Cuixart reivindica la taula de diàleg com un "èxit col·lectiu"

El president d'Òmnium es reuneix amb Pere Aragonès

Jordi Cuixart
ARA
31/08/2021
3 min

BarcelonaLa taula de diàleg ha sigut un motiu de tensió entre JxCat i ERC al llarg de tot l'estiu. Quan falten ben poques setmanes per a la reunió amb representants del govern espanyol, el líder d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha trencat una llança en favor seu i l'ha reivindicat com un "èxit col·lectiu", perquè implica el reconeixement per part de l'Estat del conflicte polític. "Anem-hi amb una proposta en ferm, l'autodeterminació", ha insistit Cuixart als micròfons de RAC1, des d'on ha lamentat que els partits siguin "incapaços" de posar en valor haver aconseguit “fer seure l’Estat a negociar”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cuixart ha mantingut una reunió amb el president Pere Aragonès aquest dimarts a la tarda al Palau de la Generalitat. Justament, el cap de l'executiu va exigir aquest dilluns des de TV3 la presència del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la taula de diàleg. També va augurar que Catalunya haurà votat en un referèndum abans del 2030. Respecte a això, el president d'Òmnium ha instat a "no posar terminis" per votar: "Un dels aprenentatges d'aquests anys és que els bons revolucionaris diuen menys del que fan i fan més del que diuen".

"Ho estem tornant a fer. A mi se’m va posar a la presó per exercir drets fonamentals. Doncs els tornarem a exercir. Defensaré el dret de Catalunya a l’autodeterminació”, ha recalcat Cuixart, que ha escrit un llibre a partir del dietari que feia a la presó, i ha opinat que "si no hagués sigut per Europa", els haurien "caigut unes sentències de collons" als presos polítics ara ja indultats: "Si no arriba a ser per la pressió de l'exili", les condemnes haurien sigut més greus.

Defensa Colau

Cuixart va ser protagonista el 14 d'agost d'una polèmica durant les festes de Gràcia, que va inaugurar amb un pregó acompanyat de l'alcaldessa Ada Colau. Quan ella va agafar el micròfon per tancar l’acte va rebre xiulets i crits de nombrosos assistents a la plaça de la Vila. Davant l'escridassada, Cuixart va demanar al públic que la deixés parlar, insistint que "escoltar és el que no vol fer Espanya" perquè "té por de la paraula". "Potser no era la millor manera d’expressar-ho, però quan a algú no se’l deixa parlar m’incomodo molt", ha explicat: "Vaig fer el que em semblava que havia de fer com a president d’Òmnium". En el mateix sentit, ha assegurat que l'estratègia de l'Estat passa precisament per dividir la societat i dificultar el diàleg: "Tornaria a defensar que aquest país no el podem fracturar. Volia alertar la gent que l’Estat ens vol dividir".

El president Aragonès i Jordi Cuixart (Òmnium) aquest dimecres al Palau de la Generalitat.

Reciprocitat cultural

La reunió entre Cuixart i Aragonès ha versat fonamental sobre la situació de la llengua catalana al sector audiovisual. Cuixart hi ha acudit en condició de president de la Federació Llull i ha estat acompanyat per la presidenta d'Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, i el president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Lluís. Els tres li han reclamat a Aragonès "reprendre la reciprocitat cultural" entre els tres territoris, sobretot pel que fa els seus respectius canals televisius. Cuixart, per exemple, ha lamentat que TV3 no es pot veure al País Valencià i que À Punt no es pot veure a Catalunya. "I és possible tècnicament si els governs s'hi posen bé", ha conclòs. De fet, fins i tot ha llançat una proposta: fer una Forta -la federació de televisions autonòmiques- però en versió catalana. És a dir, que els tres canals en llengua catalana de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears impulsin una federació del mateix estil per "prioritzar continguts de qualitat i poder ser competitius". Cuixart ha lamentat que el català és constantment "bandejat" per l'Estat, però ha assegurat que no vol fer un discurs "derrotista" i que considera que la llengua té un futur ple d'oportunitats.

stats