La jurista Maria Eugènia Gay serà la nova delegada del govern espanyol a Catalunya

Cunillera deixa el càrrec argumentant que la situació "ha millorat considerablement" des que en va prendre possessió

BarcelonaRelleu al capdavant de la Delegació del govern espanyol a Catalunya. La jurista Maria Eugènia Gay (Barcelona, 1975) substituirà la fins ara representant de la Moncloa, la socialista Teresa Cunillera, després de tres anys i mig en el càrrec. El nou nom al capdavant de la Delegació, avançat per La Vanguardia i confirmat per l'ARA, ha transcendit poques hores després que Cunillera anunciés que plegava, argumentant que la situació a Catalunya ha "millorat considerablement" des que va prendre possessió del càrrec el juny del 2018. El consell de ministres farà efectiu dimarts que ve el nomenament de Gay, degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), després que el president Pedro Sánchez l'escollís a proposta del líder del PSC, Salvador Illa, segons expliquen fonts socialistes. Sense carnet de partit, però contrària a la independència i significada amb el diàleg entre Catalunya i Espanya, Gay és la nova aposta de la Moncloa per canalitzar, amb una figura de la societat civil, la distensió amb la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'entesa amb Catalunya també era la missió amb què va arribar al càrrec Cunillera, que al matí ha fet pública una carta a Sánchez per anunciar la seva renúncia. Malgrat que ja feia temps que buscava acabar la seva etapa a la Delegació, la històrica dirigent socialista (Bell-lloc d’Urgell, 1951) no ha donat més detalls sobre els motius del seu pas al costat i s'ha limitat a assegurar que ha intentat "complir l'encàrrec rebut". "Ha arribat el moment de deixar el meu lloc”, conclou en la missiva. Molt pròxima a Miquel Iceta, va ser l'escollida quan aquest liderava el PSC per rellevar el popular Enric Millo, mig any després del referèndum de l'1-O i poques setmanes després que Quim Torra fos investit president de la Generalitat, quan finalment es va aixecar el 155. En la seva carta afirma que ha intentat “estar a l'altura de l'encàrrec" amb tot el seu "esforç i dedicació". "Espero no haver defraudat aquesta confiança”, afegeix la fins ara delegada, que va ser una de les primeres veus socialistes a defensar els indults per als presos polítics.

Cargando
No hay anuncios

A la seva substituta també la precedeixen diversos pronunciaments en relació amb el Procés, davant del qual sempre ha apostat per l'anomenada tercera via. Després del referèndum del 2017, ja com a degana de l'ICAB –institució que encapçala des de l'estiu d'aquell any–, va liderar una comissió independent de mediació, diàleg i conciliació per evitar el xoc de trens entre Generalitat i Estat; és a dir, rebutjant tant la DUI com el 155. Després de la declaració unilateral del 27-O, però, va justificar en una entrevista a Efe la intervenció de l'autonomia catalana assegurant que era "inevitable" davant la "deriva incontrolable" que va viure Catalunya. La també vicepresidenta del Consell General de l'Advocacia Espanyola i experta en dret processal civil i mediació va lloar el paper del Tribunal Suprem durant el judici del Procés, tot i que, al mateix temps, criticava la presó preventiva dictada per als líders independentistes. Sempre, això sí, amb argumentacions jurídiques i reivindicant la seva neutralitat.

Cargando
No hay anuncios

La topada amb Torrent

El febrer del 2018 va estar al centre de la polèmica quan va censurar el llavors president del Parlament, Roger Torrent, en un acte a l'ICAB amb el ministre de Justícia, Rafael Català, per haver denunciat l'existència de presos polítics. Diversos magistrats a la sala, entre ells Eugeni Gay –exvicepresident del Tribunal Constitucional i pare de la degana–, van abandonar en aquell moment la sala i la futura delegada va retreure al republicà les seves paraules. "Sisplau, president, no era la idea. L'ha feta bona, eh? Moltes gràcies", li va dir. Després d'aquell episodi, advocats col·legiats de Barcelona van impulsar una recollida de firmes per demanar la dimissió de Gay, a qui acusaven d'haver limitat la llibertat d'expressió de Torrent. Però la degana va seguir en el càrrec i el juny de l'any passat va ser reelegida. Fins ara.

Cargando
No hay anuncios
Gay va censurar Torrent en un acte el 2018 en què va denunciar l'existència de presos polítics.

This browser does not support the video element.

La nova representant de l'Estat a Catalunya només haurà de creuar el carrer Mallorca en el seu canvi de responsabilitats –la seu de l'ICAB i la Delegació estan separades per pocs metres–, però la distància entre la situació del que Catalunya vivia quan es va estrenar com a degana i la que viu ara és molt diferent. I si Cunillera va haver de gestionar la relació amb el Govern els primers mesos després del 155, Gay es troba amb un escenari encara més plàcid. L'independentisme no té un full de ruta compartit i, tot i les allargues de la Moncloa, els dos governs exploren el diàleg mentre ERC practica l'entesa amb el PSOE a Madrid. El seu perfil independent busca ser, en aquest sentit, un nou gest dels socialistes cap a la distensió. La seva posició, però, és clara: segons va dir el 2019 des de Madrid, confia que els catalans recuperin el seu "amor" per Espanya.