COMPTES DELS PARTITS
Política04/11/2015

C’s va pagar 56.825 euros a dos dirigents a través d’empreses

Alonso i Villegas van facturar per exercir els seus càrrecs orgànics

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaL’informe fet públic fa una setmana per la Sindicatura de Comptes sobre les despeses de personal dels partits catalans el 2012 posava al descobert nombroses irregularitats en totes les formacions de l’arc parlamentari -excepte en el PP, que no va poder ser fiscalitzat perquè no va lliurar la documentació requerida tot i que hi estava obligat-. La majoria d’aquestes observacions de l’ens públic eren qüestions merament comptables, com contractes inexistents o remuneracions periodificades erròniament, o incompliments d’algunes de les exigències de la llei de prevenció de riscos laborals o de la de protecció de dades. Fora d’aquests elements, però, cridava l’atenció la localització de factures de societats de dos membres de C’s per serveis al partit que podrien amagar una possible relació laboral encoberta.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons ha pogut saber l’ARA -i com va publicar també ahir InfoLibre-, els dos militants de la formació que lidera Albert Rivera no són precisament afiliats de base. Al contrari, es tracta del número dos i el número tres del partit: és a dir, el secretari general, Matías Alonso, i el vice secretari general, José Manuel Villegas. A més, tots dos van emetre factures per conceptes que entraven dins l’exercici de les tasques que els pertocaven orgànicament al partit, entre el gener i el setembre del 2012.

Cargando
No hay anuncios

Així, Matías Alonso va facturar 22.624,86 euros des d’una societat de la qual era l’administrador únic en concepte de secretaria general, precisament el càrrec que ostentava -i que segueix ostentant- a C’s. Al seu torn, Villegas va emetre factures per un valor total de 34.200 euros des d’una altra societat de la qual era administrador únic en concepte d’assessoria i consultoria en l’àmbit de l’organització interna del partit, unes tasques que entraven dins la responsabilitat que tenia llavors, la de secretari d’organització.

En cas de ser realment una relació laboral encoberta, aquesta fórmula hauria pogut servir per estalviar les despeses de Seguretat Social, entre d’altres, malgrat que l’informe de la Sindicatura -un ens que no té capacitat sancionadora- no explicita aquest punt. Villegas, de fet, és advocat especialista en dret fiscal. Sigui com sigui, aquestes facturacions es van acabar el setembre del 2012, poc abans que els dos dirigents de C’s comencessin a percebre els respectius sous de diputats arran de les eleccions del 25 de novembre. Alonso va reeditar el 27-S l’acta de diputat, mentre que Villegas s’ha reservat per anar al Congrés el 20-D.

Cargando
No hay anuncios

Villegas -que serà el cap de campanya de Rivera a les eleccions espanyoles- defensa que tot és legal i regular. “L’informe no parla en cap cas d’irregularitats”, assenyala, sinó que “posa de manifest el que ells consideren incidències”, que “en cap cas són il·legalitats, sinó fets que la Sindicatura ha decidit posar de manifest”. Pel que fa a les factures, en concret, defensa que estan “perfectament comptabilitzades i declarades i que han passat els controls corresponents: són despeses degudament pressupostades i aprovades”. Així mateix, el dirigent de C’s insisteix que aquests pagaments “han passat el control de legalitat extern”, ja que estan “degudament declarats i presentats al Tribunal de Comptes”, l’equivalent a la Sindicatura a nivell estatal i l’ens que afirma que “fa el control” de tota la seva comptabilitat.

Un altre sou encobert a Unió?

Cargando
No hay anuncios

A la resta de l’informe de la Sindicatura només hi ha un cas similar al de C’s de possible sou encobert, i és a Unió. L’ens fiscalitzador va detectar que un professional que no estava en nòmina va facturar al partit democristià un import total de 57.773,94 euros en forma de dietes dividides en dotze quotes iguals, excepte les del juny i el desembre, que eren el doble de l’import mensual -equivalien a les pagues extres-. Segons un altre informe del Tribunal de Comptes, el 2013 es va repetir aquesta fórmula a Unió.