La CUP planteja una data d'eleccions acordada i que Torra mantingui les funcions "representatives" si l'inhabiliten
Els anticapitalistes defensen la via Venturós aplicada a la presidència de la Generalitat
BarcelonaPactar la data de les eleccions perquè no la decideixin els tribunals i que el president de la Generalitat, Quim Torra, exerceixi la via Venturós en cas que sigui inhabilitat d'aquí nou dies. La CUP ha presentat aquest dimarts aquesta proposta per respondre a la possible inhabilitació del cap de l'executiu pel Tribunal Suprem (TS) el dia 17, tal com ha avançat Nació Digital. El plantejament dels anticapitalistes és reeditar la mateixa estratègia que el partit va aplicar quan l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, va ser inhabilitada: que Torra continuï exercint les funcions "representatives" que acompanyen el càrrec del president, però no les "administratives": per tant, sense potestat legal.
El diputat Carles Riera ha explicat la iniciativa en roda de premsa al Parlament, en què ha negat que proposin un "exercici simbòlic" del càrrec sinó "material": "Exercirà les seves funcions representatives fins que es produeixi la data de les eleccions". "Òbviament, les que són estrictament administratives no les podrà desenvolupar si no volem paralitzar l'activitat del Govern al servei de la ciutadania", ha admès el cupaire. Els anticapitalistes sempre s'han posicionat en contra de les respostes "simbòliques" de l'independentisme a la judicialització del Procés. Entre altres coses, van rebutjar una investidura "simbòlica" de Carles Puigdemont –la volien votar perquè fos efectiva–. També van descartar el desembre del 2018 participar en el Consell per la República perquè entenien que "alimenta el discurs simbòlic".
Amb tot, Riera ha insistit que la "prioritat i la urgència" per a ells és "acordar una data d'eleccions donada pels consensos al Parlament i no per l'estratègia i el calendari dels tribunals i la repressió", i ha demanat arribar a aquest acord "aquesta setmana millor que la que ve". Per a l'anticapitalista, aquesta data ha de permetre "un canvi de cicle i sortir de l'atzucac tant pel que fa a l'objectiu d'avançar en l'autodeterminació com en els objectius socials". "Si la inhabilitació es produeix abans d’aquesta data democràtica, aquí és quan plantegem aquesta resposta antirrepressiva", ha concretat. Una resposta que plantegen que sigui unitària dins l'independentisme i que generi una onada de protestes socials.
Des del Parlament, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, s'ha alineat amb la portaveu del Govern, Meritxell Budó, insistint que la resposta a la sentència arribarà "en el moment que pertoqui". "Torra és qui té la potestat per decidir quan es convoquen eleccions", ha insistit.
Per la seva banda, Sergi Sabrià (ERC) ha celebrat que hi hagi la "predisposició" d'acordar una resposta unitària al pronunciament del TS, tot i evitar validar la iniciativa: "El que demanem és seure en una taula, prioritzar el país, deixar les picabaralles". El republicà ha respost a JxCat, però, que "les eleccions afecten tot el país" i, per tant, ha demanat que "es pugui parlar" de la data malgrat que Torra en tingui el "botó vermell" de la convocatòria.
Els comuns, el PSC i Cs critiquen la iniciativa
Per la seva banda tant Catalunya en Comú-Podem com el PSC i Ciutadans han criticat la proposta dels anticapitalistes. El diputat dels comuns David Cid ha dubtat de l'efectivitat de la iniciativa "simbòlica" i ha tornat a demanar a Torra que convoqui eleccions. "No entenem per què la CUP s'apunta al simbolisme de Torra. Hi ha d'haver un govern que governi, que sigui fort, que no estigui dividit", ha afirmat en roda de premsa.
També el socialista Ferran Pedret ha reclamat una data electoral i ha denunciat que la presidència de la Generalitat no es pot "substituir per declaracions simbòliques". "Ja n’hi ha prou de desprestigiar les institucions del país i la presidència de la Generalitat", ha criticat en una atenció als mitjans. "Que es deixin estar d'invents i de coses simbòliques que no condueixen enlloc", ha conclòs.
"És un altre dels disbarats en què s'ha convertit la política catalana", ha reblat per la seva banda el diputat de Cs Nacho Martín Blanco. "És forassenyat que un govern autonòmic s'estigui plantejant atrinxerar-se a la Generalitat i no complir una resolució del Tribunal Suprem", ha lamentat, en el seu cas interpretant que l'alternativa proposada per la CUP no seria simbòlica. Amb tot, Martín Blanco no ha reclamat que es convoquin eleccions -actualment són el grup més nombrós de la cambra i les enquestes els hi pronostiquen una forta caiguda en els propers comicis-. "El Govern de Torra està esgotat, però en l'actual conjuntura no és procedent demanar eleccions tot el dia", ha insistit el parlamentari, que ha criticat els partits "entestats en demanar" comicis "de forma constant per tenir una constant confrontació". "Hem de jugar la partida amb la situació que tenim actualment: pressionant des del Parlament, presentant iniciatives, perquè imperi interès general dels ciutadans", ha assegurat.