El Parlament votarà les resolucions sobiranistes tot i l'intent de veto del PSC, PP i C's
La mesa rebutja la petició de reconsideració que havien presentat els tres grups unionistes per evitar que es votessin els textos sobre referèndum i procés constituent que han registrat JxSí i la CUP
BarcelonaEl Parlament votarà finalment les propostes de resolució sobiranistes registrades per Junts pel Sí i la CUP. La mesa del Parlament ha rebutjat per 5 vots a 2 la petició de reconsideració que havien presentat Ciutadans, el PSC i el PP, per evitar que la cambra aprovés les propostes de resolució que els independentistes van registrar ahir dimarts en relació amb el referèndum i el procés constituent.
L'argument dels tres partits constitucionalistes era que si el Parlament aprovés els textos estaria incomplint les sentències del Tribunal Constitucional (TC), com la que suspèn la declaració rupturista del 9-N o la que va censurar que es votessin les conclusions sobre la comissió del procés constituent.
En canvi, la mesa ha desestimat les peticions de reconsideració d'acord amb 3 motius. Segons ha explicat el vicepresident de la mesa, Lluís Corominas, els textos emanen del debat d'ahir i només es podrien inadmetre propostes de resolució que no tinguessin res a veure amb el debat. A més, argumenten que no es pot demanar a la mesa que valori políticament el contingut dels textos. Per últim, Corominas ha defensat el dret a la llibertat d'expressió de tots els grups.
En concret, els partits unionistes demanaven que no es votessin cinc propostes de resolució. Quines són? La mesa va admetre a tràmit, amb la resta de textos del debat de política general, una proposta de resolució que proposa celebrar el referèndum "vinculant" "com a molt tard" el setembre del 2017, amb acord de l'Estat o sense. A més, Junts pel Sí i la CUP també van registrar quatre propostes de resolució que posen les bases del procés constituent. Per exemple, plantegen la creació d'un consell assessor i una comissió de seguiment.
El vicepresident de la mesa, José María Espejo Saavedra (Ciutadans), ha defensat que es bloquegin les votacions perquè hi ha una resolució del TC "que ens obliga a no admetre a tràmit aquest tipus d'iniciatives". El portaveu del PP, Enric Millo, ha estat més contundent i ha avisat Junts pel Sí i la CUP d'estar incorrent en una "greu reincidència" i d'estar "fora de la legalitat" per voler debatre i aprovar aquestes resolucions. "Si insisteixen en aquest camí és que tenen un objectiu que no confessen i que els catalans tenen dret a saber", ha dit Millo. El dirigent popular ha assegurat que "l'estat de dret hi és per complir-se". "Les lleis es compleixen o es modifiquen, però no es vulneren", ha dit.
En canvi, els grups unionistes no han intentat bloquejar la votació de la proposta de resolució presentada pels grups independentistes que denuncia la judicialització del procés independentista. Segons el diputat del PSC Ferran Pedret, es tracta d'un "posicionament polític" que no contravé cap sentència del TC.
Referèndum i eleccions: quin és el nou full de ruta independentista?Junts pel Sí es defensa
Davant l'intent unionista de frenar les votacions, Junts pel Sí defensarà que la mesa tramiti les propostes de resolució, perquè són textos pactats que emanen d'un nou debat –el de política generalm que es va celebrar ahir al Parlament–, i no de cap decisió o sentència del TC, com acusen els grups unionistes.
Segons fonts del grup parlamentari de JxSí, un dels arguments que faran servir davant la mesa és que aquest organisme només ha de dir si s'han complert els terminis i les condicions formals a l'hora d'entrar els textos, i no pas valorar el seu contingut polític.
Així, el president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha emplaçat els tres grups a impugnar les propostes de resolució i recórrer-les al TC quan s'aprovin. "Cada vegada que ho porten al TC accelerem una mica més", ha afirmat, en una entrevista a TV3.