Els crítics d'Unió desafien la cúpula: es constitueixen en plataforma i donen suport a la llista de Mas per al 27-S
Criden tots els "militants i exmilitants" del partit a unir-s'hi per reforçar el caràcter plebiscitari de les eleccions catalanes. Joan Rigol, Núria de Gispert i Josep Maria Vila d'Abadal, entre els signants
BarcelonaNou desafiament dels crítics d'Unió a la cúpula del partit. Aquest dijous s'ha presentat a Barcelona la plataforma Hereus UDC 1931 amb la presència d'Antoni Castellà, Núria de Gispert, Joan Rigol i Mercè Jou, que pretén aglutinar "militants i exmilitants" del partit per tal de donar suport a la llista que prepara el president de la Generalitat, Artur Mas, de cara a les eleccions plebiscitàries del 27-S. La plataforma s'ha activat aquest mateix matí i ja hi ha dos centenars de persones que s'hi han incorporat.
Entre els primers signants de la plataforma, a banda dels crítics, hi ha noms destacats com el de Joan Rigol, que des de dissabte no és militant del partit, i el de Josep Maria Vila d'Abadal, exalcalde de Vic, que l'any 2012 va disputar a Josep A. Duran el lideratge d'Unió i es va donar de baixa després de les eleccions catalanes de fa tres anys. A banda d'aquests dos representants, entre els militants adherits hi ha membres del comitè de govern, diputats i onze alcaldes democristians.
Els crítics no han descartat que la plataforma presentada acabi esdevenint un partit. De moment, però, està en tràmits per ser registrada com a associació. "Ara ja podrem parlar amb entitats sobiranistes i amb partits", ha explicat Núria de Gispert, que ha carregat durament contra Duran. "Va de victòria en victòria fins a la derrota final", ha apuntat, al mateix temps que denunciava que la cúpula "ha enganyat la militància" i ha volgut "fer caure el procés". "Hi ha hagut una estratègia calculada", ha defensat.
Pel que fa a la possibilitat de sancions internes, Castellà ha apuntat que és un aspecte "irrellevant". "Els conflictes se solucionen amb diàleg, no amb sancions. Els nostres principis i conviccions no canviaran per una amenaça d'expedientar-nos", ha apuntat el secretari d'Universitats de la Generalitat.
Polèmica pel consell nacional
"No hi havia cap punt en l'ordre del dia per debatre i aprovar si van sols a les eleccions amb un full de ruta determinat [al consell nacional de dissabte passat]. El reglament del consell nacional diu que es necessiten dos terços dels consellers per sotmetre a votació la creació d'un nou punt a l'ordre del dia. En un moment de la tarda es fa la votació. La decisió de dissoldre la federació i anar sols com a Unió amb un full de ruta determinat és competència d'un congrés", ha relatat Antoni Castellà, que ha descartat portar l'assumpte als organismes de control d'Unió.