La CUP votarà 'no' a la investidura d'Artur Mas

Fonts de la formació asseguren que si el candidat de Junts pel Sí a presidir la Generalitat és Artur Mas la decisió ja està presa i no donaran el seu suport a l'actual president. Forcadell obre demà converses protocol·làries amb Rabell i Baños per preparar el primer debat d'investidura, que se celebrarà a principis de la setmana que ve

Antonio Baños i companys de la llista de la CUP celebrant el resultat electoral del 27-S / CRISTINA CALDERER
Laia Vicens / Roger Tugas
03/11/2015
4 min

BarcelonaDeu dies hàbils després del ple de constitució del Parlament, celebrat el 26 d'octubre, la cambra catalana té marcada en vermell una altra data clau: dilluns que ve, 9 de novembre. És el dia en què s'esgota el termini per començar el ple d'investidura del president de la Generalitat. A sis dies per a la votació, però, encara és una incògnita saber si es podrà escollir un cap de l'executiu en el primer intent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que, si bé es veritat que les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP segueixen endavant, ara per ara no hi ha acord sobre qui ha de ser el president del Govern. La candidatura unitària de CDC i ERC tanca files amb Artur Mas com a candidat i la CUP segueix dient per activa i per passiva que no donarà suport a la investidura de l'actual president de la Generalitat. De fet, segons fonts de la CUP consultades per l'ARA , els diputats de la formació votaran 'no' si el candidat de Junts pel Sí és Artur Mas.

Segons ha informat l'agència Efe, la CUP hauria de decidir dissabte quina és la seva posició en el debat d'investidura. Aprofitant la Diada de la Catalunya Nord, el consell polític de la formació (format per representants de les assemblees territorials) es reunirà a Perpinyà, on podria apostar per abstenir-se en la primera votació de la investidura d'Artur Mas com a president. Segons aquestes informacions, l'abstenció és el criteri que genera més consens a la CUP, però alguns sectors podrien defensar votar 'no' i, fins i tot, algunes agrupacions territorials podrien demanar un "'sí' condicionat".

Ara bé, segons expliquen fonts cupaires a l'ARA, en la trobada no es debatrà aquest assumpte perquè, en relació a la investidura, la decisió de la CUP de votar en contra de Mas es manté. Així, sembla gairebé segur que s'haurà de convocar un segon debat d'investidura.

A la primera votació, la investidura del president requereix el suport de la majoria absoluta del Parlament, és a dir, d'un mínim de 68 diputats. Ara bé, si cap candidat aconsegueix la majoria absoluta, com sembla que serà el cas, es convoca un segon ple just dos dies després, en què n'hi ha prou amb la majoria simple (més vots a favor que en contra). Fins i tot en aquest cas, Mas necessitaria almenys dos vots a favor de la CUP per ser president.

Amb tot, Junts pel Sí i la CUP conversen a contrarellotge. Hi ha temps per fer-ho fins al 9 de gener, data en què es convocarien automàticament noves eleccions si no hi ha un president escollit. Alguns sectors de CDC avisen que el seu candidat és Artur Mas i que no arribar a cap acord porta necessàriament a uns nous comicis, un escenari que la CUP vol evitar. "No volem arribar a eleccions anticipades, però no les acceptem com a xantatge", ha afirmat a la SER la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que ha admès que és "molt difícil" que la setmana que ve ja hi hagi un president escollit.

Sigui com sigui, la decisió final dels cupaires la prendrà una assemblea nacional extraordinària que s'obrirà a tots els militants i simpatitzants de les formacions que integren la candidatura CUP-Crida Constituent. Una trobada que encara no té data ni format (es podria posar fil a l'agulla aquest dissabte al consell polític) i que es convocarà quan hi hagi una proposta d'acord en ferm entre Junts pel Sí i la CUP, no només basant-se en el nom del candidat a presidir la Generalitat, sinó també en un pacte "global", en el pla de xoc antiretallades, en l'obertura del procés constituent i en el procés de ruptura amb l'Estat. "A l'Assemblea no hi anirem per discutir si Mas sí o Mas no", resumeixen fonts de la CUP a l'ARA.

Forcadell comença una ronda de consultes amb els partits

Per a preparar el terreny de cara al primer ple, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, començarà aquest dimecres la ronda de converses amb els representants dels grups parlamentaris per proposar un candidat a la presidència de la Generalitat. Les reunions, de caire protocol·lari, començaran amb el president de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell, a les deu del matí i seguiran amb el president de la CUP a la cambra, Antonio Baños, a les onze.

Les trobades, que es faran al despatx d'audiències de la presidenta, continuaran dijous i divendres. Quan s'acabin, Forcadell haurà de proposar un candidat a la presidència de la Generalitat i convocar el ple d'investidura.

L'ANC només intervindrà si no hi ha acord

Els qui ja s'han reunit aquesta tarda al Parlament han estat membres de Junts pel Sí amb representants de les entitats sobiranistes, l'ANC, Òmnium Cultural i l'AMI, segons ha avançat El Nacional i ha confirmat l'ARA. Segons fonts coneixedores de la trobada, la primera des de les eleccions del 27-S, la reunió ha servit per "posar al dia de l'estat de la qüestió" de les negociacions amb la CUP les entitats independentistes i per "coordinar" el procés tant a escala institucional com al carrer.

Les entitats es mantenen expectants per les converses entre les dues forces independentistes i confien que els 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP arribaran a un acord. De fet, segons el mateix president de l'ANC, Jordi Sànchez, l'entitat només intervindrà en la negociació d'investidura del president si no hi ha pacte entre els dos partits, un escenari que creu que no passarà.

stats