NOVA ETAPA

La CUP demana al Govern que desplegui ja l'annex social de la declaració del 9-N desacatant el TC

L'esquerra anticapitalista avisa Endavant que no renegociarà l'acord amb JxSí però també respon a Mas que no pot demanar un "suport acrític als pressupostos en pro de l'estabilitat"

Pilar Castillejo, Albert Botran i Eulàlia Reguant, diputats de la CUP / ACN
Roger Tugas
09/02/2016
4 min
4
Regala aquest article

BarcelonaAquest dimarts ha fet exactament tres mesos que Junts pel Sí i la CUP van aprovar al Parlament la resolució de ruptura –ja declarada inconstitucional–, que preveia iniciar el camí cap a la independència i un annex de mesures socials. És per això que la CUP ha fet una valoració de l'aplicació del document, celebrant l'impuls de la comissió del procés constituent –ara impugnada al Tribunal Constitucional (TC)– i la petició de crear les ponències de les tres lleis de desconnexió -qüestionades per l'oposició-. Malgrat tot, l'esquerra anticapitalista ha reclamat que el Govern també apliqui les mesures incloses en l'annex social, encara que això suposi ignorar el TC, tal com també preveu la resolució. Els cupaires ja ho han sol·licitat internament en la reunió que mantenen periòdicament en el si del grup de Junts pel Sí.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En concret, el diputat Albert Botran ha cridat a desacatar la llei Wert i la llei mordassa, a avançar en l'acollida de refugiats i a constituir el grup de treball per analitzar el deute. Quant a la Lomqe, el cupaire demana aturar les normes que despleguen la llei, donar suport a les famílies que es volen oposar a les proves de tercer de primària i fer que les decisions dels consells escolars tornin a ser vinculants. Pel que fa a la llei mordassa, vol que no es tramiti l'expedient sancionador contra l'advocat denunciat arran de l'actuació en una concentració contra els CIE apel·lant aquesta polèmica norma.

En relació als refugiats, Botran reclama que la Generalitat sol·liciti actuar davant l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) com si fos un estat més, la qual cosa facilitaria l'arribada dels emigrants. Com en el cas de la llei contra l'emergència habitacional, aprovada el juliol per unanimitat i que ara tem arribar al TC, la CUP subratlla que es tracta de matèries que ja tenen "consens en la societat i en el Parlament, però l'Estat vol impedir que es desenvolupin". "Volem fer un procés constituent no com a eslògan", ha assegurat, motiu pel qual es proposa "defensar sobirania davant de les prohibicions que vol imposar l'estat espanyol".

Anàlisi del deute de la Generalitat

Pel que fa al deute, la diputada Eulàlia Reguant –que dilluns va reclamar una auditoria ciutadana del deute– ha concretat que la resolució del 9-N inclou impulsar un grup de treball "per analitzar el deute de 2015 i el previst del 2016" i detectar si es paga amb un interessos gaire per sobre de l'Euríbor, cosa que es podria considerar excessiu. "Cal destinar aquests diners a pagar les emergències socials", ha afirmat, i ha apuntat que el grup hauria de ser obert a tots els grups, ja que "tots hem de poder conèixer l'impacte del deute per poder parlar amb les entitats financeres i la banca resident, explicar l'emergència social –que ja coneixen– i renegociar pagaments i interessos". Ha recordat igualment que el 25% de la despesa pressupostada el 2015 era per pagar deute, i entre aquesta hi havia 1.600 milions només per a interessos.

Pel que fa a la qüestió dels pressupostos, i al fet que Endavant hagi cridat a no votar-los i Corrent Roig ja hagi abandonat el grup de la CUP descontent amb l'acord amb Junts pel Sí, Botran considera que les dues organitzacions tenen "un posicionament que és legítim que sigui públic i que formi part del debat polític". Tot i això, a diferència del que demanava Endavant, afirma que no estan "replantejant l'acord" d'investidura i que la decisió final respecte els comptes la CUP la prendrà "com a organització sobirana".

Assemblea nacional abans de l'estiu

Així, espera que el Govern no s'instal·li en el 'processisme', com alertava Endavant, ja que es va "arribar a un acord perquè la contrapart es compromet a avançar cap a la independència, és una legislatura excepcional per posar les bases en el trencament amb l'Estat". En tot cas, la CUP farà una assemblea abans de l'estiu –com va avançar l'ARA– en què es debatran totes aquestes qüestions.

En tot cas, Botran ha respost també a Artur Mas, que va exigir el suport als pressupostos. El diputat de la CUP ha assegurat que el pacte "no inclou l'acord per als pressupostos". "Som els principals interessats a treballar-los", ha assegurat, tot i que rebutja que es pugui demanar un "suport acrític en pro de l'estabilitat".

Nova diputada, de Ripollet

Durant la roda de premsa d'aquest dimarts, s'ha presentat la nova diputada de la CUP, Pilar Castillejo, primera tinent d'alcalde de Ripollet, que ha afirmat que "la gent que ens veiem la independència des de la perplexitat hi hem de participar" i ella vol "aportar-hi la visió del municipalisme". Ha destacat, de fet, que a Ripollet hi governa l'esquerra alternativa, però el 27-S hi va guanyar Ciutadans.

Així mateix, la CUP s'ha solidaritzat amb els titellaires detinguts dissabte per una obra de sàtira política, acusats d'enaltiment del terrorisme. Així, Botran ha demanat que cessin "els atacs a la llibertat d'expressió".

stats