatura unitària a les eleccions al Parlament. La proposta de l’exalcaldessa de Badalona de fer un front ampli d’esquerres, rupturista i sobiranista el 14-F ha entrat en les hores decisives. Davant de la proposta llançada dimarts, la CUP insta la plataforma municipalista a integrar-se a la candidatura com una organització més per rubricar el pacte. Segons ha pogut saber l’ARA, aquesta és la condició que el secretariat dels cupaires planteja al moviment de Dolors Sabater, tenint present que altres organitzacions amb més pes i arrelament, com Arran, ja estan integrades a la candidatura. Guanyem, però, refusa la integració i exigeix tenir autonomia perquè no es vol sotmetre a la dinàmica de la CUP. Ras i curt, defensa que els espais de decisió siguin compartits. Les converses, però, segueixen obertes.
La demanda de Sabater de trencar les costures dels partits amb un nou espai de confluència genera reticències especialment entre el sector d’Endavant, que considera que Guanyem Catalunya reclama una relació bilateral amb la CUP que no s’ajusta a la correlació de forces i que, per tant, no poden rebre un tracte especial que desdibuixi alhora la marca o el programa. De fet, la CUP ja va descartar en les primeres reunions la possibilitat de fer una coalició d’igual a igual, com proposava Guanyem.
Qui ja ha baixat del carro són Anticapitalistes i Comunistes de Catalunya, els altres actors que Sabater volia incloure en el front, perquè no haurien acceptat els llocs que se’ls oferia a la llista, segons informen fonts pròximes a les negociacions. Fonts de Comunistes, que després de desvincular-se dels comuns van concórrer a les eleccions espanyoles en coalició amb ERC, asseguren, però, que segueixen negociant i que no han pres "cap decisió definitiva encara". Sigui com sigui, en un comunicat posterior, Héctor Sánchez, secretari general del partit, ha denunciat que la integració és "un punt de partida que no deixa cap marge de maniobra a la negociació entre els diferents actors que hem format part de les converses". "Veiem molt interessant el plantejament de Guanyem i seguim en converses amb les candidatures municipalistes però les bases de la negociació que planteja un sector de la CUP (integració) fa impossible seguir negociant", afegeix el màxim dirigent de Comunistes.
Per la seva banda, Anticapitalistes, que van deixar Catalunya en Comú un any després de la sortida de Xavier Domènech i d'altres dirigents de renom com Joan Josep Nuet o Elisenda Alamany en desacord amb l'acostament amb els socialistes, admeten que veuen complicat arribar a un acord. "Amb les condicions actuals veiem molt difícil la nostra implicació activa en la candidatura", exposen des de la formació abans de ressaltar que el dia 19 celebraran una assemblea per adoptar un posicionament definitiu. Aquesta formació nega que sigui únicament per la configuració de la candidatura i subratlla que "la política d'aliances postelectorals amb la resta de forces del Parlament" en referència a un possible suport a una investidura d'ERC o JxCat els incomoda.
Sabater o Reguant?
El rol que ha de jugar Sabater a la candidatura també està en discussió. Guanyem deixa clar que si hi ha entesa Sabater ha de liderar la llista, però Endavant no veu amb bons ulls que sigui la cap de llista, malgrat que entenen que ha d’anar a la part alta, i prioritzen que ho sigui, com va revelar aquest diari, l'exdiputada i exregidora de Barcelona Eulàlia Reguant, un cop l'exdiputat David Fernàndez ho ha declinat i l'exdiputada Anna Gabriel ha decidit mantenir-se exiliada a Ginebra davant d'un possible canvi en la pena que li sol·liciti el Suprem.
La coalició de Guanyem Badalona amb ERC a les últimes municipals, en contra dels acords de la CUP, encara cou entre una part de la militància, que ho va viure com una traïció. Poble Lliure, l’altre gran sector de l’organització, aposta per la confluència electoral, com ja va fer a les municipals a Badalona, Girona i Figueres, ciutats on està fortament implantada l'organització, i per la candidatura de Sabater. Una candidatura que ja fa dos mesos que s’està gestant, tot i que va transcendir públicament dimarts, quan alguns mitjans com l'ARA ho van avançar. Després que a l’octubre la CUP sondegés Sabater, l’exalcaldessa va respondre que només faria el salt a la política nacional si ho feia amb tot el moviment municipalista de Guanyem i no com a independent. La tercera via de la CUP, formada pels militants que no són ni d'Endavant ni de Poble Lliure i que són majoria, també advoquen majoritàriament per presentar-se junts com a plataforma i Sabater els sembla el cop d'efecte que necessiten per catapultar-se als comicis.