La CUP culmina el procés de refundació apel·lant a "conquerir les institucions"
El 82% de la militància aprova la ponència estratègica en una assemblea sense dissensions internes
BarcelonaLa CUP ha culminat aquest dissabte el procés de refundació amb una apel·lació a "conquerir les institucions". Així ho han expressat els portaveus del grup motor, Non Casadevall i Maria Gordillo, que han conclòs que el context polític català "fa encara més evident" aquesta necessitat. "No ens serveix un país com el que planteja Junts, no ens serveix una proposta independentista per a la minoria", ha criticat Gordillo, denunciant que el partit de Puigdemont hagi tombat la regulació del lloguer de temporada.
En declaracions als mitjans a l'inici de l'assemblea, que s'ha celebrat a Sabadell amb la presència de més de 700 militants, Casadevall ha defensat que "la CUP vol ocupar els màxims espais a les institucions per posar-les al servei del poble i la gent". En aquest sentit, Gordillo s'ha referit al vot de Junts al Congrés que va tombar la regulació contra els lloguers de temporada per defensar una esquerra independentista forta. "Que Junts estigui lligant l'independentisme a un seguit de mesures que giren l'esquena al seu poble condemna el moviment", ha denunciat. Els cupaires també han carregat contra Aliança Catalana: "Si l'independentisme no és una opció i una proposta per a la majoria del poble català, és un projecte condemnat al fracàs", ha advertit.
En una tardor marcada pels congressos de partits independentistes, com ERC i Junts, la CUP ha fet aquesta assemblea defugint els personalismes i sense dissensions internes ni posicionaments divergents en els aspectes més rellevants, cosa que s'ha posat en evidència amb el suport del 82% de la militància a la ponència estratègica, que aposta per una "clara oposició com a única perspectiva" davant la pèrdua de la majoria independentista i la constitució del Govern de Salvador Illa amb "acords puntuals" amb Junts, ERC i els comuns.
Girar full a les patacades electorals
La clau de volta és superar l'estancament i tornar-se a erigir en aquell actor clau que era percebut com l'alternativa i un revulsiu, en un context de desmobilització que, òbviament, va a la contra de l'esquerra independentista, més abonada al carrer que a les institucions. Les últimes patacades electorals han obligat a fer un debat estratègic i organitzatiu que s'ha allargat més d'un any i que s'ha portat a terme sense trencadisses, i amb una ponència molt de consens, tot i el centenar d'esmenes que s'hi han presentat.
El procés de refundació, conegut com a Procés Garbí, arriba després que la formació anticapitalista tragués el segon pitjor resultat en unes eleccions catalanes des de la seva irrupció al Parlament el 2012 i passés de nou a quatre diputats. Els cupaires superaven per poc en aquests comicis el pitjor registre assolit fins ara, el de les últimes eleccions espanyoles, quan no van arribar ni als 100.000 sufragis i no van poder retenir cap dels dos diputats que tenien. Una desfeta que es produïa després que a les eleccions municipals els anticapitalistes no poguessin recuperar la representació a Barcelona o Lleida i la perdessin a Tarragona, posant en relleu que la tendència a la baixa es mantenia. Després d’aquest cicle electoral per oblidar, l’objectiu ara és tornar a aixecar el vol.