C's, PSC i PP rebutgen l'oferta de pacte amb l'Estat

Els constitucionalistes titllen la proposta de Puigdemont de "solució impossible", "fracàs" i "conflicte"

La líder de C’s i cap de l’oposició, Inés Arrimadas, parlant ahir amb el president Puigdemont.
Marc Toro / Aleix Moldes
29/09/2016
3 min

BarcelonaEl més que previsible no dels partits constitucionalistes a Carles Puigdemont es va confirmar ahir amb tota una bateria d’arguments contra la proposta del president en la seva qüestió de confiança: un referèndum per validar la desconnexió amb Espanya. Ciutadans (C’s), el PSC i el PP van tornar a deixar clar que no donaran suport al full de ruta de Puigdemont encara que recuperi la via de pactar la consulta amb el govern espanyol, ja que consideren que no compta amb el suport de la majoria de catalans i que agreujarà el conflicte amb l’Estat. Per a ells, tant si és acordat com si és unilateral, no té cap opció de tirar endavant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els socialistes, que ja havien anunciat que no donarien el seu vot de confiança al president si no parlava de “pacte i negociació” amb l’Estat, van recordar que l’objectiu del diàleg no pot ser en cap cas una votació sobre la independència. “Referèndum o referèndum significa fracàs o fracàs”, va dir amb contundència la portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, fent servir les mateixes paraules que havia utilitzat Puigdemont. Granados va argumentar que no hi haurà una consulta pactada i que tampoc existeix un consens entre els independentistes per posar les urnes sense el permís del govern espanyol. “El full de ruta de Puigdemont ens porta cap a les roques”, va sentenciar.

La valoració dels socialistes, que ahir van veure un president “feble suplicant confiança”, és que el discurs de Puigdemont no va aportar “res de nou” i que únicament anava dirigit als 72 diputats de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP. En aquest sentit, Granados va recordar que la qüestió de confiança es va convocar davant la impossibilitat del Govern d’aprovar els comptes, per la qual cosa afirma: “Serà un debat fallit si demà [avui] no tenim clar que la CUP votarà els pressupostos”. Els cupaires ja van deixar ahir entreveure que donaran el a Puigdemont però que evitaran comprometre’s amb els comptes del 2017.

Contra un nou plebiscit

Des de C’s, Fernando de Páramo va criticar que el president “torni enrere, a la casella de sortida” del procés, per recuperar “solucions impossibles” i “distreure l’atenció”. “¿El 9-N ja no li serveix? ¿I el plebiscit del 27-S?”, es va preguntar irònicament De Páramo, convençut que l’objectiu de Puigdemont és “anar fent referèndums fins que surti el resultat que li convé”. El portaveu de la formació taronja va insistir que la solució no pot ser “dividir”.

Per a alguns partits de l’oposició, com Catalunya Sí que es Pot, la nova proposta de referèndum significa que el Govern ha assumit que el 27-S no va ser un plebiscit. N’hi ha d’altres, però, que negaven el caràcter plebiscitari d’aquells comicis i que ara el subratllen per negar legitimitat al projecte independentista. És el cas de C’s, que ahir va assegurar que la majoria dels votants del 27-S “van dir a Catalunya, Espanya i Europa, a continuar sent catalans, espanyols i europeus”. El PP, per la seva banda, va recordar ahir que JxSí i la CUP no van arribar al 50% dels suports el 27-S, de manera que -va dir el seu portaveu, Enric Millo- no hi ha cap “mandat” a favor de la independència.

En una línia semblant a la del PSC, Millo va considerar que la qüestió de confiança és un debat “entre independentistes” i va advertir que el full de ruta portarà “conseqüències imprevisibles”: “Referèndum o referèndum significa conflicte o conflicte”.

stats