FULL DE RUTA
Política01/07/2016

La CUP emplaça Puigdemont a acordar ja els termes del RUI

El Govern creu que els exsocis no estan en condicions d’exigir res

Laia Vicens
i Laia Vicens

BarcelonaDesprés del 9-N i de les eleccions del 27-S, en què l’independentisme no va superar el 50% dels vots, la CUP considera que cal ressituar el procés sobiranista al voltant de la idea que defensen una “àmplia majoria” dels ciutadans de Catalunya: el referèndum. Ara bé, els cupaires no el volen pactat amb l’Estat -una via que consideren enterrada del tot després dels resultats del 26-J-, sinó unilateral (RUI), organitzat per la Generalitat amb la complicitat del Parlament i del municipalisme. Per posar fil a l’agulla i començar a dissenyar-lo, la CUP va emplaçar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a convocar “tan aviat com sigui possible” totes les forces polítiques que avalen un referèndum per acordar “el com i quan” s’hauria de celebrar -al seu parer, abans del juliol de l’any que ve, quan es compliran 18 mesos de la investidura de Puigdemont-. Així, consideren que hi haurien de ser Junts pel Sí, la CUP, Catalunya Sí que es Pot i En Comú Podem, i fins i tot el PSC, a qui van demanar “abandonar l’immobilisme” i sumar-se al front del dret a decidir. L’executiu, de moment, descarta frontalment aquesta iniciativa.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El canvi a l’estat espanyol no ha sigut possible, no hi ha lloc per a un referèndum”, va constatar la diputada Anna Gabriel, al costat de Benet Salellas, company de files al Parlament. Tots dos van comparèixer escortats per la resta del grup a la cambra, els nou membres del secretariat en funcions i una representació de càrrecs electes de la formació, en una imatge d’unitat després d’unes setmanes de tensió interna. La proposta del referèndum no la tanquen als independentistes, sinó que creuen que és “patrimoni” d’altres forces que poden acceptar una “expressió democràtica clara i no subordinada” com el RUI. És en aquest punt que entren en joc CSQP i En Comú Podem, però també el PSC, a qui la CUP va cridar a sumar-se al bloc del dret a decidir i deixar les “posicions antidemocràtiques” que tenen ara, al costat de C’s i el PP.

Cargando
No hay anuncios

Ho desvinculen d’altres debats

Tot i situar el RUI al centre de l’escenari polític -és un “debat de país”, van dir-, la CUP va evitar vincular-lo a la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà Puigdemont al setembre, i que sí que admeten que serà una “discussió bilateral” entre ells i Junts pel Sí. “No volem condicionar el RUI a cap altra conjuntura, és una necessitat i cal determinar com i quan es fa”, van argumentar. Salellas, però, va avisar que com que l’objectiu de la legislatura és exercir el dret a l’autodeterminació, si s’arriba a acords en aquest sentit, “tota la resta vindrà rodat” i serà “molt més fàcil” resoldre aspectes com la qüestió de confiança.

Cargando
No hay anuncios

La idea no va agradar gens al Govern, que en deu minuts va fulminar la proposta. Fonts de l’executiu van assegurar que no hi ha previst fer cap cimera per abordar el RUI i van avisar que la CUP “no està en condicions de demanar res”, després d’haver retirat el suport al Govern en tombar els pressupostos. El cert és que des de Junts pel Sí veuen el RUI amb reserves. ERC ho acceptaria si serveix per refermar la unitat independentista i tirar el procés endavant, mentre que a CDC creuen que és una opció a considerar i demanen estar atents a les propostes que facin les entitats. L’ANC decidirà el cap de setmana que ve si incorpora el RUI al seu full de ruta. La CUP pressiona per assumir la via unilateral com l’única per culminar el procés independentista.