La CUP considera "absolutament esgotada" la legislatura però no aclareix si dijous votarà contra el Govern
La moció del PSC reclama a Torra que se sotmeti a una qüestió de confiança o convoqui eleccions
BarcelonaAmb la pèrdua del suport de la CUP, el Govern no ha tingut mai una majoria estable aquesta legislatura. Dijous, però, aquesta situació d'interinitat –agreujada amb l'absència de pressupostos– podria quedar explicitada en una votació al Parlament: el PSC reclama que el president, Quim Torra, se sotmeti a una qüestió de confiança o convoqui eleccions de manera anticipada. En un moment o altre tots els grups de l'oposició s'han mostrat partidaris de dissoldre l'actual legislatura, ha recordat aquest dimarts el portaveu adjunt dels socialistes, Ferran Pedret. Un d'ells, la CUP. "Aquest govern no governa i la legislatura està absolutament esgotada perquè ha oblidat els compromisos del 21-D i de l'1-O", ha explicat aquest mateix dimecres la diputada Maria Sirvent.
El Govern dependrà de la CUP per sortir victoriós d'aquest nou embat al Parlament. Sirvent ha insistit en apuntar a unes eleccions catalanes com la sortida necessària per tornar a donar veu a la ciutadania, tot i que ha criticat "l'oportunisme polític" de la moció del PSC. De fet, els cupaires encara no han decidit el sentit del seu vot.
Si els cupaires se sumen a la resta de l'oposició, l'hemicicle evidenciarà la pèrdua de confiança de la cambra al Govern. Amb la CUP sumaran 69 diputats que exigiran la qüestió de confiança o les eleccions anticipades, contra els 61 que sumen JxCat i ERC –en tenen cinc que no poden votar–. Fins i tot si els anticapitalistes s'abstenen, el Govern perdrà la votació. L'executiu necessita que la CUP voti contra la moció del PSC per empatar a 65 i desestimar el text dels socialistes.
Ara bé, sigui quin sigui el resultat, no serà més que simbòlic. Malgrat que generin un mandat polític, les mocions no són d'obligat compliment per al Govern, tal com ha quedat evidenciat al llarg dels anys per executius de tots colors. L'oposició sí té un mecanisme vinculant, la moció de censura, però no hi ha cap partit que es vulgui posar al capdavant, tenint en compte que no existeix, ara per ara, cap majoria alternativa de Govern.
Cs manté la incògnita amb l'oposició a contrapeu
Sorprenentment, un dels que més bandera ha fet contra el Govern "separatista", Ciutadans, ha preferit esquivar la moció. En roda de premsa, la diputada Lorena Roldán ha mantingut la incògnita i ha explicat que decidiran a última hora si se sumen o no al text del PSC.
En plena precampanya per les eleccions generals, i amb Ciutadans centrat en presentar Pedro Sánchez com un aliat dels independentistes, el partit taronja té dijous una votació incòmoda al Parlament. Haurà de donar suport al PSC –fonts del partit no veuen cap altra alternativa–, però intenta menystenir la moció socialista. "Un dia parlen d'una qüestió de confiança i l'altre d'un referèndum", ha assenyalat Roldán, que ha aprofitat per carregar un cop més contra Sánchez: "Porta nou mesos dient que a Catalunya hi ha normalitat, quan hem vist com els CDR tallaven carreteres i agredien constitucionalistes".
Ara fa un any i tres mesos que Ciutadans va guanyar les eleccions catalanes i, des d'aleshores, el partit ha cridat de manera continuada tant a l'aplicació del 155 per fer fora un Govern que consideren que està incomplint la llei com a la convocatòria d'eleccions al Parlament. Aquest dimarts, però, ha considerat que era més important criticar la "complicitat" de Sánchez amb els partits independentistes que valorar si és necessari un avançament electoral a Catalunya.
Pel que fa estrictament a la moció del PSC, Roldán ha indicat que no tenen encara decidit què votaran i que desconeixen encara com serà el redactat definitiu. Només uns minuts abans havia comparegut a la mateixa sala de premsa Pedret per tancar qualsevol dubte: "Demanem al Parlament que constati la pèrdua de la majoria parlamentària i que reclami al president que se sotmeti a la qüestió de confiança o dissolgui el Parlament i convoqui eleccions".
El moviment del PSC ha agafat a contrapeu la resta de partits de l'oposició. En el cas de Roldán no han bastat quatre preguntes idèntiques ("¿Cs creu que cal una qüestió de confiança o unes eleccions anticipades a Catalunya?") perquè indiqués el sentit de vot del seu grup. També li ha costat anticipar-lo a la portaveu dels comuns, Susana Segovia, que, finalment, ha acabat explicant que hi votarien a favor. "El Govern està en la més absoluta paràlisi, amb llistes d'espera aturades, gent que es mor esperant una plaça de residència, la renda garantida que no arriba i la desbandada de consellers", ha criticat.
Pujol: "El PSC ha agafat el carril de la dreta"
El portaveu de JxCat, Eduard Pujol, ha denunciat la deriva que han agafat els socialistes amb la presentació de la moció: "El PSC ha agafat el carril de la dreta, el carril de no apartar-se de la centralitat i dir no a la independència, no al referèndum, no al diàleg, no a les entrevistes incòmodes", ha dit Pujol, que ha criticat que també "minimitzin que la Fiscalia persegueixi nou votants de l’1-O perquè és un nou cas de repressió continuada".
"Parlen de falta de respecte cap al Parlament en la moció i ens posem les mans al cap davant la falta de respecte de l’Estat i d’alguns grups parlamentaris en relació als resultats del 21-D", ha carregat amb duresa Pujol, que s'ha preguntat: "Per què volen eleccions? ¿Per no tornar a respectar i censurar els resultats de les urnes?"
En qualsevol cas, el portaveu de JxCat ha recordat que "les qüestions de confiança les presenta el govern" i que "el problema és que l’oposició no té prou força per demanar una moció de censura i ara no respecten ni els mecanismes parlamentaris". Pujol ha evitat fer autocrítica pels retrets de l'oposició a la seva gestió. "Estem a les portes d’eleccions i l’oposició organitza focs d’artifici per fer soroll", s'ha limitat a respondre.