La CUP contra Catalunya Sí que es Pot: una carta contra el "linxament"
Els diputats cupaires envien una carta al grup parlamentari liderat per Lluís Rabell lamentant "algunes conductes polítiques" de CSQP i proposant-los obrir una nova etapa per "treballar colze a colze"
BarcelonaLa CUP ha enviat una carta al grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot en què els traslladen la "preocupació" per "algunes conductes polítiques" dels diputats de la confluència d'esquerres. Segons critiquen els 10 diputats cupaires, alguns membres de CSQP segueixen "l'estratègia clara d'atacar" la CUP per fer "evidenciar contradiccions" entre els anticapitalistes. "Ens resulta especialment decebedora la fórmula que heu triat per relacionar-nos amb nosaltres i aquesta sensació de linxament a les xarxes i al propi Parlament", etziben. Una estratègia, avisen els cupaires, que "pot donar quatre vots" però "no servirà perquè la nostra gent visqui millor".
Llegeix aquí la carta sencera que la CUP ha enviat a CSQPAixí, tot i les "peticions formals de trobada" a l'esquerra alternativa, els diputats de la CUP lamenten "l'absència total de comunicació formal" entre els dos grups parlamentaris. Tot i això, reivindiquen que és una "prioritat política" de la CUP fer participar CSQP del procés polític català, ara que entra en la seva fase de procés constituent. "Per nosaltres es fa encara més difícil el procés de construcció de la República Catalana sense la part de l'esquerra d'aquest país que vosaltres representeu", diuen en la missiva.
A més, retreuen a la coalició electoral d'ICV, EUiA, Podem i Equo que no fessin pinya amb ells a l'hora de reclamar el pas enrere d'Artur Mas com a candidat de Junts pel Sí a la presidència. "No vam poder bastir cap mena de treball conjunt, ni de bloc d'esquerres ni d'aliança entre nosaltres. Una autèntica pena perquè (...) apartar Mas de la presidència era un objectiu compartit amb vosaltres", afirmen. La CUP atribueix aquesta actitud al fet que CSQP estava "lligada" als interessos electorals espanyols, amb les eleccions del 20-D just enmig de les negociacions per la investidura del president català.
Ara bé, pel que es desprèn de la carta, la gota que va fer vessar el got va ser una atenció els mitjans de la diputada d'ICV Hortènsia Grau, que la CUP critica que va ser "destinada únicament a criticar" la seva posició tot i ser "idèntica" a la de CSQP en relació a l'ATLL. "Va posar en evidència les misèries de la vella esquerra d'aquest país i va reconfortar els grans poderosos que ens volen enfrontats i dividits", lamenten els diputats de la CUP.
Escolta la intervenció d'Hortènsia Grau que ha encès la CUP
"Ni enemics ni rivals"
Després del reguitzell de retrets, els parlamentaris de l'esquerra independentista allarguen la mà a CSQP, a qui diuen que mai han vist "com a enemics polítics ni com a objectiu a abatre, ni tan sols com a rivals". En aquest punt, posen de manifest "algunes fites polítiques comunes", com la defensa dels serveis públics, l'ecologisme i el feminisme o el combat contra la dreta. "Sempre hem entès que podríem tirar endavant lluites de forma conjunta i com a companyes de barricada", diuen a la carta.
De fet, la CUP s'espolsa qualsevol responsabilitat en l'agror de les relacions amb CSQP. Diuen que mai s'han retret que en algunes votacions al Parlament, el vot de CSQP era el mateix que el de "l'unionisme més ranci" ni tampoc "s'han acarnissat" en la gestió d'ICV-EUiA a les institucions o han criticat la "utilització electoral de lluites i lemes que són de tothom". "No ho hem fet perquè ens sentim companyes i companys vostres com a mínim en un tros del camí", sentencien.
Per acabar, admeten que dues forces polítiques "llegeixen de forma diferent el moment històric" que viu Catalunya: "Per nosaltres és una autèntica oportunitat per canviar-ho tot, vosaltres preferiu esperar. No passa res". Ara bé, llancen una proposta a CSQP i els proposen "treballar colze a colze en la construcció d'alternatives i de dics de contenció del capitalisme salvatge".
CSQP atribueix les crítiques de la CUP a estratègia de suport a JxSí
Des de Catalunya Sí que es Pot han sortit al pas de la carta rebuda i han atribuït les crítiques a una "estratègia política" a causa del suport que el partit anticapitalista dóna a Junts pel Sí i a les seves polítiques de "dretes". Tot i això, la portaveu i diputada de CSQP, Marta Ribas, que ha estès la mà a la CUP per treballar junts i col·laborar, sempre que sigui per construir una alternativa "real" a les polítiques de CDC.
Ribas ha assegurat que el "relat" de la carta no es correspon amb la "realitat", ja que el diàleg entre els dos grups és freqüent. A més, Ribas s'ha mostrat molesta que la CUP hagi fet aquests retrets per carta i no "cara a cara".