Maillo, sobre les accions d'Arran: "Es comença tirant confeti i s'acaba cremant autobusos"
La CUP mostra el seu "suport" a Arran i denuncia la "campanya de criminalització de què és víctima", mentre que el PDECat convida els cupaires a no donar arguments "als qui caricaturitzen" Catalunya
El PP ha tornat a carregar contra l'acció d'Arran i aquesta vegada ho ha fet el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, que ha titllat els militants d'aquesta organització juvenil de "mocosos descerebrats i malcriats". En unes declaracions als mitjans de comunicació des de València, Maillo ha subratllat que "no són admissibles els actes violents ni els actes contra els turistes".
Per al popular, "el problema no són els mocosos, sinó aquells que no condemnen aquests actes vandàlics", en referència a l'Ajuntament de Barcelona. "Es comença tirant confeti com a les Balears i s'acaba cremant autobusos com la 'kale borroka' al País Basc".
Per això, Maillo ha apostat perquè Colau "condemni de manera clara i rotunda" l'acció i adopti "mesures i, si cal, sancions". De fet, el dirigent popular ha garantit que el govern espanyol està disposat a actuar contra aquest tipus d'actes i confia que "els ajuntaments i les comunitats autònomes, també".
La CUP dona suport a Arran
La CUP expressa el seu suport a Arran després que l'organització juvenil de l'esquerra independentista hagi tingut el protagonisme en la gran majoria dels mitjans a causa de l'acció en un bus turístic de Barcelona. A través d'un comunicat, la formació anticapitalista s'ha posicionat al costat d'Arran contra la "campanya de criminalització de què es víctima i contra les amenaces que estan patint les seves militants".
El partit ha assegurat que comparteix la "preocupació pel model turístic que es desenvolupa a la majoria dels Països Catalans, basat en un model de capitalisme ferotge i destructor que contribueix a empitjorar les condicions de vida de bona part de la ciutadania del nostre país". El text continua: "Des de la CUP fa temps que som partidaris d'impugnar el model turístic que patim i de promoure el debat sobre el model econòmic que volem".
L'opinió de la CUP, que integra Arran en la seva candidatura al Parlament, arriba després que membres del govern espanyol hagin intentat instaurar un "clima de violència a Catalunya" per l'acció de l'organització juvenil, tal com va denunciar Quim Arrufat a l'ARA. "Sabem que som la baula feble, ens volen criminalitzar per desacreditar el Procés", va lamentar.
Aquest tipus de mecanisme de protesta també l'ha desenvolupat l'organització Endavant, que també forma part de la CUP i en què milita la seva portaveu al Parlament, Anna Gabriel. Aquesta organització ha punxat rodes de bicicletes i ha posat cola als panys d'empreses turístiques de Ciutat Vella.
"A hores d'ara ningú no pot negar que Arran ha assenyalat un dels problemes greus que pateixen les classes populars mentre els que voldrien que no s'hagués obert el debat intenten desviar la nostra mirada cap al dit que assenyala el problema", apunta la CUP també en el text.
El PDECat censura el suport dels cupaires a Arran
D'altra banda, el coordinador de diputats i senadors del PDECat, Jordi Xuclà, ha convidat la CUP a no donar arguments als qui "caricaturitzen" Catalunya i en qüestionen la convivència. En declaracions a l'agència Efe, Xuclà ha censurat els "actes vandàlics" d'Arran, els quals considera que cal portar als tribunals. El diputat al Congrés ha alertat la CUP de les conseqüències d'aquest tipus d'actes: "En aquest moment, algú pot aprofitar aquesta realitat tan marginal per fer caricatura i relats exagerats i forçats sobre una societat catalana que sempre ha estat molt majoritàriament pacífica".
Xuclà ha remarcat que "el PDeCAT no es veu fent pactes generals amb una opció política com la CUP", però que Catalunya es troba en "una legislatura excepcional", que té un "objectiu que val la pena", el referèndum, fet que segons el seu parer justifica l'aliança amb els anticapitalistes. En aquest sentit, ha fet un símil amb la legislatura "excepcional" de la Transició, quan entre el 1977 i el 1978 es van asseure a la taula figures d'ideologies contraposades com exministres de Franco, comunistes, socialistes i nacionalistes bascos i catalans per aconseguir pactar l'actual marc constitucional.
En tot cas, el diputat al Congrés ha remarcat que l'episodi de "turismofòbia" d'Arran és "residual" i ha admès que li preocupen més "sectors menys marginals que s'han posat de perfil i que no han ajudat en absolut a consolidar un model turístic d'èxit a la ciutat de Barcelona". Així, ha denunciat la moratòria sobre nous hotels decretada pel govern municipal d'Ada Colau, fet que, segons el seu parer, ha incrementat els pisos turístics a la capital catalana. "És un govern que comença a presentar serioses manifestacions d'aluminosi política per la seva capacitat de governar la ciutat", ha alertat.