Política18/01/2021

Crítiques a Iglesias per comparar Puigdemont amb els exiliats del franquisme

Asens replica al PSOE que el govern espanyol hauria de decidir sobre els indults abans del 30-M

Ara
i Ara

BarcelonaLa comparació que va fer aquest diumenge el vicepresident del govern espanyol i líder de Podem, Pablo Iglesias, entre els exiliats del Procés, com l'expresident Carles Puigdemont, i els exiliats del franquisme, ha portat cua. La polèmica arrenca quan en l'entrevista a La Sexta d'aquest diumenge a la nit se li va preguntar si considerava Puigdemont un "exiliat" i si creia que era comparable la seva situació amb la dels republicans exiliats durant el franquisme. "Doncs ho dic clarament, crec que sí. I això no vol dir que jo comparteixi el que va fer", va respondre Iglesias. Davant d'aquestes afirmacions, les crítiques han plogut per part de la triple dreta, el PP, Cs i Vox, però també dels seus socis de govern a l'Estat, el Partit Socialista.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre de Sanitat i candidat del PSC a les pròximes eleccions, Salvador Illa, ha assegurat que Carles Puigdemont va incomplir la llei i va "prendre decisions que no podia prendre", i ha subratllat que tots els dirigents polítics tenen l'obligació de respectar "el marc de convivència" que permet "defensar projectes" com l'independentista. Fonts del govern espanyol han dit a Europa Press que la situació de Puigdemont "no és equiparable" a la dels exiliats republicans. Més contundent ha sigut la vice primera secretària del PSC, Eva Granados, que ha volgut replicar a Iglesias que el "fugitiu de la justícia" és l'expresident de la Generalitat i l'ha acusat de "banalitzar" l'exili dels republicans que fugien del franquisme.

Cargando
No hay anuncios

Les crítiques més dures, però, han vingut per part de la triple dreta. Des dels populars, la diputada Cayetana Álvarez de Toledo ha acusat Pablo Iglesias de "difamar" els exiliats del franquisme: "A aquest ritme no el tornarà a votar ni el seu pare", ha dit. Álvarez de Toledo ha aprofitat la polèmica per tornar a referir-se al pare d'Iglesias, de qui va assegurar, en unes acusacions que van acabar als tribunals, que havia format part del FRAP (Front Revolucionari Antifeixista i Patriota). El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, també ha lamentat que els socialistes que critiquen les paraules d'Iglesias no el facin fora del govern i ha descrit, en un missatge a Twitter, el vicepresident espanyol com un "cavall de Troia que pretén destruir la democràcia i ja ni dissimula".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que desautoritzi Iglesias per haver "insultat greument" els exiliats republicans i la democràcia. "És un insult no només a la nostra democràcia i al nostre país, sinó sobretot als exiliats de veritat que van haver de marxar perquè la seva vida corria perill per defensar la llibertat del nostre país", ha dit Arrimadas en roda de premsa. La líder de Cs no s'ha estat de carregar una altra vegada contra Puigdemont, a qui ha descrit com un "fugit que fugia de la justícia després de cometre gravíssims delictes". També s'ha afegit a les crítiques el portaveu de Vox, Jorge Buxadé, que veu "horribles" les paraules d'Iglesias i ha negat un "judici polític" a Puigdemont.

Els familiars d'exiliats republicans també es queixen

Per la seva banda, l'Associació de Descendents de l'Exili Espanyol també ha rebutjat l'equiparació d'Iglesias. "Si no hi hagués democràcia a Espanya, Puigdemont seria un exiliat, no un 'autoexiliat' com és el cas", adverteix aquesta entitat en un comunicat recollit per l'agència Efe. Els familiars dels republicans espanyols recalquen que "no és possible comparar contextos polítics tan diferents", ni "els sofriment patits en un i altre cas". "No és possible comparar un exili que intenta salvaguardar la vida i una sortida sota el focus mediàtic i gaudint d''un bon passar", insisteix l'associació, per apuntar que la memòria democràtica "és una qüestió prepolítica, constitutiva dels valors que dignifiquen una societat democràtica".

Cargando
No hay anuncios

Uns valors als quals, afegeix, només s'oposen "sectors totalitaris que no han assumit la democràcia com a lloc de deliberació i debat", mentre que la sortida d'Espanya de Puigdemont "és una qüestió política sotmesa a una controvèrsia legítima en una societat democràtica". Per tot això, els descendents de l'exili republicà exigeixen a Pablo Iglesias "que utilitzi correctament el llenguatge que expressa un contingut polític tan dispar".

Podem tanca files amb Iglesias

Podem s'ha negat a rectificar, i la seva portaveu, Isa Serra, ha defensat que Iglesias descrivís Puigdemont com a exiliat. "La RAE diu que un polític que ha sortit del país per defensar determinats plantejaments polítics és un exiliat", ha destacat en roda de premsa. I ha afegit: "Comparar dues coses no vol dir que siguin iguals ni equiparar el sofriment de les víctimes del franquisme". Els comuns també han tancat files amb el líder de Podem, i han aprofitat per subratllar la "posició nítida del vicepresident en defensa de la llibertat" dels líders independentistes, ha dit el portaveu Joan Mena. Amb tot, després el president d'Unides Podem al Congrés i dirigent dels comuns, Jaume Asens, ha matisat que "és evident que no és mateix el context del franquisme i ara".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Mena ha acusat el PSOE de "dilatar" la reforma del delicte de sedició, que permetria alliberar els presos. A més, Asens també ha replicat als socialistes la seva posició sobre els indults. El diputat lila ha assegurat que el govern espanyol hauria de decidir sobre aquesta mesura de gràcia abans de les eleccions del 30 de maig, tot i que això no entra dins dels plans de la Moncloa. En una entrevista a TV3, Asens ha dit que hi ha "una part del govern que treballa pel retorn dels exiliats" i "una altra que no ho veu tan clar i que posa excuses" per "càlculs electorals".

Cargando
No hay anuncios

JxCat i ERC li demanen que passi de les paraules als fets

Des de JxCat, la portaveu Elsa Artadi ha agraït la "sinceritat" d'Iglesias. "Si és a l'exili és perquè a Espanya tenim una justícia que no és independent. Se'n va anar perquè sap que la justícia independent d'Europa no persegueix idees polítiques", ha afirmat Artadi en roda de premsa, que també ha instat Iglesias a passar de les paraules als fets. En la mateixa línia, el vicepresident del Govern i candidat d'ERC, Pere Aragonès, ha demanat a Iglesias que tingui més que "paraules" amb els presos. "Estic d'acord amb Iglesias, però amb aquestes paraules ha d'haver-hi conseqüències", ha expressat Aragonès.

Cargando
No hay anuncios

També s'ha referit a les paraules d'Iglesias el mateix Carles Puigdemont en una piulada a Twitter. "La criminalització i la deshumanització dels dissidents polítics és una actitud incompatible amb la democràcia. Pablo Iglesias s'ha desmarcat d'aquesta narrativa", ha afirmat. Puigdemont, a més, ha avisat que les paraules del vicepresident "no el fan còmplice" de l'estratègia independentista, sinó que ha defensat que el que intenta Iglesias és "resoldre els conflictes polítics per la via de la política".