DEBAT INTERN

La CUP dubta entre ser l’escudera de Bildu o quedar-se a casa el 25-M

Els independentistes valoren coalitzar-se amb els bascos i el BNG

Marc Toro
22/02/2014
2 min
14
Regala aquest article

BarcelonaFormar coalició amb EH Bildu i BNG -i altres partits menors- o no anar a Europa. Aquestes són les úniques opcions que preveu la CUP de cara a les eleccions del 25 de maig. La formació està immersa en un debat que, si bé no és tan intens com el que va decidir la participació en les autonòmiques del 2012, no està mancat de dubtes interns i opinions divergents. Fonts del secretariat nacional de la CUP consultades per l’ARA expliquen que la setmana que ve s’entregarà una proposta concreta a la militància per alimentar el debat que faran les pròximes setmanes les assemblees de l’organització. La decisió final, però, no es concretarà fins al consell polític del 9 de març.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’experiència europea de les CUP es redueix als comicis del 2004, en què només va obtenir 6.185 vots a Catalunya. L’organització no va repetir en els comicis del 2009, tot i que des de l’esquerra independentista es va fer campanya a favor de la llista d’Iniciativa Internacionalista.

A dos mesos del 25-M, fonts del partit recorden la “recança” de les bases a participar sistemàticament en tots els comicis. En el cas d’Europa, això se suma al fet que la CUP es posicioni obertament a favor de sortir de la Unió Europea (UE). És, de fet, un dels punts que hi ha sobre la taula amb EH Bildu i BNG -que no es plantegen marxar-ne-. Tot i negar que sigui un punt de fricció, des del secretariat admeten que la CUP “defensarà la seva posició” de cara a un eventual programa comú.

Formalitats a part, fonts de la militància confessen que en certs sectors “ha pesat” el fet que Bildu negociés l’aliança abans amb ERC. “Hi ha la sensació de ser segon plat”, admeten. El diputat David Fernàndez matisa que, dins la formació basca, Aralar i EA són propers a ERC, mentre que Sortu i Alternatiba estan més còmodes amb la CUP. De fet, EH Bildu també manté converses per intentar sumar SI a la llista.

La CUP té clar que les europees són una oportunitat per formalitzar la relació amb l’esquerra abertzale. Juga també a favor de presentar-se la possibilitat de fer pressió a Europa a favor de la consulta, així com alçar la veu contra l’austeritat de la troica. Encara que guanyi el no faran campanya contra l’actual model d’Unió Europea. De fet, mantenen contactes amb altres candidatures trencadores com la de Podemos, del politòleg madrileny Pablo Iglesias, amb qui es reuniran aviat.

El BNG no descarta del tot ERC

Sigui com sigui, més partits estan pendents de la decisió de la CUP. Així, el BNG va optar per presentar-se amb ella i EH Bildu per bastir una candidatura de les “tres nacions”. “Si finalment no s’arriba a un acord per formar coalició amb EH Bildu i la CUP, el BNG tornarà a considerar altres alternatives”, afirmen fonts del partit gallec. Entre aquestes, hi ha aliar-se amb ERC, una opció que l’acostaria al segon euroescó.

stats