El debat d'investidura

La CUP avala el preacord amb ERC i votarà 'sí' a la investidura d'Aragonès

Les bases reclamen, però, millorar el pacte amb els republicans

BarcelonaSí al preacord i sí a la investidura de Pere Aragonès. La militància de les onze organitzacions que integren la candidatura de la CUP ha decidit avalar l'acord amb els republicans i facilitar que el candidat d'ERC sigui investit en primera volta, segons ha avançat l'ARA. El sí s'ha imposat de manera àmplia amb 564 vots a favor (59,31%), 367 en contra (38,59%) i 20 vots en blanc (2,10%). D'aquesta manera, els nou diputats dels anticapitalistes votaran afirmativament aquest divendres a la investidura d'Aragonès. Com recollia aquesta primera pregunta, el grup parlamentari es compromet a avaluar els acords assolits amb una calendarització i fiscalització.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i aquesta majoria favorable a l'acord, la militància considera que no és suficient i reclama, com es reflecteix en el segon punt de la votació, que s'intenti millorar el pacte en els pròxims dies si la investidura es demora, tal com es preveu per la negativa de Junts a formar de moment govern amb els republicans. Si 121 vots (12,91%) creuen que el preacord ja és suficient, 802 (85,59%) no ho veuen així i només 14 militants o simpatitzants (1,49%) han votat en blanc.

Cargando
No hay anuncios

En la tercera pregunta de la votació, la militància declinava facilitar la investidura en el supòsit que es tombés el preacord, tot i que aquest punt ara ja no té cap importància. Sigui com sigui, la votació també ha anat ajustada i el no s'ha imposat per ben poc, amb 437 vots en contra per 426 a favor (47,12%) i 41 vots (4,54%) en blanc, cosa que denota l'aposta dels cupaires per facilitar la posada en marxa del nou executiu.

La diputada Eulàlia Reguant ha subratllat que el preacord és "un punt de partida que permet avançar, però no un punt d'arribada", i ha remarcat que "no és un acord de govern sinó un acord de mínims perquè la legislatura sigui de canvi de cicle". "El nostre paper és el d'empènyer el Govern per generar escenaris de xoc", ha afegit per explicar quin serà el rol dels cupaires. En aquest sentit, Reguant ha assenyalat que "cal anar més enllà" i "continuar treballant per acumular forces en la confrontació democràtica" que defensa el seu partit.

Cargando
No hay anuncios

La número 3 de la llista també ha avisat que si no es compleixen els acords prendran les decisions que considerin oportunes, i ha obert així la porta a deixar de ser el soci estable del nou executiu, tenint present que també han acordat una qüestió de confiança a meitat de legislatura al futur president de la Generalitat. "No donem cap xec en blanc, però no podem rebaixar el punt de partida", ha explicat, i ha alertat que no acceptaran canvis que modifiquin de manera substancial el preacord amb ERC. En qualsevol cas, Reguant ha emplaçat JxCat a subscriure l'acord. "Junts té la responsabilitat de sumar-se a aquest acord per posar-se al servei del país, i als comuns els demanem si volen continuar sent la crossa del règim o motor de canvi", ha dit.

Per la seva banda, la secretaria general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, ha sortit després en roda de premsa a valorar de forma positiva l'acord amb la CUP i ha emplaçat Junts a sumar-se al pacte. Ha dit que seguien "en contacte" per negociar amb el seu soci actual de Govern, però el cert és que no hi ha hagut reunions aquest matí per intentar desencallar la investidura. Junts, per la seva banda, reunirà l'executiva a les cinc de la tarda per fixar el posicionament -la majoria de fonts es decanten per l'abstenció en el primer debat d'investidura divendres- i després el grup parlamentari.

Cargando
No hay anuncios

Poble Lliure insisteix en la necessitat d'entrar al futur Govern

Poble Lliure, un dels dos grans sectors de la CUP, ha assenyalat en un comunicat que la validació del preacord és "un pas endavant", però "insuficient" i que caldrà treballar perquè "contribueixi a la formació d’un Govern que apliqui un pla de xoc i que impulsi estructures bàsiques com la renda bàsica, l’energètica pública o la remunicipalització de serveis bàsics". Crítica amb la decisió de la direcció de no preguntar a les bases per l'entrada al nou Govern, la formació ha avisat que "la millor manera d’assegurar el desplegament d’aquestes mesures" és formant part de l'executiu, una opció que en el preacord es deixa oberta en funció de com evolucioni la legislatura.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà d'aquestes mesures, Poble Lliure defensa la necessitat que hi hagi "estructures d’institucionalitat republicana, independents de la legalitat espanyola, per tal d'avançar en la ruptura democràtica amb l'Estat", sense especificar directament el Consell per la República, òrgan del qual en forma part a diferència de la CUP, acabar amb la repressió i l'amnistia per als presos i exiliats i "la construcció nacional dels Països Catalans". L'organització considera "prioritari el diàleg en clau estratègica amb el conjunt de forces republicanes" en referència a JxCat perquè sosté que només "des d’aquesta unitat" es poden "endegar les tasques necessàries per a assolir la independència".