La CUP avisa que no té "cap acord d'estabilitat" amb ERC i que el seu suport depèn de l'acció del Govern

Sabater suspèn la gestió de l'executiu i hi veu una "actitud de renúncia" a l'autodeterminació

BarcelonaL'acord entre ERC i la CUP va molt més enllà de la investidura de Pere Aragonès: es dona dos anys de marge a la taula de diàleg, es pacta una moció de confiança a mig mandat i s'estructuren un seguit de polítiques per implementar al llarg dels quatre anys de legislatura. De fet, en la primera pàgina del pacte ja es deixa clar que amb el ple d'investidura no s'acaba res: "Es parteix d'un acord del marc global de la legislatura". Ara bé, les coses no estan anant com agradaria als anticapitalistes, que aquest dimecres s'han desmarcat de l'estabilitat de l'executiu. La líder de la CUP-Guanyem al Parlament, Dolors Sabater, ha avisat que, tot i la textualitat del pacte, l'acord amb ERC no és "d'estabilitat". És a dir, no es pot descartar que els cupaires deixin de donar suport al Govern. L'advertència la motiven principalment quatre esdeveniments: les fotografies d'Aragonès amb Pedro Sánchez i el rei, l'ampliació de l'aeroport del Prat, la injecció econòmica al Circuit de Catalunya i la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern. En aquests fets la CUP hi veu una "actitud de renúncia" a l'autodeterminació i no hi detecta "el viratge a l'esquerra" promès. Per ara, la nota que Sabater posa al Govern és baixa: "Està suspenent".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I la CUP no deixa de tenir a les seves mans l'estabilitat d'un govern en minoria. Sabater, però, ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que serà la mateixa Generalitat amb les seves accions la que determinarà el suport dels cupaires. De moment, el moviment dels antisistema és pressionar perquè el Govern no s'acomodi. "No hi ha un pacte d'estabilitat, sinó d'investidura", ha afirmat Sabater en aquest sentit. En el document que van signar totes dues formacions ja es deia que les confiances s'anirien teixint a partir de l'acció del govern i, tot i que es definia l'acord com un "pacte d'estabilitat parlamentària i de govern", també se subratllava que es basava en els principis "d'avaluació i reversibilitat". No han passat ni tres mesos des de la investidura d'Aragonès i ja trontolla.

Cargando
No hay anuncios

La pròxima prova de foc de l'executiu serà l'aprovació dels pressupostos, en què la CUP hauria de tenir un paper clau. Per ara, els cupaires no volen ser taxatius i Sabater, tot i criticar durament les polítiques del Govern, ha dit que "és impossible dir quin suport es pot donar als comptes sense conèixer-ne les partides".

Aquest dimecres les amenaces cupaires han sigut rebatudes per Esquerra. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, s’ha compromès en una entrevista a Europa Press a treballar per no perdre el suport dels antisistema, però, al mateix temps, els avisa que al llarg de la legislatura veuran més coses que no els agradaran: assegura que hi haurà “moltes contradiccions i moments de complexitat”. Els motius? ERC s’escuda en que encara estan gestionant “inèrcies de 40 anys de sociovergència”.

Cargando
No hay anuncios

"Deixem que ells facin les seves reunions"

Amb una sola frase, Sabater ha resumit la posició del seu partit amb la taula de diàleg i la Comissió Bilateral: "Deixem que ells facin les seves reunions". Amb l'acord signat amb ERC a la mà, els republicans tindran dos anys per fer-ho. La CUP no deixarà de donar suport a l'executiu per aquest motiu, però avisa que mobilitzarà el carrer contra la taula de diàleg. I, de fet, aquest dimarts ja ho van demostrar anunciant manifestacions de l'esquerra independentista el mateix dia que es convoqui la taula de diàleg.

Cargando
No hay anuncios

L'escepticisme de la CUP conjuga amb el de Junts, que aquest dimecres ha tornat a posar en dubte que calgui esgotar els dos anys. Ho ha afirmat el diputat de JxCat Josep Rius en una entrevista a La Vanguardia. Concretament ha dit que es van comprometre amb el diàleg, però "això d'esgotar els dos anys ja es veurà". "No portarà enlloc, però si serveix per convèncer els que creuen que sí, perquè vegin que no hi ha recorregut, fem-ho", conclou Rius.