La CUP acusa Aragonès de "voler tornar al peix al cove"

Sabater afirma que no es plantegen donar suport als pressupostos fins que vegin "passos ferms" del Govern en política social

ARA

BarcelonaLa CUP avisa que no li està agradant el que veu en els primers compassos de la presidència de Pere Aragonès. Així s'ha expressat la líder cupaire al Parlament, Dolors Sabater, que ha dit sentir-se decebuda per "l'escenificació d'una pretesa normalitat en les relacions Generalitat-Estat", fins al punt que ha acusat Aragonès de "voler tornar al peix al cove". "El que ens hauria agradat és que deixés clar que els missatges de pretesa distensió no tenen lloc", ha argumentat la diputada dels anticapitalistes, que veu en el president "gestos molt preocupants", com ara participar en el sopar inaugural del Mobile World Congress i seure a la mateixa taula que el rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Unes declaracions que pocs minuts després ha rebatut la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, que ha afirmat que "l'època del peix al cove ja ha passat" perquè ara es lluita "per l'amnistia i l'autodeterminació".

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sigui com sigui, als gestos que la CUP veu amb preocupació s'hi suma la trobada a la Moncloa entre Aragonès i Sánchez, on es van evidenciar les posicions allunyades confirmades l'endemà quan el cap de l'executiu espanyol va tancar la porta a un referèndum des del Congrés. Sí que van pactar la reactivació de la taula de diàleg –que es reunirà la tercera setmana de setembre a Barcelona–. La CUP sempre ha observat amb escepticisme l'aposta per la negociació, tot i que li va donar dos anys de marge amb el pacte d'investidura amb ERC. I aquí és on Sabater té més exigències a Aragonès: l'ha instat a "deixar clar a la taula que la línia repressiva s'ha d'acabar" i "que de cap manera pot avalar la feina de la negociació si s'hi nega rotundament avançar en l'autodeterminació i l'amnistia". "Ens estan prenent el pèl o què passa?", s'ha preguntat Sabater, que ha criticat que la Moncloa "digui als ulls d'Europa que està resolent el conflicte" quan, segons ella, només serà així quan hi hagi un referèndum.

Cargando
No hay anuncios

Condiciona el suport als pressupostos

El suport de la CUP a Aragonès està subjecte a una extensa llista de compromisos socials i els anticapitalistes també exigeixen que comencin a materialitzar-se. Sabater aquest dilluns ha exigit "passos ferms" en polítiques socials i d'habitatge. De fet, ha avisat que només la CUP es pot plantejar aprovar uns pressupostos si comencen a haver-hi aquests "passos ferms".

Cargando
No hay anuncios

Les discrepàncies no acaben aquí. Després que el govern espanyol hagi ofert el seu suport a la candidatura dels Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030, Sabater ha criticat que hi ha "molta opacitat" en l'esdeveniment i ha negat que sigui "una oportunitat de recuperació econòmica" tal com diuen que s'està venent. Amb tot, ha reclamat un referèndum sobre la iniciativa, cosa que ha dit que està inclòs en l'acord entre la CUP i ERC tot i que no figura al document que van facilitar als mitjans de comunicació.