La CUP colla JxCat i ERC per concretar la negociació
Els anticapitalistes demanen una "taula de diàleg" entre els actors independentistes per fixar un full de ruta compartit
BarcelonaPressió de la CUP a JxCat i ERC en plenes negociacions per formar Govern. Les converses entre els tres partits independentistes continuen obertes, però els cupaires volen concrecions. Demanen saber fins a quin punt els republicans i el partit de Carles Puigdemont estan disposats a acceptar les propostes que els anticapitalistes els han posat sobre la taula en matèria social i també nacional abans de decidir el sentit del seu vot. De fet, no tanquen la porta a formar part de l'executiu –una opció que a hores d'ara apunten que és difícil–. Les mesures passen, bàsicament, per fixar un full de ruta compartit que serveixi per tornar a exercir el dret a l'autodeterminació i per canviar l'actual model econòmic per respondre a la crisi. De moment, segons han explicat les diputades Dolors Sabater, Laia Estrada i el diputat Carles Riera en una conferència política a Barcelona, no han rebut cap resposta prou concreta ni d'ERC ni de JxCat. Per això, Sabater els ha demanat un "esforç" per "estar a l'altura" i no mirar "què necessiten els partits, sinó el país". "Tenim pressa", ha afegit.
Els cupaires són decisius per investir el candidat d'ERC, Pere Aragonès, però, per fer-ho, volen garanties que no es repetiran els "errors" de la legislatura passada. Els anticapitalistes han posat sobre la taula tant dels republicans com de JxCat un pla de xoc social per combatre els efectes de la crisi econòmica que conté, entre altres mesures, l'impuls d'una renda bàsica universal, aturar els desnonaments, regular el preu del lloguer o avançar cap a un model sanitari totalment públic. "No demanem canvis de matís, sinó canvis de model", ha avisat Riera. "Cap programa social es podrà desenvolupar en l'actual marc polític. La ruptura amb l'estat espanyol és inevitable", ha avisat Estrada, que ha posat sobre la taula també un canvi de model policial.
La CUP considera que el "col·lapse polític" que viu Catalunya, en referència al conflicte català i als processos judicials oberts contra l'independentisme, només es pot revertir exercint el dret a l'autodeterminació. I insisteix que el diàleg amb el govern espanyol no servirà per conduir-hi. Per això demanen a ERC i JxCat que surtin de la seva "zona de confort" i apostin per "l'embat" amb l'Estat a través de la mobilització social que obri una negociació a escala internacional. Així, Riera ha tornat a rebutjar la taula de diàleg amb la Moncloa i n'ha exigit una entre els diferents actors independentistes per fixar l'estratègia "compartida" per assolir la independència. En aquest sentit, Estrada ha reiterat que l'aposta de la CUP és fer un referèndum al llarg d'aquesta legislatura (els anticapitalistes havien fixat el 2025 com a data límit).
L'estat de les negociacions
Totes aquestes propostes, segons han explicat els tres diputats, les han compartit amb JxCat i ERC sense obtenir la resposta que desitjarien. De fet, Estrada ha explicat que amb qui les estan treballant "bàsicament" és amb ERC. "Amb JxCat no ens està resultant fàcil. Vam enviar el document i encara esperem resposta", ha retret la diputada. A l'altra banda del faristol l'escoltaven els diputats de JxCat Josep Rius i Aurora Madaula, així com també els dirigents d'ERC Pere Aragonès i Marta Vilalta. Les relacions amb el partit de Carles Puigdemont van quedar tocades després de la primera fase de les negociacions per constituir la mesa del Parlament. Els anticapitalistes s'havien postulat per assumir la presidència de la cambra, però va ser finalment JxCat qui se la va acabar quedant, triant Laura Borràs, en una votació en què els diputats de la CUP van votar nul. Tot i mantenir més converses amb ERC, els cupaires consideren que els republicans els estan donant "una resposta massa abstracta". "Necessitem aterrar, valentia i concreció", ha pressionat Estrada.
Els contactes entre les forces independentistes van seguir ahir amb discreció. I és que queda poc més d'una setmana perquè es faci la primera votació d'investidura de Pere Aragonès, el 26 de març. Fins ara s'ha parlat d'estratègia sobre el Procés –amb la taula de diàleg com a epicentre i tal com va avançar ahir l'ARA amb la creació d'un nou ens de coordinació estratègica– i es comença a entrar en un terreny no gaire més fàcil: la definició de les àrees de Govern. El punt de partida de Junts és intercanviar el repartiment de carteres actual: que el que té Esquerra s'ho quedin ells i a l'inrevés. Ara bé, això no encaixa amb els plans dels republicans, que, d'entrada, ja volen crear dues conselleries noves, Feminismes i Acció Climàtica, a més de conservar les competències més socials.
Ara bé, això també ha d'encaixar amb els plans de la CUP, que oficialment encara reclama que se la tingui en compte en la negociació per formar govern. Malgrat que estan lluny d'incorporar-se a l'executiu –la majoria de fonts assumeixen que es rebutjarà–, els cupaires critiquen que Esquerra i Junts ja donin per fet que no hi seran i comencin a perfilar un govern de coalició a dos. "No enfoquem les negociacions des d'una perspectiva d'acords de cadires i de quotes de poders o canvis de cromos. Volem aprofitar, per damunt de tot, la condició que ens han donat les urnes de ser condicionants i ser força imprescindible per la formació de govern", ha defensat Sabater, que ha avisat que la CUP no serà cap "crossa".
La negociació serà un estira-i-arronsa contra rellotge per intentar tenir president al Parlament en el primer intent i es concentrarà, sobretot, a partir de la setmana que ve. Serà paral·lelament, doncs, a la ronda de contactes que té previst engegar la presidenta de la cambra, Laura Borràs, que es començarà a trobar amb tots els grups parlamentaris per definir si hi ha algun candidat que reuneixi la majoria.