Els crítics de l'ANC reclamen eleccions a l'estiu per rellevar la direcció de Feliu
El col·lectiu reclama una "remodelació" a la cúpula, qüestionada
BarcelonaLa tempesta interna a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) no ha fet més que començar. Els díscols amb la direcció de Dolors Feliu han advertit aquest dijous en roda de premsa que faran servir el reglament per intentar forçar eleccions anticipades a l'entitat. La direcció s'ha de "remodelar", han advertit, i han assegurat que els tretze membres del secretariat que han dimitit tenen el suport d'almenys una dotzena més de càrrecs de l'Assemblea. Un d'aquests és l'exvicepresident de l'organització, Jordi Pesarrodona, que està disposat a presentar-se si es produeix una nova votació. Aquest migdia els ha acompanyat en l'atenció als mitjans. "Si en una assemblea [...] algú veu que està qüestionat per més d'un 30% [dels membres del secretariat], està obligat a fer com a mínim una reflexió", ha advertit un dels portaveus del col·lectiu Indesinenter, Joan Carles Manzanero.
Els estatuts preveuen que un 5% dels socis pot forçar la convocatòria urgent d'una assemblea general extraordinària, que s'hauria de centrar exclusivament en la crisi que afecta els membres del secretariat. L'ANC té uns 45.000 socis i, per tant, els crítics haurien d'obtenir més de 2.000 signatures perquè es convoqués la reunió extraordinària. Seria allà on sotmetrien a votació la seva proposta de convocar eleccions anticipades, per a la qual necessitarien una majoria de dos terços. Una missió complicada però que estan disposats a continuar perseguint, amb la intenció de rellevar l'executiva de Dolors Feliu.
El detonant del xoc van ser les discrepàncies per la llista cívica: els secretaris que van dimitir no estan d'acord amb posar-se a treballar ara per impulsar-la de cara a les eleccions vinents al Parlament. "Aconseguir una llista unitària seria la situació òptima per la qual s'ha de treballar", ha exposat Manzanero. Tot i admetre que això és "molt difícil", considera que abans d'impulsar la seva pròpia candidatura independent l'ANC hauria de "lluitar per fer-la el màxim d'unitària possible", en lloc de "plantejar-la d'entrada com una quarta llista". "No podem tenir la voluntat de crear un quart espai electoral a Catalunya", ha expressat, tot i que no estan en contra d'acabar-lo bastint si no quedés més remei després de provar abans altres estratègies, per "pura necessitat".
Problemes que venen de lluny
No obstant això, la roda de premsa ha servit per evidenciar que les tensions van molt més enllà d'aquesta qüestió. Segons ha explicat l'ex secretari nacional de l'ANC Josep Pinyol, el "nucli" dels problemes ve de lluny i és de "fons": "Discrepem profundament del discurs de la direcció". Els crítics han insistit molt, per exemple, en el que consideren una "invisibilització" de la campanya Nosaltres acusem llançada contra la judicialització del Procés: "Plantejava des del seu títol mateix el que ha acabat dient l'últim pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)", ha apuntat referint-se a la concepció de l'independentisme com un "grup objectivament identificable" i reprimit per Espanya.
Els crítics han rebutjat fins ara demanar expressament la dimissió de la direcció de Feliu, insistint que el debat "no va de noms". En un primer moment es va buscar una "sortida pactada", ha explicat la portaveu de la sectorial de Persones Represaliades de l'entitat, Elisenda Romeu: "Ens hauria estalviat tota la crisi". Com que això no ha estat possible, ara reclamen eleccions internes. Els crítics augmenten la pressió malgrat que Feliu, amb el suport de la seva antecessora al càrrec, Elisenda Paluzie, ja ha descartat dimitir i s'ha refermat en la seva estratègia per a la llista cívica.