Política22/12/2015

Crítiques internes a Convergència per la caiguda a la quarta posició

ERC descarta el referèndum de Podem i DL es manté “expectant”

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaConvergència, públicament, va optar per mantenir el discurs optimista exhibit durant la nit electoral. L’argumentari es basa en tres elements: el procés queda “avalat”, el dret a decidir s’ha vist “reforçat” a les urnes -ara hi haurà 29 representants catalans al Congrés dels Diputats partidaris d’un referèndum- i s’obren “portes i finestres interessants” per negociar a Madrid el futur del procés. En privat, però, proliferen les crítiques dels dirigents del partit al resultat obtingut per Democràcia i Llibertat el 20-D: tindrà 8 diputats a la cambra baixa -exactament la meitat dels que tenia CiU l’anterior legislatura- i va situar-se com a quarta força a Catalunya. “El context ens pot fer dissimular, però el resultat no és bo”, assenyala un membre de la direcció consultat. No és l’únic que ho creu.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els encarregats de fer balanç de les eleccions van ser el candidat, Francesc Homs; el coordinador general, Josep Rull; el vicesecretari de coordinació institucional, Lluís Corominas, i el cap de campanya, Jordi Cuminal, que ahir va ser convidat a participar a la reunió de la direcció. Les crítiques explícites al resultat no van ser exposades durant la reunió de la direcció, sinó que es van traslladar més aviat en converses privades. L’entorn del candidat es defensava: “Si s’analitza tot el que ha passat, inclòs el cas Pujol, els cinc anys d’acció de govern i la situació amb la CUP, el veredicte de les urnes no pot ser considerat dolent”. “Traient cinc diputats sí que hi hauria hagut discussió forta”, assenyala un altre dirigent consultat.

Cargando
No hay anuncios

Problemes urbans

Hi va haver una intervenció -en total se’n van produir una desena en l’apartat d’anàlisi de resultats- d’un dirigent territorial que va apuntar el “problema” que té CDC per penetrar a les àrees metropolitanes. A Barcelona ciutat, Democràcia i Llibertat va quedar tercera, i a la demarcació va caure fins a la cinquena posició. “Això fa que els números globals siguin dolents”, assenyala un membre de la direcció. A Lleida capital, la coalició sobiranista va quedar cinquena, mentre que a Tarragona va ser sisena. “Hi ha un problema a les àrees metropolitanes que fa temps que dura”, afegeix una altra veu consultada. “Aquest element afegeix incertesa al futur del partit”, sosté un dirigent de CDC, que apunta, malgrat tot, que el 20-D “es van salvar els mobles”.

Cargando
No hay anuncios

Homs es va aferrar ahir al fet que vuit diputats poden ser més “decisius” que setze en un Congrés més fragmentat que mai. Democràcia i Llibertat es manté “expectant” sobre un referèndum -tot i prioritzar el procés constituent català-, mentre que ERC descarta del tot que els de Pablo Iglesias tinguin capacitat de maniobra per convocar-lo. Els republicans, de fet, van fer una anàlisi molt positiva del seu resultat, sobretot per la desmobilització del sobiranisme, i el seu líder, Oriol Junqueras, va instar En Comú Podem a sumar-se al procés sobiranista un cop vegin que el nou Congrés tampoc no validarà un referèndum.

Tant ERC com CDC esperen poder formar cadascuna un grup parlamentari, tot i que Demòcrates de Catalunya, integrada a Democràcia i Llibertat, va defensar constituir un sol grup. Una lectura restrictiva del reglament del Congrés podria forçar-los a fer-ho si no volen anar al mixt, ja que no sumen el 15% dels vots a totes les demarcacions.