Política07/04/2021

Cs i Vox reclamen que es facin sessions de control al Govern mentre no hi hagi investidura

La mesa rebutja la compareixença de consellers al ple perquè no està prevista al reglament

BarcelonaCiutadans i Vox volen sessions de control al Govern en funcions cada quinze dies mentre no hi hagi investidura. Així ho han traslladat aquest dimarts a la junta de portaveus després que la mesa hagi rebutjat la sol·licitud de compareixença en el ple dels consellers responsables de gestionar la crisi del coronavirus. La mesa argumenta que els membres del Govern, d'acord amb el reglament, només poden retre comptes formalment en comissió, però es dona el cas que fins que no hi hagi investidura i es constitueixi el nou executiu no es formaran les comissions legislatives al Parlament. El portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, ha assegurat en roda de premsa que és "inadmissible" que no hi hagi mecanismes de control al Govern en funcions, que, ha dit, pren decisions de "restriccions" de drets i econòmiques arran de la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des que hi va haver eleccions el 14 de febrer, el Govern no ha comparegut al Parlament, ja que al reglament no hi ha vies previstes per fer-ho en aquest període de negociació per investir un president. Abans dels comicis, amb les eleccions convocades i l'executiu en funcions sense president, es va articular una compareixença periòdica de Pere Aragonès com a vicepresident i president en substitució en el marc de la diputació permanent en què també cedia la paraula a diversos consellers responsables de la gestió del coronavirus, com el titular d'Interior, Miquel Sàmper, la consellera de Salut, Alba Vergés, o la responsable de Presidència, Meritxell Budó. Ara Ciutadans reclama un encaix jurídic similar perquè hi hagi sessions de control a l'executiu.

Cargando
No hay anuncios

"És imprescindible que s'arbitrin mecanismes de control parlamentari, el que no és normal és que els representants de la ciutadania prenguin decisions sobre limitació de drets fonamentals i no s'expliquin [davant del Parlament]", ha afirmat el portaveu del partit taronja, que ha defensat trobar '"l'encaix estatutari". A través d'un comunicat, l'extrema dreta de Vox ha demanat el mateix. "Ens veiem amb l'obligació de reclamar que es retin comptes de manera pública de les decisions que s'estan prenent", ha dit.

El control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

D'altra banda, Ciutadans ha posat èmfasi en el control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). A parer del partit taronja, la comissió de la CCMA ja es podria formar ara, ja que no és legislativa i no va lligada a l'estructura del Govern. "El descontrol a Pere Aragonès també beneficia la Corporació, que falta al principi de neutralitat", ha assegurat en roda de premsa Nacho Martín Blanco.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta discussió ja va tenir lloc el 2018 entre els grups parlamentaris, quan encara hi havia vigent el 155 i el ple va trigar fins a sis mesos a escollir Quim Torra com a president després de tres investidures fallides (Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull). Durant aquest període d'interinitat es va decidir posar en marxa fins a sis comissions creades pel reglament o per llei: la de l'estatut dels diputats, la de peticions, la de matèries secretes i reservades, del Síndic de Greuges, de la Sindicatura de Comptes i de control de l'actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la d'investigació sobre els atemptats del 17 i 18 d'agost.

Abans d'això, un mes després de l'elecció del president del Parlament, Roger Torrent, la mesa, un cop escoltada la junta de portaveus, també va determinar el nombre de diputats de cada comissió per grup parlamentari. Una tasca que en aquesta legislatura els partits encara han de fer.