La CUP creu que ha faltat "més coordinació" en l'acció dels càrrecs electes sobiranistes pel 6-D

ERC, que no comparteix l'opinió dels cupaires, confirma que els càrrecs electes del partit treballaran i atendran les peticions de la ciutadania

La CUP creu que ha faltat "més coordinació" en l'acció dels càrrecs electes sobiranistes pel 6-D
Ara
05/12/2016
2 min

BarcelonaEl portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, ha aplaudit "accions d'alt contingut simbòlic" com l'acció del món local sobiranista, a través de l'AMI, de cara al 6 de desembre. Ara bé, creu que ha faltat "més coordinació" entre els partits: "No queda clar si tothom hi participa o no", ha assenyalat Arrufat en una entrevista a l'ACN.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els 385 electes de la CUP aniran als seus ajuntaments aquest 6-D, en part també perquè és "pertinent" explicar des del món local que la commemoració de la Constitució espanyola no representa "un dia per a la majoria". "Ara no passaria pel sedàs democràtic i representa un règim que ens fa la vida impossible a nivell polític i democràtic, i que volem destituir amb una majoria per obrir el procés constituent", ha conclòs Arrufat.

Almenys una desena d'ajuntaments catalans obriran la porta el 6-DA diferència de la CUP, ERC no creu que hagi faltat coordinació entre els càrrecs electes el 6-D. Així ho ha expressat el vicesecretari general de coordinació interna, territori i organització del partit, Isaac Peraire, que ha recordat que els 2.500 càrrecs electes republicans -300 dels quals són alcaldes- treballaran aquest dimarts "amb normalitat" com han fet des de fa anys. "Els electes treballarem demà, igual que ho vam fer ahir o el 12-O".

En alguns casos, ERC també obrirà els ajuntaments. És el cas del de Prats de Lluçanès, municipi del qual Peraire és l'alcalde. "Estarem servint a la ciutadania", ha argumentat el republicà, i ha assegurat que qualsevol persona podrà entrar al consistori i fer peticions i qualsevol tipus de tràmits.

El procés constituent

Al marge del 6-D, Arrufat ha posat en valor que hi hagi una "majoria del 60%" partidària de "destituir el règim vigent" i construir-ne un de nou donant "la paraula a la gent". La via, un procés constituent que, diu, s'aborda massa poc públicament.

Per això "l'obsessió" dels cupaires és també obrir als ciutadans el debat de la comissió d'estudi del procés constituent al Parlament. I començar per fer-ho des de l'arena municipal. "S'han de desplegar els instruments de difusió, d'acompanyament acadèmic. Se n'ha parlat però s'ha fet molt poc o gens".

A parer dels cupaires cal que les majories existents, la independentista i la favorable al procés constituent, "no fructifiquin en suma zero, no vagin a parar contra un mur sinó que donin com a resultat un canvi de xip polític per passar de fase, un salt democràtic en forma de procés constituent".

En aquest sentit, per a Arrufat no tindria sentit –"ens estem curtcircuitant si això no porta a algun port"- quedar-se amb una autonomia "intervinguda", dins d'un estat "caduc", una Constitució "envellida", un sistema amb "tics feixistes i antidemocràtics", i una majoria política "de bloqueig de PP, PSOE i C's, de la banca, l'Íbex 35 i la unitat d'Espanya" a l'Estat.

stats